24x7.lt

Per karščius patariama į mitybą įtraukti daugiau mineralų (69/0) 

Per karščius patariama į mitybą įtraukti daugiau mineralųIšsiilgti vasariški orai gali džiuginti, tačiau šiuo laikotarpiu ypatingai svarbu saugotis karščių ir pasirūpinti savo sveikata. Per karščius gali dažniau užklupti tokie simptomai kaip nuovargis, galvos ir raumenų skausmai, padažnėjęs pulsas. Dėl to patariama šiuo metu į mitybą įtraukti daugiau mineralų ir elektrolitų.


Karšti orai – kelias į dehidrataciją

„Ramybės būsenoje žmogus kasdien išprakaituoja apie 0,5-2 litrus vandens. Tačiau karštomis dienomis prakaitavimas tampa intensyvesnis. Su prakaitu netenkame ne tik vandens, bet ir gyvybiškai svarbių mineralų bei elektrolitų, todėl padidėja dehidratacijos rizika, gali kilti galvos skausmai, širdies permušimai ir silpnumas", – pranešime žiniasklaidai teigia vaistininkas Mindaugas Rutalė.

Jis pabrėžia, kad per karščius būtina palaikyti tinkamą skysčių balansą. Tai galima padaryti geriant daugiau vandens, tačiau kartais vien to nepakanka.

„Norint išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą organizme, patartina vartoti papildomus mineralus – magnį, natrį, kalį ir cinką. Jų gausu šviežiuose špinatuose, žaliosiose salotose, braškėse, vyšniose, bananuose ir arbūzuose. Tačiau retai kas suvalgo tiek daug šių vaisių ir daržovių, kad užtikrintų optimalų skysčių balansą, todėl verta vartoti elektrolitų ir mineralų tirpalus", – priduria vaistininkas M. Rutalė.


Grilio sezonu neišvengiami apsinuodijimai

Grilio sezonu, ypač keliaujant ar gaminant maistą lauke, padidėja apsinuodijimų maistu rizika. Pasak vaistininko, apsinuodijus organizmas stengiasi pašalinti toksinus, kartu netekdamas daug mineralų.

„Apsinuodijus reikia vartoti ne tik elektrolitų, bet ir gliukozės tirpalus. Dažnai galima rasti preparatų, kuriuose yra tiek elektrolitų, tiek gliukozės. Jie yra sūriai saldaus skonio. Lygiai taip pat galite išgerti arbatos su medumi ar cukrumi, kad pagreitintumėte toksinų skaidymą", – teigia vaistininkas M. Rutalė.


Karščiuojame ne tik žiemą

Vaistininkas pastebi, kad karščiuojant taip pat netenkame daugiau skysčių, nes organizmas, kovodamas su liga, įjungia termoreguliacijos procesą.

„Karščiuojant organizmas stipriau prakaituoja, kad sumažintų temperatūrą. Su prakaitu netenkama ir elektrolitų, kurie svarbūs reguliuojant vandens kiekį organizme. Norint greičiau pasveikti, svarbu išvengti dehidratacijos, o tai lengviausia padaryti vartojant elektrolitų tirpalus, nes arbatos ar vandens gali nepakakti", – pataria vaistininkas M. Rutalė.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke