24x7.lt

10 patarimų mokiniams, kaip lengviau įveikti stresą ir išlikti pozityviems (52/0) 

10 patarimų mokiniams, kaip lengviau įveikti stresą ir išlikti pozityviemsMinint Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, svarbu prisiminti, kad rūpintis savo psichine gerove yra taip pat svarbu, kaip ir siekti gerų akademinių rezultatų. „Samsung“ atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, jog net 70 proc. 9-12 klasių moksleivių Lietuvoje patiria stresą dėl su mokslais susijusių problemų. Vis dėlto pasitelkus tinkamas strategijas galima išlaikyti ramybę ir pozityvų požiūrį. O kad tai padaryti būtų lengviau, dalijamės 10 patarimų, padėsiančių ramiai ir atkakliai įveikti mokslo metus.

1. Būkite geranoriški sau. Elkitės su savimi taip pat maloniai ir supratingai, kaip elgtumėtės su draugu. Nebūkite sau pernelyg griežti – atminkite, kad galima klysti ir prašyti pagalbos. Stengiantis būti geranoriškiems ir supratingiems sau, pavyks lengviau susikurti tvirtą emocinės gerovės pagrindą. O tai padės išmokti priimti nesėkmes ir skatins sveiką požiūrį į mokymąsi.

2. Kurkite palaikančią aplinką. Mokyklos yra ne tik akademinio mokymosi įstaigos, bet ir socialinės erdvės, kuriose mokiniai įgyja gyvybiškai svarbių gyvenimo įgūdžių. Dėl to be galo svarbu apsupti save teigiama įtaka. Užmegzkite tvirtus ryšius su draugais, šeima ir mokytojais, kurie jus palaiko ir padrąsina. Dalinkitės savo jausmais su žmonėmis, kuriais pasitikite – tai gali tapti netikėta terapijos forma.

3. Praktikuokite sąmoningą kvėpavimą. Šurmulingoje ir dažnai stresą keliančioje mokyklos aplinkoje sąmoningas kvėpavimas gali padėti valdyti savo emocijas, mažinti nerimą ir pagerinti koncentraciją. Sąmoningas kvėpavimas ugdo vertingus savitvardos įgūdžius, suteikdamas mokiniams galimybę į iššūkius reaguoti ramiai, o ne impulsyviai. Kiekvieną dieną skirkite keletą akimirkų, kad sutelktumėte dėmesį į savo kvėpavimą. Giliai įkvėpkite, sulaikykite ir lėtai iškvėpkite. Ši paprasta praktika gali akimirksniu suteikti ramybės ir aiškumo jausmą.

4. Reguliariai mankštinkitės. Fizinis aktyvumas yra galinga priemonė gerai psichinei sveikatai palaikyti. Nesvarbu, ar tai būtų šokiai, bėgiojimas ar joga, raskite sau patinkančią veiklą ir įtraukite ją į savo dienotvarkę. Be to, užsiimant fizinio aktyvumo veiklomis išsiskiria endorfinai – natūralūs organizmo stresą malšinantys hormonai, kurie gali palengvinti nerimo ir depresijos simptomus.

5. Puoselėkite sveiko miego įpročius. Siekite nuoseklaus miego grafiko. Kokybiškas poilsis yra labai svarbus pažinimo funkcijoms, nuotaikos reguliavimui ir bendrai gerai savijautai. Be to, reguliaraus miego grafiko laikymasis moko vertingų laiko planavimo įgūdžių.

6. Nusistatykite įgyvendinamus tikslus. Užsibrėžkite pasiekiamus akademinius ir asmeninius tikslus. Švęskite savo pasiekimus, kad ir kokie maži jie būtų, ir pripažinkite įdėtas pastangas. Tokia praktika padeda ugdyti problemų sprendimo įgūdžius ir gebėjimą prisitaikyti prie iššūkių, o tai yra esminės savybės siekiant sėkmės tiek akademinėje, tiek ir visose kitose gyvenimo srityse.

7. Praktikuokite dėkingumą. Kiekvieną dieną apmąstykite dalykus, už kuriuos esate dėkingi. Ši paprasta praktika nukreipia jūsų dėmesį į pozityvumą ir ugdo pasitenkinimo jausmą, o pastarasis skatina empatiją, moko įvertinti ne tik savo, bet ir mokytojų, bendraamžių bei šeimos narių pastangas.

8. Išbandykite streso valdymo metodus. Išbandykite atsipalaidavimo technikas, pavyzdžiui, gilų kvėpavimą, meditaciją ar dienoraščio vedimą. Raskite, kas jums geriausiai tinka, ir įtraukite tai į savo kasdienę rutiną.

9. Kreipkitės pagalbos, kai reikia. Nedvejodami kreipkitės į artimąjį, patikimą suaugusįjį ar psichikos sveikatos specialistą, jei patiriate sunkumų. Prašyti pagalbos yra stiprybės, o ne silpnumo ženklas. Nebijodami kreiptis pagalbos padėsite kurti mokyklos aplinką, kurioje tai ne tik priimama, bet ir skatinama.

10. Užsiimkite mėgstamomis veiklomis ir kūryba. Užsiėmimas mėgstama veikla leidžia pabėgti nuo streso. Nesvarbu, ar tai būtų tapyba, rašymas, ar grojimas kokiu nors instrumentu, skirkite laiko užsiėmimams, kurie jums teikia džiaugsmo ir leidžia atsipalaiduoti.

Užsiėmimas kūrybinėmis veiklomis taip pat augina pasitikėjimą savimi, leidžia didžiuotis savo kūriniais ir idėjomis. Iš esmės pomėgiai ir kūrybiškumas suteikia mokiniams galimybę atskleisti savo talentus, išreikšti emocijas ir stiprinti pasitikėjimą savimi.

Atminkite, kad jūsų psichikos sveikata yra labai svarbi bendros gerovės dalis. Teikdami pirmenybę rūpinimuisi savimi ir vadovaudamiesi šiais patarimais, lengviau įveiksite kylančius iššūkius, laikas mokykloje taps malonesnis, o mokyklos aplinka – draugiškesnė.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke