24x7.lt

Kaip saugoti odą nuo šalčio (1899/0) 

Kaip saugoti odą nuo šalčioŠalti, permainingi orai – nemenkas išbandymas odai. Taigi tikriausiai pats metas pasitarti, kaip tvarkytis su šia problema.

Kodėl šaltasis metų laikas neigiamai veikia odą?

Pirmiausia todėl, kad temperatūros skirtumas lauke ir patalpose (ypač spaudžiant didesniam šaltukui) milžiniškas. Temperatūros kontrastai ir permainingi orai odai ne į naudą: iš epidermio išgaruoja daugiau drėgmės, todėl oda tampa jautresnė, pradeda šerpetoti, rausti, sausėti, kartais net perštėti. Nepamirškite, kad kenčia ne tik atvirų kūno vietų (veido, rankų, lūpų), bet ir viso kūno oda. Užvis skaudžiausiai temperatūros pokyčiai kerta sausai odai.

Kodėl šaltymečiu oda ypač sausėja?

Žiemą dėl nuslopusios odos riebalų liaukų veiklos gaminasi mažiau riebalų nei reikia natūraliai apsauginei plėvelei susidaryti. Būtent toji plėvelė iš riebalų ir drėkinamųjų medžiagų mišinio saugo odą nuo džiūvimo. Kai ji pažeidžiama, drėgmė greičiau išgaruoja ir oda tampa ne tokia elastinga ir atspari. Todėl šiuo metų laiku odai reikia daugiau pagalbos nei vasarą.
 
Kokios profilaktikos priemonės padeda apsaugoti kūno ir veido odą?

Pirmiausia tinkama apranga. Jokiu būdu šaltymečiu net trumpam neikite į lauką plika galva, be šaliko ir pirštinių. Atsiminkite, kad oda nepakenčia atsainaus požiūrio ir jautriai reaguoja į neprotingą mūsų elgesį. Kenčia ne tik mūsų savijauta, bet ir grožis.
Žiemą nepamirškite drėkinti šildomų patalpų oro, o dirbdama biure kartkartėmis apipurkškite veido odą terminių šaltinių vandeniu. Gerkite daug skysčių – apie 2 litrus per dieną. Veidą prauskitės virintu vandeniu su žolelių nuovirais. Taip pat žinokite, kad odos kraujotaką ir atsparumą temperatūros pokyčiams puikiai gerina masažas.

Kokios kosmetikos priemonės šaltymečiu netinka?

Visos, kuriose yra spirito, – jis dar labiau sausina odą. Veidui valyti tinka kosmetinis pienelis su augaliniais aliejais. Gaivinti – švelnus tonikas su įvairiomis vaistažolėmis, be alkoholio. Jei oda jautri, nenaudokite ir kosmetikos su AHA rūgštimis. Kad nebūtų sunaikintas natūralus odos hidrolipidinis sluoksnis, nesiprauskite muilu, nesitepkite stingstančių kaukių.

Kokį kremą rinktis?

Šaltymečiu odą patartina tepti tirštesnės konsistencijos apsauginiu maitinamuoju kremu. Jis ne tik maitina, regeneruoja odą, bet ir tarsi aptraukia ją plėvele, kuri saugo nuo išsausėjimo bei šalčio. Nepamirškite, kad kremu reikėtų teptis mažiausiai prieš valandą ruošiantis išeiti iš namų.

Drėkinamuoju kremu prieš einant į lauką geriau nesitepti, nes daugiau vandens turintys kremai nespėja įsigerti ir gali užšalti tiesiai ant veido.

Apsauginę plėvelę, neleidžiančią odai išdžiūti, atkuria kremai su liposomomis, didele lipidų koncentracija. Odos paraudimą ir pleiskanojimą mažina kremai su šlapalu, raudonį slopina kremai su varnalėšų, rozmarinų ekstraktais ir arbatmedžių aliejumi. Jeigu jūsų kapiliarai linkę plėstis, rinkitės kremą su kaštonų, vynuogių sėklų ekstraktais.

Ar tiesa, kad makiažo priemonės apsaugo nuo šalčio?

Tiesa. Prieš eidamos į lauką, galite pasitepti riebesniu toniniu kremu ir padengti veidą biria pudra – šios makiažo priemonės padeda apsisaugoti nuo šalčio. Tik prieš tai sausą odą būtinai patepkite kremu. Beje, ar žinote, kad raudonį maskuoja specialūs žalsvos spalvos kremai?

Kaip saugoti rankas ir lūpas?

Plaštakose labai mažai riebalų liaukų, todėl jos daug greičiau yra veikiamos šalčio, šiurkštėja, skeldėja, pasidaro sausos, šerpetotos ir negražios. Todėl prieš eidamos į lauką rankas pasitepkite apsauginiu kremu. Lūpas taip pat reikia tepti riebiais pieštukais, balzamais su medumi, bičių vašku, šaltalankių ar kitais augaliniais aliejais. Ypač suskeldėjusioms lūpoms padeda cinko tepalas, lygiomis dalimis sumaišytas su medetkų tepalu.

Kaip padėti smarkiai išsausėjusiai odai?

Pasistenkite atkurti drėgmės pusiausvyrą. Procedūromis geriausiai lepintis vakare, kad per naktį oda gerai sugertų visas naudingąsias kremų medžiagas. Pirmiausia veido ir kūno odą (taip pat rankas ir lūpas) nušveiskite tinkamu šveitikliu, tada gausiau palepinkite drėkinamąja kauke ar kremu. Labai išsausėjusią odą galite pamaitinti pašildyto aliejaus kaukėmis. O jei oda ypač nuvargusi, įsigykite gydomųjų preparatų su pantenoliu, migdolų, simondsijų aliejais.

Kaip dažnai kremu tepti odą?

Tai priklauso nuo odos tipo. Normalią ir riebią odą tepkite maitinamuoju kremu kartą, sausą – dukart per dieną. Vakare patartina naudoti jūsų odos tipui tinkantį kremą. Mišriai odai patartina rinktis dvejopo poveikio kremus, kurie sausus plotus drėkina, o riebiems suteikia matinį atspalvį.  

Ar veido kremuose turėtų būti SPF?

Taip, nes ir žiemą kenksmingų UV spindulių reikėtų saugotis. Ypač jei daugiau būnate atvirame ore ar slidinėjate kalnuose – sniegas atspindi pavojingus UV spindulius. Žinokite, kad apsauginis kremas tepamas pirmiausia, o vėliau, jam susigėrus, galima teptis apsauginiu žiemos kremu.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke