24x7.lt

Natūralus muilas. Kuo jis ypatingas? (3328/0) 

Natūralus muilas. Kuo jis ypatingas?Tikriausiai esate girdėjusios, kad praustis muilu kasdien nerekomenduojama – sausina odą. Taip kalbama, apie įprastus muilus, kurių kraute nukrautos parduotuvių lentynos. Kas kita yra natūralus Alepo arba afrikinis juodasis muilas. Jie ne tik kad nesausina, bet ir maitina bei tausoja odą.

Alepo muilas

Šis muilas buvo gaminamas jau antikiniais laikais, viename seniausių pasaulyje Alepo mieste (dabartinėje Sirijoje). Iki šių dienų muilas tebėra gaminamas tradiciniu būdu, Alepo muilo gamintojų šeimose perduodamu iš kartos į kartą. Muilo gamybos procesas ir sudėtinės dalys niekada nebuvo pakeistos.

Sudėtis. Tikrąjį Alepo muilą tesudaro lauramedžių uogų ir alyvuogių aliejus, vanduo, šarmas. Kiekvienais metais, kai spaudžiamas alyvuogių aliejus, Alepe tradiciškai verdamas muilas: aliejus su vandeniu ir šarmu yra lėtai keletą dienų kaitinamas dideliuose akmeniniuose puoduose – vyksta riebalų muilinimo procesas. Šiuo muilo gamybos proceso metu palaikoma neaukšta temperatūra tam, kad būtų išsaugomos visų sudedamųjų dalių vertingosios savybės. Kai susidaro vientisa masė, ji praturtinama lauramedžių uogų aliejumi. Atšalusi masė išlyginama ir supjaustoma, tuomet muilas džiovinamas saulėje ir vėjyje ne mažiau kaip 9 mėnesius. Muilo išorė paruduoja, o vidus lieka būdingos žalios spalvos. Todėl arabai Alepo muilą vadina „žaliuoju auksu“.

Išskirtinės savybės

  • Alepo muilas – nepaprastai kietas, tokiu kietimu nepasižymi joks kitas pasaulyje gaminamas muilas.
  • Nuo senų laikų šis muilas pjaustomas kubo formos, įspaudžiamas jį gaminusiojo amatininko spaudas.
  • Alepo muilas garsėja savo specifiniu kvapu, kietumu ir drauge švelnumu, antiseptinėmis ir gydomosiomis savybėmis.
  • Lauramedžių uogų ir alyvuogių aliejus puikiai drėkina, maitina bei minkština odą, atveria  poras, tad itin veiksmingai švarina odą.

Afrikinis juodasis muilas

Šis unikalus muilas atrodo gana neišvaizdžiai, bet tai tikrai nemenkina jo vertės. Jis gaminamas rankomis vakarinėje Afrikos žemyno dalyje esančios Ganos moterų kooperatyvo. Juodasis muilas Afrikoje naudojamas nuo neatmenamų laikų, o ypatingas jo gamybos receptas saugomas ir perduodamas iš kartos į kartą – taip stengiamasi išvengti prastų šio unikalaus muilo padirbinių. Kiekviena šeima ar gentis naudoja individualų muilo gamybos būdą, minimaliai nukrypdama nuo per šimtmečius nusistovėjusių receptų, todėl juodasis muilas, pagamintas net ir iš tų pačių sudėtinių dalių, gali būti nuo šviesiai rusvos iki tamsiai rudos ar net juodos spalvos.

Sudėtis. Juodojo muilo gamybai naudojami vietinio derliaus augalų pelenai, kakavos pupelių lukštai, palmių lapai, taukmedžių ar bananų žievės. Pirmiausia lapai ir žievės yra džiovinami saulėje, vėliau didžiuliame puode ant laužo liepsnos arba tiesiog ant viryklės skrudinami tam tikroje temperatūroje – taip išgaunama reikiama muilo spalva, tekstūra ir kvapas. Vėliau pilama vandens ir įvairių rūšių aliejaus – taukmedžių, kokosų ar palmių. Viskas verdama ir kruopščiai maišoma mažiausiai parą. Po to ši muilo masė paliekama kelioms savaitėms bręsti. Tamsi muilo spalva nėra dirbtinai išgaunama dažomosiomis medžiagomis ar anglimi. Tokia ji tampa natūraliai viso gamybos proceso metu.

Išskirtinės savybės

  • Skirtingose šalyse bandyta sukurti juodąjį muilą iš pačių įvairiausių ingredientų. Tačiau pats tikriausias ir geriausios kokybės yra originalusis Ganos šalies muilas.

Kada naudojami

  • Dėl natūralios kilmės sudedamųjų dalių tiek juodasis, tiek Alepo muilai laikomi labai sveikais, todėl tinka visų tipų odai, net mažylių jautriai odelei prižiūrėti. Jie puikiai drėkina ir minkština kūno odą, gerina išbertos, egzemos pažeistos odos būklę. Šiais muilais galima praustis veidą, naudoti kaip skutimosi kremą arba veido kaukę, mat jie padeda išvengti spuogelių, inkštirų. Muilai taip pat gali būti kasdien naudojami vietoj dušo želė, jais netgi galima trinkti plaukus.

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke