24x7.lt

Vis daugiau vilniečių gauna pagalbą, tačiau savižudybės temą dar lydi didelė stigma (51/0) 

Vis daugiau vilniečių gauna pagalbą, tačiau savižudybės temą dar lydi didelė stigmaPer paskutinius 10 metų savižudybių skaičius kasmet Vilniuje, kaip ir Lietuvoje, nuosekliai mažėja: jei 2013 m. atvejų skaičius siekė 109, 2022 m. jų buvo 57. Nepaisant gerėjančios statistikos, vis dar kyla nemažai iššūkių dėl pagalbos suicidinių minčių turintiems, bandžiusiems žudytis, ar netekusiems artimojo dėl savižudybės žmonėms. Neretai tai susiję su kaltės, gėdos ar baimės jausmu kalbėti savižudybių tema. Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ kviečia visuomenės narius kalbėtis apie sunkius jausmus, krizes gyvenime bei jų įveikimą. Šių metų tema – „Padėk pamatyti šviesą“ yra skirta mažinti stigmą ir padrąsinti arba išdrįsti priimti pagalbą, kuri Vilniuje vis lengviau prieinama.


Psichikos sveikata reikia rūpintis visiems

Rūpintis savo psichikos, kaip ir fizine, sveikata reikia nuosekliai visus metus, artėjant šaltajam ir tamsiajam metų laikotarpiui tai daryti dar svarbiau. „Vilnius sveikiau" laikinai direktoriaus pareigas einanti Aurelija Šiautkulienė pastebi, jog artėjant rudens, žiemos sezonams daugelis iš mūsų atkreipiame dėmesį į savo fizinę sveikatą ir pradedame stiprinti savo imunitetą, kad atsilaikytume prieš gripą ir priduria: „Su psichikos imunitetu yra analogiškai: jei stipriname savo psichiką, iškilus iššūkiams ar esant didesniam nuovargiui, turime išmintingų sprendimų, įgūdžių, kurie padeda juos įveikti“.

Kiti psichikos sveikatą stiprinantys veiksniai yra sveika mityba, aktyvus judėjimas, psichologinio atsparumo, streso valdymo ir kitų psichikos sveikatos raštingumo temų mokymasis. Visa tai „Vilnius sveikiau“ vykdo ištisus metus ir kviečia vilniečius dalyvauti individualiose ar grupinėse veiklose skirtingomis temomis, kurios padeda įgyti žinių ir sustiprinti įgūdžius saugoti savo psichikos sveikatą.

Visus, svarstančius dėl priimtiniausios psichikos sveikatos specialistų pagalbos formos, „Vilnius sveikiau” kviečia išbandyti įvairius formatus: tai gali būti savitarpio pagalbos grupės, streso valdymo mokymai, praktinės pratybos, psichologiniai užsiėmimai, kūrybiškos psichologijos dirbtuvės , kur skirtingais būdais suteikiama galimybė giliau pažinti save, išmokti padėti sau ar šalia esančiam.


Stigma – vis dar barjeras gauti pagalbą

Rūpintis savo psichikos sveikata galima dalijantis savo jausmais, išgyvenimais su kitais žmonėmis – nors ir tokie pokalbiai neretai būna sudėtingi, jie iš tiesų yra gydantys ir realiai padedantys. Visgi neretai pritrūksta drąsos tai daryti tiek dėl savistigmos, tiek dėl stigminių nuostatų patiriančiųjų sunkumus atžvilgiu, kurios mūsų šalyje vis dar labai gajos.

„Vilnius sveikiau“ psichologė Inga Juodkūnė teigia: „Nors savižudybių prevencijos srityje matome progresą, tačiau žmonės, susidūrę su depresija, savižudybės rizika ar kitais psichikos sveikatos sunkumais susiduria ir su visuomenėje vyraujančiomis stigmomis kreiptis pagalbos, diskriminacija dėl savo būsenos ir kliūtimis gauti tinkamą pagalbą“.

Psichoterapinėje praktikoje matyti, kad ieškodami pagalbos žmonės vis dar baiminasi dėl to, kaip artimieji ar kolegos, darbdavys reaguos, kokios bus pasekmės, jei sužinos, kad lankosi pas psichikos sveikatos specialistą ar vartoja medikamentus. A. Šiautkulienė pabrėžia stigmos kuriamą problemą: „Psichikos sunkumus patiriančiam žmogui būna sunku suprasti, kokia tinkamiausia jam pagalba, kokio specialisto jam reikia, kartais apskritai neatpažįsta, kad jau pagalba reikalinga. Tokiais atvejais svarbu ir aplinkinių jautrus reagavimas, paklausimas ar išklausymas, psichikikos sveikatos temų „normalizavimas“. Dėl to, kuo būsime atviresnė visuomenė ir drąsiai kalbėsime, dalinsimės vieni su kitais patyrimais ir žiniomis psichikos sveikatos srityje, tuo daugiau aiškumo ir vilties suteiksime tiems, kas ieško pagalbos“.


Pagalbos galimybių atsiranda vis daugiau

„Vilnius sveikiau“ nuo 2017 m. nuosekliai kasmet organizuoja visuomenei nemokamus mokymus, skirtus savižudybių prevencijai. Vieni jų – savižudybių prevencijos mokymai „safeTALK“. A. Šiautkulienė atkreipia dėmesį, jog „safeTALK“ mokymai skirti ne tik specialistams, tačiau visiems visuomenės nariams, norintiems išmokti atpažinti savižudybės riziką ir nukreipti tęstinės pagalbos. Biuras taip pat organizuoja nemokamus savižudybių intervencijos įgūdžių mokymus „ASIST“. Tai standartizuoti, interaktyvūs mokymai, kurie skirti visiems, norintiems išmokti suteikti pirmąją pagalbą apie savižudybę svarstantiems žmonėms. Šių mokymų stiprybė, kad juos baigę, efektyvią pagalbą gali suteikti tiek psichikos sveikatos ekspertai, tiek neformalūs bendruomenių lyderiai. Taip pagalba bendruomenėje yra arčiau žmonių, yra daugiau savižudybės krizę atpažįstančių ir galinčių šioje srityje tinkamai reaguoti žmonių.

Sulaukus teigiamo atsakymo į klausimą „Ar tu mąstai apie savižudybę?“ svarbiausia – nepalikti žmogaus ir palydėti iki specialisto, galinčio įvertinti pagalbos poreikius. Tokia pagalba prieinama visuose psichikos sveikatos centruose ir ligoninės skubios pagalbos priėmimo skyriuose. Žmogui, esančiam savižudybės krizėje, tai pirmas būtinas žingsnis link krizės įveikimo. Džiugina tai, kad Vilniuje 2023 m. pirmąjį pusmetį psichosocialinės rizikos vertinimas išaugo net 5 kartus, lyginant su 2022 m.

„Šiais metais reikšmingai didesniam skaičiui žmonių buvo vertinti pagalbos poreikiai: 2022 m. pirmąjį pusmetį psichosocialinės rizikos vertinimo atvejų skaičius siekė 83, tuo tarpu šiais metais pirmąjį pusmetį pagalbos poreikiai įvertinti net 474 savižudybės grėsmę patiriantiems žmonėms. Itin svarbu ir tai, kad žmonėms pradėta teikti tęstinė, specializuota pagalba. Įvedus šią naują paslaugą psichikos sveikatos centruose, net 126 vilniečiai šiais metais gavo taip reikiamas konsultacijas“, – pasakoja Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

Be sveikatos paslaugų poliklinikose ar ligoninėse pagalba yra prieinama ir emocinės paramos linijose, kitose nevyriausybinėse organizacijose, kurių paslaugas ar projektus Vilniaus miesto savivaldybė nuosekliai finansuoja įgyvendindama Vilniaus miesto savižudybių prevencijos 2021-2024 m. strategiją ir jos įgyvendinimo priemonių planą.


Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos minėjimas Vilniuje

Simboliškai jau penktus metus iš eilės „Vilnius sveikiau“ kviečia paminėti Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną drauge. Rugsėjo 9 d. šalia Vingio parko estrados nuo 13 val. startuos jau neatsiejamas šios dienos akcentas – dviračių žygis. Taip pat nuo 13 val. iki 15 val. vyks partnerių mugė, bei ant Vingio estrados pievelės mėlynuose sėdmaišiuose įsitaisę lauks „Žvelk giliau“ ambasadoriai, kurie kvies drauge užmegzti šviesų pokalbį. O 15 val. popietę vainikuos gyva tinklalaidės (angl. podcast) transliacija: tinklalaidė „ai, viskas gerai“ kartu su „Vilnius Sveikiau“ psichologe Inga Juodkūne.

Daugiau informacijos apie renginius galite rasti www.vilniussveikiau.lt ir „Vilnius sveikiau“ socialinių tinklų paskyrose.

Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos Vilniuje organizatoriams „Vilnius Sveikiau“ bei Vilniaus miesto savivaldybei minėtas veiklas tradiciškai padeda įgyvendinti didelis partnerių ratas: Krizių įveikimo centras, „Vaikų linija“, „Jaunimo linija“, „ Žvelk giliau“, Pagalbos moterims linija, Vyrų krizių ir informacijos centras, Psichikos sveikatos menų festivalis „ryšiai“.

Daugiau informacijos apie pagalbą savižudybės krizėje esantiems žmonėms galite rasti: www.tuesi.lt. Savižudybės krizėje esantiems žmonėms pagalba teikiama telefonu, susitikus arba internetu.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke