24x7.lt

Būsimoji mamytė ir kosmetika. Ar tai suderinama? (1022/0) 

Būsimoji mamytė ir kosmetika. Ar tai suderinama?Motinystei besirengiančios moterys dažniausiai griežtai laikosi gydytojų nurodymų: renkasi sveiką maistą, daugiau ilsisi. Tačiau dažna nė nesusimąsto, kad pavojų sveikatai gali kelti ir, rodos, tokia nekalta kosmetika. Žinoma, ir nėštukės nori išlikti gražios bei patrauklios. Tad ko vertėtų vengti, o kokią kosmetiką vis dėlto galima naudoti?

Nėščios moterys pastebi, kad oda, laukiantis kūdikio, tampa ypač jautri. Tai ne viskas, į ką derėtų atkreipti dėmesį. Ištirta, kad žmogaus organizme gali būti apie trys šimtai pramoninių chemikalų rūšių. Kaip jie ten patenka? Dėl to „kaltas“ paprasčiausias muilas, šampūnas, dezodorantai, dekoratyvinė kosmetika, kvepalai ir kitos kasdienės kūno priežiūros priemonės. Daugelis jų gaminamos naudojant konservantus ir kitas sudedamąsias dalis, kurios, kaip žinoma, sukelia alergiją, egzemą ir astmą. Cheminės medžiagos phthalates, įsiskverbusios per odą, gali paskatinti priešlaikį gimdymą ar pakenkti vaisiaus spermos kokybei.

Edinburgo universiteto profesorius Richardas Sharpas įspėja, kad mus supantys teršalai veikia panašiai kaip moteriškieji lytiniai hormonai estrogenai: patekę į vyriškosios lyties vaisiaus besilaukiančios moters organizmą, trukdo vyriškųjų lytinių hormonų androgenų veiklai.

Pastebėta, kad pastaraisiais metais pablogėjo vyrų spermos kokybė, sumažėjo jos reprodukcinis potencialas. Įtakos tam turi ne tik iš gamyklų ar automobilių į aplinką patenkantys teršalai. Charlotte Wohtz, įkūrusi kompaniją, kuri gamina natūralią kosmetiką, pažymi, kad net 60 proc. to, kuo tepame kūną, per odą patenka į organizmą. Baisiausia, kad besilaukiančios moterys, naudodamos kosmetiką, kurioje yra toksinų, dažnai nė nežino, kad daro meškos paslaugą besivystančiam vaisiui – dar negimęs kūdikis susiduria su chemijos kupinu pasauliu. Nenuostabu, kad daugėja vaikų, kurie kenčia nuo vis agresyvesnių alergijos formų ir egzemos.
 
Atsarga gėdos nedaro

Ieškodama mažiausiai kenksmingos kosmetikos, atminkite, kad veiksmingiausia ir pavojingiausia vaisiui yra ta, kurioje yra itin aktyvių, greitą rezultatą lemiančių medžiagų. Tad atkreipkime dėmesį į tai, ko vertėtų vengti.

• Cheminis plaukų dažymas. Jau vien plaukų dažų informaciniame lapelyje perskaičiusi apie galimas alergines reakcijas, turėtumėte nedvejodama išmesti juos į šiukšlių dėžę. Pavojus tyko net ir nesilaukiančių moterų, o būsimoms mamoms derėtų būti ypač atsargioms. Plaukų dažai, susilietę su galvos oda, patenka ir į organizmą. Pripažinta, kad jie yra viena iš odos, krūties vėžio ir embrioninių anomalijų vystymosi priežasčių. Jei nebijote rizikos, galite dažyti plaukus sruogelėmis – tokiu būdu oda nepatiria sąlyčio su dažais.

• Kova su akne. Jei, siekdama įveikti aknę, vartojate stipraus poveikio antibiotikus, nėštumo metu verčiau juos pamirškite. Nustatyta, kad šiuose vaistuose yra medžiagų, galinčių nulemti kūdikio psichinį atsilikimą ar net širdies ligas. Taip pat nenaudokite losjonų, gelių ir kremų, kuriuose yra salicilo rūgšties. Ji taip pat įtraukta į įtartinų medžiagų sąrašą.

• Senėjimą stabdanti kosmetika. Ne paslaptis, kad dažnai joje gausu vitamino A. Verta susirūpinti todėl, kad ši medžiaga skatina įgimtas vaisiaus ydas, kurios susijusios su stuburo smegenimis.

• Plaukų lakas. Mokslininkai ištyrė, kad moterys, nėštumo metu gausiai naudojusios plaukų laką, daug dažniau susilaukdavo vyriškosios lyties kūdikių, gimusių su anomaliai išsivysčiusia išorinės šlaplės anga.

• Sudie strazdanoms ir pigmentinėms dėmėms. Laukdamasi šiukštu nenaudokite veidą balinančių priemonių, kuriose yra gyvsidabrio ir bismuto.

• Gaivus burnos kvapas. Atsisakykite dantų pastos ir burnos skalavimo skysčio, turinčių triklosano. Burnos gaivumą palaikyti padeda geriamosios sodos milteliai ir minkštas dantų šepetėlis.

• Kvepalai. Būkite akyla ir rinkdamasi kvepalus. Šiais laikais jų gamyboje itin dažnai naudojamas dirbtinis muskusas. Verta įsidėmėti, kad jis trikdo vidinių liaukų sekreciją. Neseniai Japonijoje atlikti tyrimai įrodo, kad ši medžiaga turi savybę įsigerti į motinos pieną: nusėdusi riebaliniame audinyje, kelia pavojų žindomo kūdikio sveikatai. Be to, dirbtinis muskusas gali paveikti normalų hormonų funkcionavimą. Jei net ir būdama nėščia negalite atsispirti kvepalams, kuo atidžiau išstudijuokite jų etiketes.

• Lūpų dažai. Nesidažykite lūpų kasdien, nes lūpų dažai dažniausiai gaminami iš įvairių aliejų, vaško, spalvą turinčių pigmentų ir prieskonių. Pavojingiausias vienas specifinis aliejus – wool oil. Gavęs oro, jis pritraukia sunkiųjų metalų daleles, labai pavojingas žmogaus sveikatai. Vaisiui pavojingos net ir ant lūpų dažų nusėdančios dulkės. Susimaišiusios su toksinėmis medžiagomis ir seilėmis, jos gali itin lengvai pasiekti įsčiose besivystantį vaisių.
 
Mažiau yra daugiau

Kad ir kaip būtų gaila, daugelio cheminių medžiagų poveikis vaisiui dar ne iki galo ištirtas. Specialistai pataria bent jau pirmąjį nėštumo trimestrą kuo mažiau naudoti įtarimą keliančios kosmetikos, nes tuo metu vaisius pažeidžiamiausias. Kaip rasti aukso viduriuką?

• Akys ir lūpos. Nenorite atsisakyti būtiniausių grožio triukų? Privalote imtis atsargumo priemonių. Jei oda aplink akis tapo itin jautri, o be blakstienų tušo neįsivaizduojate savęs, išmėginkite akių pieštuką. Jis taip nedirgina akių kaip kitos makiažo priemonės. Pasidažiusi lūpas dažais, pasitepkite dar ir apsauginiu lūpų pieštuku. Skanaudama maistą, nuvalgysite tik apsauginį sluoksnį, nereikės keletą kartų tepliotis spalvą suteikiančiais dažais ir į organizmą pateks mažiau pavojingų medžiagų.

• Kvepalai ir manikiūras. Niekas nesako, kad visus devynis mėnesius privalote atsispirti kvapų pagundai, bet jums ir gimsiančiam kūdikiui bus saugiau, jei naudosite ne purškiamuosius kvepalus, o kvapius losjonus. Paprastai nėščiosioms daugiausia problemų kelia nagai, plaukai ir dantys. Skilinėjančius nagus stiprinkite nagų laku su kalciu.
Kūno pienelis ar aliejus? Pasielgsite išmintingai, jei kūno pienelį pakeisite natūraliu aliejumi. Nepamirškite juo pamasažuoti odą, jei norite išvengti strijų.

• Apsauga nuo saulės. Kosmetikos nuo nudegimo saulėje tikrai nebūtina vengti. Pasidomėkite, ar joje yra cinko oksido ir titano dioksido, nes tokiuose preparatuose mažiau chemikalų. Saugodama veido odą nuo saulės, išvengsite ligos, vadinamos melasma, kai veidas  nusėjamas rudomis dėmėmis. Žinoma, idealiausia išeitis – plačiakraštė skrybėlė ir saulės akiniai. Nepamirškite, kad būti tiesioginiuose saulės spinduliuose nėščiosioms taip pat ne į naudą.

• Kiekvieną dieną mus supa didžiuliai cheminių medžiagų kiekiai. Žinoma, kai laukiatės, neturite galimybės nuo visko atsiriboti saugiame, steriliame burbule, tačiau privalote pasirūpinti tuo, kas jūsų valioje, kad apsaugotumėte save ir gimsiantį mažylį. Įsidėmėkite auksinę taisyklę: kartais verta palikti prekybos centrų lentynose tas kosmetikos priemones, dėl kurių poveikio abejojate, negu vėliau graužtis nagus dėl pasekmių.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke