Ruduo mums dovanoja tikrą vitaminų bombą: vaisiai, daržovės, šakniavaisiai… Tik spėk rinktis, kaip nudžiuginti savo organizmą naudingais mineralais ir suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. Viena iš puikiausių lietuviškų daržovių – tai burokėliai. Taigi, pasidomėkime, kuo jie ypatingi ir naudingi. Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A. Burokėlių skanaukite į sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai. Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo. Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi. Tinka žmonėms, kurie kenčia dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio. Burokėliai – idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija. Burokėliai valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda iš kepenų pašalinti toksinus. Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką. Kraujagyslės ir širdis jums tikrai padėkos, jeigu valgiaraštyje nestokosite burokėliais pagardintų patiekalų: burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui. Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui. Burokėliai netgi saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, kadangi juose gausu pektinų. Apskritai, šios daržovės sureguliuoja cholesterolio kiekį, sulaiko kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne. Šios daržovės nepakeičiamos, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą. Kadangi burokėliuose gausu folio rūgšties, kuri atsakinga už naujų ląstelių statybą, jie puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi savo išvaizda. Be to, burokėliai jaunina! Tačiau verta žinoti, kad nors burokėliai ir labai puiki daržovė, jos skanauti reikėtų atsargiai tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas. Ar naudingi virti burokėliai? Pasirodo, net ir virti burokėliai išsaugo savyje naudingas medžiagas ir mineralus. Tačiau kai kurie su malonumu kerta ir neapdorotas daržoves – galite išbandyti! Gerdami burokėlių sultis, būkite atidūs, o dar geriau, maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, netgi pykinimą, todėl nepersistenkite.
Informacija iš:
Image: FreeDigitalPhotos.net
Komentarai (Viso žinučių: 0) |
|
Powered by AkoComment 3.0 24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.
Į viršų |