24x7.lt

Aktualu naudojantiems kosmetiką: specialistai paaiškina, kuo skiriasi natūrali ir ekologiška (25/0) 

Aktualu naudojantiems kosmetiką: specialistai paaiškina, kuo skiriasi natūrali ir ekologiškaNatūrali, ekologiška – tokią kosmetiką renkasi vis dažnesnis vartotojas, tikėdamasis, kad ji bus palankesnė sveikatai. Vis dėlto, retas susimąsto, kad terminai – natūrali ir ekologiška – reiškia ne tą patį. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Produktų vertinimo skyriaus specialistai pabrėžia, kad, pavyzdžiui, natūrali kosmetika nebūtinai bus ekologiška, todėl skatina vartotojus apie tai pasidomėti prieš pasirenkant gaminį.

„Vartotojai labiau domisi, kaip produktai veikia jų sveikatą ir aplinką, todėl vis dažniau renkasi ekologiškus ir natūralius kosmetikos gaminius. Tačiau nedaugelis žino, kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp natūralios ir ekologiškos, o jų tikrai yra. Tad, savo ruožtu, raginame atkreipti dėmesį į esminius skirtumus – juos žinodami, vartotojai gaus tokį produktą, kokio ir tikisi“, – sako NVSC specialistai.


Ekologiška kosmetika visada bus natūrali, o natūrali nebūtinai ekologiška. Kaip atskirti?

Natūrali kosmetika – tai produktai, kuriuose didžioji dalis ingredientų yra neperdirbti ir natūralūs, t. y., augalinės, o ne sintetinės kilmės. Tačiau tai nereiškia, kad visos natūralaus produkto sudedamosios dalys yra randamos gamtoje ir natūralios. Taip pat tokiu atveju nėra garantijų, kad naudojami ingredientai yra išgaunami iš ekologiškai auginamų produktų, juose nėra sintetinių ar cheminių priedų. Natūralioje kosmetikoje neturėtų būti ingredientų, kurie gali pakenkti sveikatai, tačiau šie standartai priklauso nuo pačių gamintojų, kadangi natūralūs kosmetikos gaminiai nėra privalomai sertifikuojami.

Tuo metu, ekologiška kosmetika turi būti sertifikuota ir paženklinta sertifikatu, kuris užtikrina aukščiausią kokybę ir apima ciklą nuo žaliavos iki gatavo produkto bei jo supakavimo. Ekologiškai sertifikuoti produktai atitinka griežtus reikalavimus: jie pagaminti iš natūralių ir ekologiniuose ūkiuose išaugintų augalinių žaliavų, be dirbtinių trąšų, cheminių medžiagų, pesticidų, herbicidų ir kitų kenksmingų cheminių medžiagų. Perdirbant žaliavas, turi būti užtikrintas minimalus cheminių reakcijų kiekis, o prekių pakuotės turi būti ekologiškai švarios arba pagaminamos iš antrinių žaliavų. Visi procesai, susiję su ekologiška kosmetika, turi būti minimaliai teršiantys aplinką. Ekologiškumo sertifikatas reiškia, kad gaminys buvo įvertintas pagal tam tikros nepriklausomos organizacijos keliamus ekologinio standarto reikalavimus.

Ekologiškus gaminius pagal savo kontrolės sistemas bei standartus sertifikuoja specializuotos įmonės, organizacijos ir laboratorijos. Paminėtinos šio ekologiškumo sertifikavimo sistemos: ECOCERT COSMOS ORGANIC, COSMEBIO, EU Ecolabel ir kt. Kosmetikos gamintojai, siekdami gauti sertifikatus ir ženklus, turėtų tiesiogiai kreiptis į šias įmones, suteiksiančias visą aktualią informaciją.

Pasak specialistų, lengviausias būdas vartotojui atskirti natūralų ir ekologišką kosmetikos gaminį – ieškoti ant gaminio pakuotės sertifikavimo organizacijos ženklo ar sertifikato logotipo, kuris leidžia įsitikinti, jog pasirinktas produktas atitinka vartotojo poreikius ir vertybes.

Informacija iš:

Aktualu naudojantiems kosmetiką: specialistai paaiškina, kuo skiriasi natūrali ir ekologiška Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke