24x7.lt

Sutraukė mėšlungis: kaip efektyviai sau padėti? (17885/0) 

Sutraukė mėšlungis: kaip efektyviai sau padėti?Itin stiprus ir skausmingas mėšlungis ištikti gali labai staigiai ir netikėtai, dažniausiai jis trunka nuo kelių sekundžių iki keleto minučių.

Mėšlungis sutraukia kojas, ypač pėdas, dažniausiai šis geliantis skausmas praneša, kad organizmui trūksta vitaminų arba kad per stipriai pertempėte raumenis.

Taigi kokios mėšlungio priežastys, ką daryti, kad skausmai pernelyg dažnai nevargintų ir kaip efektyviai sumažinti raumenų skausmus, pataria tinklalapio webmd.com specialistai.

Kas sukelia mėšlungį?

Raumenų pertempimas. Jei dažnai sportuojate, nepamirškite prieš kiekvieną treniruotę gerai pratampyti raumenis, kad per daug jų neišvargintumėte, kitaip neišvengsite mėšlungio.

Nėštumas ir mineralų trūkumas. Mėšlungis dažnai kamuoti gali ir dėl to, kad organizme trūksta mineralų (pavyzdžiui, magnio, geležies ar kalcio), kas itin aktualu paskutiniaisiais nėštumo mėnesiais. Organizme mineralų gali trūkti ir nevartojant pakankamai šių medžiagų turinčių produktų: pieno, mėsos, špinatų, burokėlių ir pan.

Šalta temperatūra. Jei šiltą vasaros dieną nusprendėte šokti ne į tokį šiltą ežerą, nesistebėkite, jei koją sutrauks mėšlungis. Staigus šalto vandens pliūpsnis taip pat sutraukia raumenis, todėl kūną prie šalto vandens rekomenduojama pratinti pamažu.

Sveikatos problemos. Mėšlungį gali sukelti ir tokios sveikatos problemos kaip bloga kraujo cirkuliacija, inkstų ar skydliaukės ligos arba išsėtinė sklerozė.

Nuolatinis sėdėjimas ar stovėjimas vienoje vietoje. Net ir sėdėdami prie savo darbo stalo galite treniruoti kojų raumenis – pasukiokite pėdas, o vos tik radę progą atsistokite ir bent kelias minutes pasivaikščiokite, kad raumenys nesustingtų.

Dehidratacija. Jei jūsų organizmas praranda daugiau skysčių, nei jų išgeriate, mėšlungis taip pat gali ištikti. Tad prieš kiekvieną treniruotę ir po jos, būtinai savo organizmą palepinkite puodeliu gaivaus vandens.

Vaistų vartojimas. Vaistai nuo psichozės, kai kurios kontraceptinės tabletės, diuretikai ar steroidai taip pat gali sukelti mėšlungį.

Kaip efektyviai sumažinti mėšlungio sukeliamą skausmą?

Apsisaugoti nuo mėšlungio nėra lengva – neretai sunku nustatyti tikrąją jo atsiradimo priežastį ir nors skausmas trunka labai trumpai, jis dažnai būna itin stiprus. Išbandę šiuos paprastus pratimus ir atradę sau tinkamiausią būdą, mėšlungio sukeliamą skausmą efektyviai sumažinsite.

Apšilkite kojų raumenis. Jei mėšlungis sutraukė koją, išbandykite šį pratimą: atsistokite per pusmetrį nuo sienos, atsiremkite į ją rankomis (rankas laikykite maždaug akių lygyje), koją, kurią sutraukė mėšlungis laikykite tiesiai, kulną spausdami prie žemės, o kitą koją kiek sulenkite ir lenkitės prie sienos. Šį pratimą kartokite kelis kartus, kol praeis mėšlungis. Mėšlungį efektyviai sumažinti galite ir sėdėdami. Ištieskite skaudamą koją ir rankomis suimkite pėdą, stenkitės tempti raumenis, koją vis ištiesdami ir sulenkdami.

Pamasažuokite pėdą. Jei mėšlungis sutraukė pėdų srityje ar kojų pirštus, visų pirma nusimaukite batus ir pamasažuokite basas pėdas. Atsisėskite ant žemės ir rankomis atlenkite kojų pirštus į save, lankstykite juos pirmyn ir atgal, kol skausmas praeis. Derėtų žinoti, kad kai kuriais atvejais šis pratimas skausmą gali dar labiau sustiprinti, jei taip nutiko, pėdos geriau nelankstykite, o pamasažuokite ją rankos pirštais, nykčiu paspaudydami viršutinę pėdos dalį ir kojų pirštus.

Atpalaiduokite raumenis. Jei turite galimybę, pašildykite raumenis; tam puikiai tiks šilta kojų vonelė ar tiesiog šiltas dušas arba vonia.

Vartokite kuo daugiau skysčių.

Išvaikščiokite skausmą. Jei koją sutraukė mėšlungis, nelaukite, kol jis praeis. Pamasažuokite kojų ar pėdos raumenis, o kai skausmas kiek sumažės, šiek tiek pavaikščiokite basomis, stipriai remdamiesi į žemę.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke