24x7.lt

Kas vyksta mūsų organizme, kai miegame (701/0) 

Kas vyksta mūsų organizme, kai miegameNiekur nuo faktų nepabėgsi – miegodami praleidžiame beveik trečdalį dienos, taigi ir trečdalį viso savo gyvenimo. Miegas toli gražu nėra tik gulėjimas. Tai ypatingas metas, kada mes duodame organizmui pailsėti ir atsigauti.

Jei gerai neišsimiegosime, sutriks mūsų suvokimas ir jausimės taip, lyg būtume vartoję alkoholį. Mūsų miegą galima suskirstyti į keturis etapus. Vienas ciklas trunka nuo 90 iki 110 minučių ir per naktį kartojasi vidutiniškai apie 5 kartus. Štai 4 pagrindinės miego fazės ir kas vyksta jų metu.

Pirmasis etapas trunka nuo 5 iki 10 minučių. Šios fazės metu žmogaus raumenys pradeda atsipalaiduoti, ir tokiu metu mus tikrai bus lengva pažadinti. Taip pat tikriausiai jums yra pažįstamas kritimo jausmas arba krūpčiojimas prieš pat užmiegant? Taip, tai ir yra pirmojo miego etapo  požymiai.

Antrasis miego etapas trunka apie pusę viso miego ciklo, tai yra apie 45–50 minučių. Jei būsite pažadinti, tikėtina, kad jausitės lyg nesavi ir nesiorientuosite. Šio etapo metu sulėtėja kvėpavimas, nukrinta kūno temperatūra ir pailsi širdis. Nervinės sistemos aktyvumas taip pat sumažėja, nes organizmas ruošiasi trečiajam miego etapui.

Trečioji miego fazė trunka apie 20 minučių, kurių metu mūsų kūnas vėl įgauna energijos. Smegenų bangos – smegenų aktyvumo lygis  – sulėtėja, atsistato visi raumenys, audiniai, ir organizmas išskiria į kraują įvairius hormonus. Taip pat smegenys apdoroja visą informaciją, lengviau įtvirtinama atmintis ir atstatomos mūsų suvokimo funkcijos. Įdomu ir tai, jog net jei per šį etapą vyksta svarbiausias organizmo atkūrimas, kai kurie žmonės gali pradėti kalbėti ar vaikščioti per miegus. Ir dar –  šios fazės metu žmogų labai sunku pažadinti.

Greitas akių judėjimas (angl. Rapid Eye Movement – REM) yra paskutinis miego etapas, trunkantis apie 20 minučių. Net ir po užmerktomis akimis akių obuoliai juda, tai rodo, jog smegenų aktyvumas yra didelis, ir didžioji dalis sapnų mus aplanko būtent šios fazės metu. Visgi raumenys yra neaktyvūs, todėl nei rankų, nei kojų sąmoningai nekilnosime.

Suaugęs žmogus vidutiniškai turėtų miegoti apie 7–9 valandas, tačiau net 40 proc. amerikiečių miega po 6 ar dar mažiau. Visgi reikėtų anksčiau nueiti miegoti dėl to, kad mūsų organizmui reikia pailsėti ir atsigauti jėgas. Galbūt jūsų laukia sunki ir įtempta diena? Tuomet gerai išsimiegokite ir pradėsite puikią dieną žvalūs ir pailsėję!

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke