24x7.lt

Rūgštynė namų vaistinėlėje (2593/0) 

Rūgštynė namų vaistinėlėjeValgomoji rūgštynė (Rumex acetosa)  – ne vien vertingas sriubos, omleto, pyrago ar salotų komponentas, bet gali užimti vietą ir namų  vaistinėlėje. Gydytoja homeopatė-fitoterapeutė Zofija Tikuišienė pataria vartoti ne vien jaunus  lapus, sultis, bet ir šaknis.

Gydytoja primena, jog rūgštynės žolė liaudies medicinoje vartojama stimuliuoti kepenų veiklai, tulžies išsiskyrimui, gerinti žarnyno veiklai,  valyti kraujui. Senovėje ji naudota ir kovai su skorbutu.

Šaknų nuoviras liaudies medicinoje geriamas viduriuojant, ypač kai viduriuojama su krauju. Taip pat tinka nuo sunkių alerginių reakcijų, kaip priešnuodis kai kuriais apsinuodijimo atvejais.

Sergant kepenų, tulžies ligomis rūgštynių nuoviras skiriamas kaip tulžies išsiskyrimą skatinanti priemonė.

Šviežios rūgštynės, jų sultys skatina apetitą, vartojamos kaip šlapimą varanti, kraują valanti priemonė. Ji pasižymi ir antiseptinėmis savybėmis.

Lapų antpilas tinka nuo dantenų kraujavimo, sergant angina gerklei skalauti.

Rūgštynės yra viena iš geriausių priemonių nuo nemalonių klimakso simptomų tiek vyrams, tiek moterims. Jas vartojant reguliariai klimaksas praeina  greičiau ir lengviau.

Jei nuovirą gersite septynias dienas per mėnesį prieš menstruacijas – jos bus neskausmingos, miegas ramus.  Reikia užvirinti 1 šaukštą džiovintų lapų stiklinėje vandens, valandą leisti nusistovėti, gerti po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Liaudies medicina siūlo rūgštynes ir nuo  nevaisingumo.  1 šaukštą rūgštynių užpilti stikline verdančio vandens, pavirti ant mažos ugnies 1 minutę, atvėsinti. Gerti po trečdalį puodelio 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Homeopatijoje iš rūgštynių pagamintas preparatas „Rumex“ padeda nuo dirginančio kosulio, gerklų ir bronchų uždegimo, virškinimo trakto sutrikimui gydyti.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke