24x7.lt

Prasideda Europos judrioji savaitė (919/0) 

Prasideda Europos judrioji savaitėSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyrius primena, kad kiekvieną rugsėjį visose Europos Sąjungos šalyse organizuojama Europos judrioji savaitė – didžiausia darnaus judumo kampanija pasaulyje. Jos renginiai vyksta rugsėjo 16–22 d. Rugsėjo 22-oji daugelyje Europos miestų tradiciškai skelbiama Diena be automobilio. Šia kampanija siekiama skatinti Europos šalių vietos valdžios institucijas diegti ir populiarinti darnias transporto sistemas bei paraginti gyventojus išbandyti susisiekimo automobiliais alternatyvas: naudotis visuomeniniu transportu, važiuoti dviračiais, eiti pėsčiomis ir taip prisidėti prie triukšmo, oro taršos, energijos suvartojimo ir eismo spūsčių mažinimo.

Europos judriosios savaitės svarba stiprinant darnų judumą mieste

Transporto sektorius yra vienas svarbiausių ekonomikos sektorių ir pajamų šaltinių (4,8 proc., t.y. 548 mlrd. eurų visos bendrosios pridėtinės vertės 28 ES šalyse), jame taip pat yra daugiau negu 11 mln. Europos darbo vietų.

Europos Komisija siekia plėtoti ir skatinti veiksmingą, saugią, patikimą ir darnią transporto politiką, kad sukurtų sąlygas konkurencingai pramonei, kuri būtų darbo vietų ir gerovės šaltinis, bei užsibrėžė du ambicingus judumo mieste tikslus: atsisakyti įprastais degalais varomų automobilių miestuose iki 2050 m. ir iki 2030 m. pereiti prie visiškai netaršių judumo priemonių.

Sumanymas kartą per metus skelbti akciją „Mieste – be savo automobilio“ kilo 1998 m. Prancūzijoje. Šią idėją greitai perėmė ir kitos šalys, o 2000 m. parėmė Europos Komisija. 2001 m. 31 Europos valstybės ministrai ar įgaliotieji atstovai pasirašė deklaraciją, kuria pasižadėjo skatinti miestų savivaldos institucijas kasmet rugsėjo 22 d. rengti Dieną be automobilio bei talkinti organizuojant šią tarptautinę akciją, o jos metu ypač daug dėmesio skirti visuomenės švietimui, populiarinti aplinkai ir sveikatai palankų transportą, raginti gyventojus vaikščioti pėsčiomis. Dienos be automobilio sėkmė paskatino akciją išplėtoti ir rengti visą savaitę. 2015 m. Europos judriosios savaitės renginiuose dalyvavo daugiau kaip 1,8 tūkst. miestų iš 45 šalių. Šių renginių metu įgyvendinta daug ilgalaikių priemonių, sutelkiant dėmesį į darnaus judumo skatinimą bei 2015 metų temą – daugiarūšį transportą, kaip tinkamiausią keliavimo būdą mieste.

Europos judrioji savaitė žmonėms atskleidžia pernelyg aktyvaus automobilių naudojimo miestuose padarinius bei suteikia galimybę suinteresuotiems vietos subjektams susiburti ir aptarti įvairius judumo ir oro kokybės, triukšmo aspektus bei drauge ieškoti sprendimų, kaip būtų galima sumažinti automobilių naudojimą miestuose, aptarti, kaip būtų galima spręsti oro ir triukšmo taršos problemas, eismo įvykių gausos ir sveikatos problemas bei naujų technologijų plėtrą. Darnų judumą mieste skatinanti kampanija ragina žmones keisti savo įpročius bei aktyviau pereiti prie darnaus judumo mieste kultūros.

Vietos, regioninės ir nacionalinės valdžios institucijos, nevyriausybinės organizacijos, akademinės institucijos, viešosios įstaigos bei privačios organizacijos yra raginamos organizuoti šviečiamuosius renginius apie aplinkai palankių transporto priemonių naudojimą savo mieste, supažindinti žmones su esama situacija.

Kasmet Europos judrioji savaitė skiriama tam tikrai temai, susijusiai su darniu judumu. 2016 m. tema – pažangus ir darnus judumas – Europos investicija.  Ja siekiama atkreipti dėmesį į glaudžius transporto ir ekonomikos ryšius.

Pažangus judumas – stipri ekonomika

Pažangus ir darnus judumas pastebimai prisideda prie Europos ekonomikos augimo. Pažangaus ir darnaus judumo naudą, kurią galima įvertinti ir finansiškai, jaučia ne tik pavieniai asmenys, įmonės, bet ir visuomenė.
Pasirinkę pažangų ir darnų judumą, žmonės gali gauti pastebimos finansinės naudos. Nuosavas automobilis – tai didelės išlaidos bet kuriam namų ūkiui. Jos prasideda nuo automobilio pirkimo kainos. Vėliau tenka mokėti už draudimą, vietą stovėjimo aikštelėje ar garažo nuomą. Papildomos išlaidos susidaro naudojant automobilį – tai išlaidos degalams ir priežiūrai bei mokestis už stovėjimo vietą toli nuo namų. Esant kelių perkrovai, automobilio naudojimo išlaidos gali padidėti vidutiniškai 50 proc. Yra ir kitų sąnaudų, kurių nematyti vairuotojo sąskaitoje – ją lemia išmetami teršalai ir skleidžiamas triukšmas, užimama viešoji erdvė ar netgi eismo įvykiai.

Pirmenybės teikimas darniam transportui taip pat naudingas privačiajam sektoriui. Valdžios institucijų požiūriu, investicijos į aktyvaus transporto infrastruktūrą, viešojo transporto naudojimo skatinimas siekiant sumažinti eismo spūstis, taip pat važiavimo dviračiu į darbą sistemų rėmimas gali sutaupyti valstybės lėšų ir padėti vietos verslui. Ataskaitos rodo, kad rajonuose, kuriuose pėsčiųjų ir dviračių transportas tapo įprastu, prekybos apimtys padidėjo iki 40 proc. Nors pėstieji, dviratininkai ir viešojo transporto naudotojai vieno apsilankymo metu išleidžia mažiau nei vairuotojai, įrodyta, kad jie yra ištikimesni vietos parduotuvėms ir jose lankosi dažniau nei automobilių vairuotojai. Apskaičiuota, kad dviratininkai per metus Europos Sąjungos vietos parduotuvėse išleidžia 11 mlrd. eurų daugiau nei tie, kurie keliauja asmeniniu automobiliu.

Pažangus ir darnus judumas teikia didžiulės naudos platesnei visuomenei. Aktyvesnis pažangių ir darnių transporto priemonių naudojimas leistų gerokai sumažinti viešąsias išlaidas, įskaitant sveikatos, aplinkos ir energijos sektorius. Pavyzdžiui, itin svarbus dviračių transporto teigiamas ekonominis poveikis – dėl geresnes fizinės sveikatos sumažėja sveikatos priežiūros išlaidos, taip pat sumažėja spūstys keliuose.
Žmonės, kurie keliauja aktyviomis transporto rūšimis, pavyzdžiui, eina pėsčiomis arba važiuoja dviračiu, ne tik efektyviau dirba – jie taip pat mažiau dienų serga ir praleidžia vidutiniškai mažiau laiko gydytojo kabinete.

Juk kiekviena kelionė, kai einama pėsčiomis ar pasirenkama kita aktyvaus judumo rūšis (net jeigu viso labo nueinama iki autobuso stotelės), prisideda prie bendro dienos fizinio aktyvumo. Jis labai svarbus gerai savijautai. Vaikščioti pėsčiomis arba važinėti dviračiu – tai paprastas, laiko nekainuojantis būdas laikytis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos per savaitę fiziniam aktyvumui skirti ne mažiau kaip 150 minučių. Kelią į darbą ir namo (arba jo dalį) kasdien įveikiant pėsčiomis arba dviračiu, galima pastebimai pagerinti sveikatą. Be to, vaikščiojimas (ir kiek mažiau važinėjimas dviračiu) yra labai demokratiška judumo rūšis – nemokama ir prieinama visoms socialinėms grupėms.

Perėjimo prie darnaus judumo sistemų suteikiamos ekonominės naudos mastai išties gali nustebinti. Dėl spūsčių keliuose kelionių automobiliu trukmė ilgėja, važiuojantieji viešuoju transportu, dviratininkai ar netgi pėstieji kelionės tikslą kartais pasiekia greičiau. Tai ypač būdinga dideliuose miestuose. Spūstys keliuose atima brangaus laiko ir lemia ekonominius nuostolius, išauga degalų sąnaudos, didėja oro tarša.

Priėmus geresnius sprendimus dėl transporto, galima sutaupyti laiko ir praleisti jį maloniau arba produktyviau, pavyzdžiui, užsiimti fizine veikla, skaityti ar bendrauti su aplinkiniais.

Europos Komisijos vertinimu, spūstys keliuose per metus atsieina 1 proc. Europos Sąjungos bendrojo vidaus produkto. Pažangesnis judumas gali sumažinti eismo spūstis Europos miestuose ir visuomenei kasmet sutaupyti iki 100 mlrd. eurų. Čia įskaičiuotos ir laiko bei degalų sąnaudos, kurias lemia eismo spūstys.

Aktyvus ir aplinkai palankus transportas naudingas ne tik sveikatai. Tyrimai rodo, kad miestai, kurie skatina darnų transportą, gauna didesnę ekonominę naudą nei tie, kurie pirmenybę teikia tradiciniams automobiliams. Nekilnojamojo turto vertė miestuose, kurie turi gerą dviračių transporto infrastuktūrą ir efektyvų viešąjį transportą, dažniausiai būna didesnė, o vaikai, kurie į mokyklą eina pėsčiomis arba atvažiuoja dviračiu, mokosi geriau.

Kviečiame aktyviai dalyvauti Europos judriosios savaitės renginiuose

Europos judriosios savaitės renginiai organizuojami ir Lietuvos savivaldybėse: vyks individualios visuomenės sveikatos specialistų konsultacijos (mitybos, žalingų įpročių, fizinio aktyvumo klausimais), šiaurietiškojo ėjimo, aikido, jogos, šokių pamokos, mankštos senjorams, organizuojami pažintiniai dviračių žygiai, baidarių žygiai, išvykos, sporto varžybos ir kiti renginiai. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras kviečia Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus aktyviai dalyvauti Europos judriosios savaitės (rugsėjo 16–22 d.) renginiuose ir prisidėti prie akcijos „Mieste – be savo automobilio!“ – bent šią dieną palikti automobilį ir keliauti kitomis transporto priemonėmis: dviračiais, paspirtukais, riedučiais, riedlentėmis, eiti pėsčiomis arba rinktis viešąjį transportą, o važiuojant automobiliu pavežti kaimyną ar kolegą ir taip mažinti transporto spūstis bei taršą, skatinti fizinį aktyvumą, bendruomeniškumą. Darbdavius kviečiame skatinti savo darbuotojus keliauti į darbą dviračiais, eiti pėsčiomis arba naudotis viešuoju transportu.

Informaciją parengė
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Aplinkos sveikatos skyrius

Daugiau informacijos:
http://www.mobilityweek.eu.

Informacija apie Lietuvos savivaldybėse organizuojamus Judriosios savaitės renginius po šiomis nuorodomis:
http://www.am.lt/VI/index.php#r/1802.
http://www.mobilityweek.eu/2016-participants/?year=2016&country=LT.

Kampanijos filmas:
https://www.youtube.com/watch?v=IJKF1XU3n8M

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke