24x7.lt

Aktyvūs ingredientai kosmetikoje – kaip jie veikia? (123/0) 

Aktyvūs ingredientai kosmetikoje – kaip jie veikia?Renkantis kosmetiką, verta ne tik paskaityti produkto aprašymą ant pakuotės, bet ir atidžiau panagrinėti sudėtį. Nereikia išmanyti visų kosmetikoje naudojamų medžiagų, bet aktyviuosius ingredientus žinoti verta.

Jokia kosmetika negali padaryti stebuklo ir pakeisti odos struktūros ar funkcijų. Kosmetikos priemonių paskirtis – palaikyti natūralias odos funkcijas, gerinti ir skatinti joje vykstančius procesus.

„Viena svarbiausių odos funkcijų yra apsauginė – tai barjeras, neleidžiantis į mūsų organizmą patekti pavojingoms medžiagoms, bet praleidžiantis naudingąsias. Tuo ir remiasi mokslininkai bei dermatologai – šiandien kosmetikoje naudojama daugybė puikių ingredientų, kurie sugeba efektyviai pagerinti odos išvaizdą ir būklę, o naujos formulės leidžia aktyviems ingredientams pasiekti gilesnius odos sluoksnius“, – sako BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Ramunė Uosienė.

Drėkikliai – padeda palaikyti sveikos odos funkcijas

Drėkinantys kosmetikos ingredientai odą nuo sausėjimo saugo sulaikydami drėgmę viduje arba papildomai ją drėkindami. Tačiau prieš aptariant konkrečius ingredientus, anot Sveikos odos instituto ekspertės, svarbu paminėti natūralų drėkinimo faktorių (NDF). Tai specialus drėkiklių derinys, kuris natūraliai randamas raginiame odos sluoksnyje – epidermyje.

Jo pagrindą sudaro amino rūgštys, pirolidono karbokslinė rūgštis, laktatai, šlapalas ir neorganiniai jonai. „Odai senstant NDF mažėja ir vandens garavimas iš odos tarpląstelinės medžiagos stabdomas ne taip efektyviai, dėl to brandžios odos savininkės dažnai skundžiasi būtent odos sausumu, dehidratacija. Gera žinia, kad NDF yra odos paviršiuje ir bet kuris kremas su odai identiškais drėkikliais, bus labai veiksmingas“, – sako R. Uosienė.

Hialurono rūgštis. Šis natūraliai odoje randamas drėkiklis gali išlaikyti net 100 kartų daugiau vandens nei sveria pats. Jis užpildo tarpus tarp ląstelių, taip suteikdamas odai stangrumo. Efektyvus drėkinantis pojūtis jaučiamas vos tik panaudojus kosmetikos priemones su hialuronu.

Hialuronas jau ne vienerius metus yra vienas pagrindinių ingredientų brandžiai odai skirtose priemonėse, nes su amžiumi oda natūraliai gamina vis mažiau šio drėkiklio: daugiausiai hialurono rūgšties randama kūdikių odoje, o mažiausiai – senyvų žmonių.

„Hialurono rūgštis gali būti kelių tipų: aukštos, vidutinės ir žemos molekulinės masės. Aukštos molekulinės masės hialurono rūgštis veikia odos paviršiuje, užpildo raukšleles, turi priešuždegiminį poveikį. Žemos molekulinės masės hialurono rūgštis veikia gilesnius odos sluoksnius, turi ilgalaikį priešraukšlinį poveikį, stipriai drėkina. Reikia atkreipti dėmesį, kad hialurono rūgštis pritraukia vandenį, todėl geriant hialurono rūgšties maisto papildus ar naudojant didesnės koncentracijos veido odos priežiūros priemonę, derėtų gerti pakankamą kiekį vandens“, – pataria R. Uosienė.

Skvalenas. Tai taip pat NDF sudėtyje randama medžiaga, kuri kosmetikoje naudojama kaip minkštiklis, antioksidantas, pasižymi drėkinančiomis ir priešvėžinėmis savybėmis. Jis dedamas į drėkinamuosius kremus, plaukų priežiūros priemones – kondicionierius, kaukes.

Skvalenas odos priežiūrai gali būti naudojamas ir grynas, nes pasižymi labai gera odos tolerancija, kadangi jis sudaro 13 proc. odos sebumo ir yra svarbiausias komponentas odos paviršiaus lipiduose.

Keramidai. Jie sulaiko drėgmę odoje, atlieka svarbų vaidmenį odos atsinaujinimo procesuose, nes natūraliai sudaro odos lipidų grandines, kurios yra pagrindiniai epidermio struktūriniai komponentai. Kosmetikoje naudojami keramidai padeda atstatyti pažeistą odos apsauginį barjerą.

DRĖKIKLIUS REKOMENDUOJAMA NAUDOTI: norint palaikyti ar atstatyti odos drėgmės balansą, brandžiai odai.

Vitaminai – ne tik maisto papilduose, bet ir kosmetikoje

Išlaikyti sveiką odos struktūrą padeda ir vitaminais praturtintos kosmetikos priemonės, tai seniai nebėra retenybė. Kosmetikoje populiariausi vitaminai A, E ir C – būtent jie laikomi pagrindiniais grožio, sveikatos ir jaunystės vitaminais.

Retinolis – vitamino A forma. Šiuo metu retinolis labai populiarus kosmetikoje ir naudojamas įvairių, serumų, kremų bei veido kaukių sudėtyje. Jis efektyviai mažina smulkias raukšles ir pigmentaciją, taip pat didina kolageno gamybą bei gerina ląstelių apykaitą, taip skatindamas odos atsinaujinimą, lygesnę spalvą. Tai efektyvi priemonė gydant aknę.

„Odą prie produktų su retinoliu pratinkite palaipsniui, nes panaudojus jį pirmą kartą, gali sudirginti: iš pradžių tepkite porą kartų per savaitę, paskui dažnį didinkite. Odos jautrumą sumažinti padės ir drėkinamasis kremas, tačiau panaudoję retinolį, palaukite 20 minučių ir tik tada jį tepkite. Taip pat svarbu, kad kosmetikos priemones su retinoliu reikia tepti vakare, o kitą dieną ryte naudokite kremą su UV saulės spindulių filtrais. Taip pat nereikėtų maišyti su vitamino C turinčiais produktais: geriau vitamino C produktus rinkitės rytui, o retinolio – vakarui. Taip pat Retinolio, kaip ir kitų vitamino A formų negalima vartoti nėščiosioms“, – perspėja konsultantė.

REKOMENDUOJAMA NAUDOTI: lyginant smulkias raukšles, gydant aknę.

Askorbo rūgštis – vitamino C forma, naudojama įvairaus amžiaus grupėms skirtoje kosmetikoje, kaip skaistinanti, odos papilkėjimą mažinanti aktyvioji medžiaga. Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, taip pat jis stangrina odą skatindamas kolageno gamybą, mažina raukšleles, teigiamai veikia kraujagysles ir kapiliarus, mažina jų trapumą.

„Kosmetikos gaminiuose naudojamas grynas vitaminas C (nestabilizuota forma) ir stabilizuotas vitaminas C. Grynas vitaminas C dažniausiai būna mažesnės koncentracijos, patalpintas ampulėse arba tamsaus stiklo buteliukuose, jo galiojimo terminas po atidarymo – trumpas. Stabilizuotas vitaminas C dažniausiai būna aukštesnės koncentracijos, veikia švelniau, galiojimas po atidarymo – ilgesnis. Ir viena, ir kita vitamino C forma teikia panašius rezultatus“, – sako vaistininkė.

Kosmetikos produktus su vitaminu C galim naudoti ir ryte, tačiau būtina naudoti kremus su UV spindulių apsauga.

REKOMENDUOJAMA NAUDOTI: skaistinant veido odą, lyginant jos spalvą, mažinant raukšlelių tinklą, mažinant senėjimo procesus.

Niacinamidas yra tirpi vitamino B forma – B3. Jis puikiai reguliuoja sebumo gamybą, todėl tinka riebios odos priežiūrai, kai sebumo gaminama per daug ir oda blizga dienos metu. Taip pat niacinamidas turi apsauginių, gydomųjų, raminamųjų ir odos atsinaujinimą skatinančių savybių, todėl dažnai naudojamas kremuose jautriai, probleminei, saulės pažeistai ar brandžiai odai.

Niacinamidas neleidžia melaninui pasiekti odos paviršiaus ir taip apsaugo ją nuo UV saulės spindulių žalos: neleidžia atsirasti strazdanoms, pigmentinėms dėmėms, mažina odos vėžio riziką. Taip pat kosmetikos priemonės su šiuo vitaminu apsaugo odą nuo drėgmės netekimo, nes niacinamidas didina keramidų ir riebiųjų rūgščių kiekį odoje. Taigi niacinamidas mažina raukšleles, gerina odos elastingumą ir tekstūrą.

REKOMENDUOJAMA NAUDOTI: riebiai odai, kad ji neblizgėtų, taip pat norint lygesnės, skaistesnės odos spalvos.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke