24x7.lt

Odos vėžys melanoma: 8 klausimai gydytojai dermatologei (1969/0) 

Gydytoja Sandra KavaliauskienėMelanoma yra pavojingiausias ir agresyviausias odos vėžio tipas. Tai greitai augantis ir plintantis piktybinis navikas, kurio eigą sunku prognozuoti. Susirgus melanoma, brangi kiekviena minutė – būtina kuo skubiau taikyti gydymą. Ankstyvoji ligos diagnostika leidžia tikėtis geresnių gydymo ir gyvenimo prognozių. Vėlesnėse stadijose melanomą gali būti sunku išgydyti, kadangi ji gali prasibrauti į limfmazgius, kraują ir kitus organus. 

Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos ,,Grožio pasaulis“ gydytojai dermatologei Sandrai Kavaliauskienei pateikiame 8 klausimus apie šią klastingą ligą. 

1. Kas yra melanoma?

Odos navikas melanoma išsivysto iš apatiniame epidermio sluoksnyje esančių ląstelių melanocitų. Apie 50 proc. melanomų išsivysto iš apgamų. Tačiau ji gali atsirasti ir lygioje sveikoje odoje (ši ligos forma ypač pavojinga).

Tipiška ligos pradžia – nedidelė tamsiai ruda ar juoda dėmelė odoje arba pakitęs apgamas. Visuomenėje vis dar egzistuoja mitas, kad visos melanomos yra tamsios – pradinėse stadijose kai kurių melanomų  išvaizda gali nesiskirti nuo kitų odos navikų, jos gali būti rausvos spalvos ar tiesiog negyjanti opa. Opos dažniausiai atsiranda apatinių galūnių srityje. 

2. Kokiose kūno vietose išsivysto melanoma?

Klysta manantys, kad melanoma išsivysto rūbais nepridengtoje, nuolat saulėje įdegančioje odoje. Navikas gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Apie 90% melanomų atsiranda odoje, apie 10% navikų susiformuoja akyse, smegenų dangaluose, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto bei lytinių organų gleivinėse.

3. Kokie pagrindiniai odos vėžio rizikos veiksniai?

Pagrindinė odos vėžio išsivystymo priežastis – ultravioletinių spindulių poveikis. Didesnę riziką susirgti turi greitai nudegantys saulėje bei tie, kurie vaikystėje stipriai nudegė saulėje. Taip pat tie, kurie turi šviesą odą, dažnai lankosi soliariumuose, turi daugiau nei 50 apgamų, yra vyresni nei 50 m. Rizikos grupei priskiriami ligoniai, geriantys fotosensibilizuojančius vaistus, sergantys širdies - kraujagyslių bei endokrininės sistemos ligomis. Mokslininkų duomenimis, esant šeimyninei anamnezei, tikimybė susirgti melanoma padidėja iki 15%.

4. Kokius apgamus reikėtų nedelsiant išsitirti?

Savo pacientams nuolat primenu, kad netgi mažiausi apgamų pokyčiai gali turėti įtakos ankstyvam odos vėžio nustatymui, todėl kilus nors menkiausiems įtarimams būtina atlikti tyrimus. Reikėtų atsiminti ABCDE kriterijus, pagal kuriuos galima įtarti melanomą:

A– asimetriški apgamai,

B– netaisyklingų kontūrų apgamai,

C– įvairių spalvų apgamai, 

D– apgamai, kurių diametras didesnis nei 6 mm.

E– paraudimas aplink apgamą.

Pastebėjus, kad keičiasi apgamo forma, dydis ar spalva arba apgamas kraujuoja, jį peršti, yra šašelių, atsiranda naujas greitai didėjantis apgamas, oda aplink apgamą parausta, niežti, dilgčioja, reikia kuo skubiau kreiptis į gydytoją dermatologą. 

5. Kodėl įtariant melanomą rekomenduojama atlikti siaskopinį tyrimą?

Siaskopija (spektrofotometrinė odos analizė) yra tikslus, greitas ir patogus neinvazinis apgamų ir kitų odos pigmentinių darinių diagnostikos metodas. Klinikoje ,,Grožio pasaulis“ atliekamos siaskopijos metu atskirai matomi:

padidintas dermatoskopinis odos darinio vaizdas,

bendras melaninas,

dermalinis melaninas (gilus),

hemoglobinas (tipinis ir atipinis kraujagyslių tinklas),

kolagenas (darinio fibrozės požymiai),

trimatis darinio vaizdas 2mm gylyje.

Siaskopija yra saugi vaikams ir nėščiosioms. 

6. Kas vyksta po siaskopijos?

Siaskopijos tyrimo metu iš karto nustatoma, ar darinys yra piktybinis ir pavojingas, ar ne. Jeigu darinys pavojingas, turi piktybiškumo požymių, specialistas rekomenduos tokį darinį šalinti. Mūsų klinikoje dariniai saugiai ir greitai šalinami vokišku, ypatingai tiksliu ir kokybišku chirurginiu lazeriu. Operacijas atlieka didžiulę patirtį turintis onkologas-chirurgas. 

Kai kuriais atvejais, jeigu darinys yra tik įtartinas, specialistas Jums patars tokį darinį kurį laiką stebėti. Mūsų klinikos duomenų bazėje Jums darytos skenogramos bus išsaugotos, todėl po kiek laiko pakartojus tyrimą, gydytojas galės labai tiksliai ir efektyviai palyginti duomenis ir įvertinti, ar yra pokyčių. Nustačius melanomą, Jūs gausite rekomendacijas gydymui bei siuntimą į specializuotą gydymo įstaigą.

7. Kaip būtų galima apsisaugoti nuo odos vėžio?

Rekomenduojama periodiškai apžiūrėti savo ir artimųjų kūną, nepamirštant ir plaukuotosios galvos dalies. Derėtų vengti saulės, kai spinduliuotė stipriausia (12-16 val.), naudotis apsauginiais kremais, vengti nudegimų, saikingai lankytis soliarumuose.

Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad nuolatinė įtampa, nuovargis, žalingi įpročiai, nesveika mityba ir nekokybiškos kosmetikos priemonės taip pat gali paskatinti odos vėžio atsiradimą. Norint išsaugoti puikią sveikatą, būtina subalansuoti  darbo - poilsio režimą, sportuoti, vartoti kuo daugiau vaisių, daržovių ir kitų sveikų produktų, apdairiai rinktis kūno priežiūros priemones, atrasti laiko sau ir širdžiai mieloms veikloms. 

8. Kaip dažnai reikia tirtis dėl odos vėžio?

Profilaktiniai vizitai pas gydytoją dermatologą rekomenduojami kartą per metus. Jei kyla bent menkiausias įtarimas dėl darinio, patariama į specialistą kreiptis nedelsiant. Žmonėms, kurie turi padidintą riziką susirgti odos vėžiu, rekomenduojama du kartus per metus apsilankyti pas dermatologą.

Grožio pasaulisDaugiau informacijos:
tel. (8-37) 31 39 00

www.groziopasaulis.lt






Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke