24x7.lt

Priminė svarbiausias taisykles stiprinant imunitetą: tai padės išvengti rimtų sveikatos problemų (52/0) 

Priminė svarbiausias taisykles stiprinant imunitetą: tai padės išvengti rimtų sveikatos problemųNuolat varvanti nosis, perštinti gerklė ar užklupusios rimtesnės žiemos sezono ligos dažną priverčia susimąstyti, kodėl nusilpo jo imunitetas ir kaip organizmą sustiprinti? Gydytojai pabrėžia: imunitetą stiprinti būtina visus metus, o didžiausi jo priešai – stresas, per mažas fizinis aktyvumas ir netinkama mityba. 


Rūpintis – ištisus metus 

Imunitetas – organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo virusų ar bakterijų patekimo į organizmą. Organizmo antikūnai įprastai atpažįsta sukėlėjus ir juos sunaikina, visgi ne su visais jais imuninė sistema susidoroja labai greitai. Pavyzdžiui, susirgus peršalimo ligomis ar gripu, prireikia laiko ne tik pasveikti, bet ir sustiprinti organizmą po ligos, kitaip – ir vėl kyla pavojus susirgti. 

Kaip sklandžiai veiks imuninė sistema lemia žmogaus amžius, genetika ir gyvenimo būdas. „Imuninę sistemą silpnina nesubalansuota, nereguliari mityba, stresas, pervargimas, nemiga, žalingi įpročiai, netinkamas priešgrybelinių vaistų vartojimas. Dar viena rimta problema – vos pakilus temperatūrai, dalis pacientų prašo jiems skirti antibiotikų. Juos, kaip ir kitus vaistus, būtina vartoti atsakingai, neteisingas antibiotikų vartojimas didina atsparumo jiems riziką ir silpnina imunitetą“, – įspėjo sveikatos centro „Energetikas“ gydytoja reabilitologė Jadvyga Velžienė. 

Nusilpusio imuniteto požymiai – pasikartojančios virusinės ligos, nuovargis, irzlumas, emocinės būklės nestabilumas. Dalį žmonių kamuoja persivalgymo priepuoliai, kai kuriems pasireiškia depresija su nerimo sutrikimu. 

Dažnai sergantys peršalimo ligomis, susiduriantys su komplikacijomis, nuolat jaučiantys nuovargį ar nespėjantys atsigauti po ligos ir netrukus susergantys kita, ima ieškoti būdų, kaip kuo greičiau sustiprinti imuninę sistemą, tačiau tam prireiks ir pastangų, ir laiko. „Nusilpęs imunitetas gali turėti rimtų pasekmių, tad jo stiprinimu būtina rūpintis nuolat. Vieno greito recepto tikrai nėra“, – komentavo gydytoja. 


Būtina neatidėlioti pokyčių

Norint sustiprinti imuninę sistemą, labai svarbu laikytis sveikos gyvensenos principų: koky-biškai maitintis, ypač gauti reikalingą baltymų kiekį, užsiimti fizine veikla, pakankamai valandų skirti miegui, valdyti stresą, laikytis higienos taisyklių ir vengti kontakto su sergančiais žmonėmis. Žinoma, gelbsti įvairios arbatos, vitaminai ir maisto papildai, ypač vitaminas C, kuriuo organizmas aprūpinamas valgant vaisius ir daržoves, cinkas, vitaminai A ir E. Svarbu valgyti užtektinai raudonos žuvies, kiaušinių, jei reikia – vartoti vitamino D papildus. 

Persirgus gripu ar kitomis virusinėmis ligomis, galioja tos pačios taisyklės: kokybiška mityba, fizinis aktyvumas, pakankamai laiko gryname ore, miego režimas, įvairios gydomosios pro-cedūros. 

Sveikatos centre „Energetikas“ pacientams, sveikstantiems po ligų ir norintiems sustiprinti or-ganizmą, įprastai skiriama haloterapija (druskų kambario terapija), padedanti greičiau atstatyti sveikatą po įvairių ligų, kvėpavimo procedūros ar kineziterapiniai užsiėmimai, masažai, mankšta, pavyzdžiui, baseine. 

Masažas suaktyvina kraujotaką, atpalaiduoja nervus ir raumenis, padeda sustiprinti imunitetą, pagerinti sveikatą. Norintiems jaustis energingesniems, pagerinti emocinę būklę, mažinti nuovargį ir stresą, kas taip pat svarbu stiprinant organizmo imuninę sistemą, tinka kinezitera-pija.

Gydytojos nuomone, norintys sustiprinti imuninę sistemą, neturėtų pamiršti grūdinimosi, kontrastinių dušų. Žiemą dauguma užsisėdi namuose, pamiršta reguliariai vėdinti patalpas, nors buvimas gryname ore – ypač svarbus, nepaisant, koks metų laikas už lango. 


Geresnei savijautai – pajūrio oras

Sustiprinti organizmą, pailsėti, pagerinti psichologinę savijautą padeda nors kelios dienos, praleistos pajūryje – tam puikiai tinka tiek žiema, tiek ankstyvas pavasaris.  

Svarbiausia pasirūpinti tinkama apranga, o jau tuomet džiaugtis pajūrio privalumais: oru, pušynais, ilgais pasivaikščiojimais. Pajūrio oras – prisotintas organizmui būtino jodo, bromo, natrio, jame gausu neigiamų jonų, padedančių lengviau įsisavinti deguonį, todėl, kaip pastebi apsilankę Lietuvos pajūryje, atrodo, jog čia lengviau kvėpuoti. Dar viena svarbi neigiamų jonų funkcija – kontroliuoti serotonino – hormono, atsakingo už nuotaiką ir reakciją į stresą – kon-centraciją kraujyje. 

Taigi, užtenka vos poros valandų, kad žmogus pabuvęs pajūryje fiziškai ir emociškai pasijustų geriau. Teigiamos įtakos sveikatai ypač daug turi jodo ir pušų eterinių aliejų prisotintas pajūrio oras, o blogo oro ar netinkamo meto apsilankyti pajūryje tiesiog nėra. 

Net ir sergantys lėtinėmis, ypač plaučių, ligomis, ar vyresnio amžiaus žmonės, kurie dažniau peršąla, sunkiau serga virusinėmis infekcijomis, susiduria su komplikacijomis, turėtų išlikti fiziškai aktyvūs. Pasivaikščiojimas prie jūros bet kokiu oru padeda išvalyti odą, sinusus, pasikeičia bendras organizmo tonusas, miegas, normalizuojasi nervų sistema, pagerėja raumenų būklė ir nuotaika, kas pavasarį, nualintiems ligų ir buvimo uždarose patalpose, ypač aktualu.

Pašnekovė primena: imunitetą stiprinti svarbu ne tik žiemą, pradėjus nuolat sirgti ar pajutus kitų nemalonių simptomų, bet ištisus metus. Žinoma, tą daryti lengviausia šiltuoju metų laiku, kuomet gausu šviežių daržovių, vaisių, daugiau saulės, galimybių ilgesnį laiką skirti poilsiui. 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke