24x7.lt

Kosmetikos vartotojai turi teisę gauti informaciją  (2462/0) 

Kosmetikos vartotojai turi teisę gauti informaciją apie nepageidaujamą poveikį ir pavojingas medžiagasValstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) primena, kad kiekvienas kosmetikos vartotojas gali kreiptis tiesiogiai į kosmetikos gamintoją ar jo įgaliotą asmenį ir prašyti informacijos apie konkretaus gaminio kokybinę (taip pat privalomą pateikti gaminio etiketėje) ir jo ingredientų, priskiriamų pavojingoms cheminėms medžiagoms, kiekybinę sudėtį bei kosmetikos gaminio nepageidaujamą poveikį žmogaus sveikatai. Jei gamintojas šio įsipareigojimo nevykdo, apie tai galima pranešti VVSPT, kuri kaip kompetentingoji institucija turi užtikrinti, kad ši informacija apie kosmetikos gaminį būtų prieinama vartotojams.

Vartotojui prašant, kosmetikos gamintojas ar jo įgaliotas asmuo privalo jį informuoti apie užregistruotus nepageidaujamo poveikio sveikatai atvejus: akis ar odą dirginantį, alergizuojantį poveikį, kosmetinius spuogus, anafilaksinį šoką, niežulį ir pan. Visuomenei turi būti pateikiama informacija apie kosmetikos gaminio nepageidaujamo poveikio pasireiškimo dažnumą ir pobūdį. Kiekvieną pranešimą apie nepageidaujamą poveikį gamintojas privalo registruoti.

Vartotojas turi teisę sužinoti ir informaciją apie kosmetikos gaminio kokybinę sudėtį ir kiekybinę sudėtį tų ingredientų, kurie yra priskiriami pavojingoms medžiagoms. Kvapiųjų medžiagų kompozicijų pavadinimai, kodai ir jų tiekėjai yra komercinė paslaptis, todėl, siekiant nepažeisti intelektinės nuosavybės teisių, šie duomenys visuomenei gali būti neteikiami.

Siekiant užtikrinti informacijos prieinamumą, yra reikalaujama, kad etiketėje pateikiami duomenys leistų lengvai identifikuoti gamintoją.

Sveikatos apsaugos ministro patvirtintose Informacijos apie kosmetikos gaminio sudėtį ir turimų duomenų apie gaminio sudėtį ir nepageidaujamą poveikį pateikimo visuomenei taisyklėse yra nustatyta, kad vartotojas gali kreiptis paprastu ar elektroniniu laišku, telefonu, tinklavietės adresu. Atsakymas vartotojui turi būti pateikiamas vartotojo kalba per 21 kalendorinę dieną nuo paklausimo gavimo. Jeigu vartotojas negauna atsakymo į savo paklausimą arba atsakymas jo netenkina, jis turi teisę pateikti skundą VVSPT.

Daugiau http://www.vvspt.lt/







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke