24x7.lt

Poras – žaizdas gydanti ir vitaminų suteikianti daržovė: lietuviai ją valgė nuo XVI a. (38/0) 

Poras – žaizdas gydanti ir vitaminų suteikianti daržovė: lietuviai ją valgė nuo XVI a.Porai – visiems lietuviams puikiai pažįstama, dar XVI a. mūsų šalyje pradėta auginti daržovė, puošianti tiek šventinius patiekalus, tiek ir kasdienius valgius. Šis tolimas svogūno giminaitis išsiskiria iš kitų daržovių savo skoniu ir panaudojimo galimybėmis. Be to, šioje daržovėje gausu vitaminų A, C, K1, kurie padeda gerinti įvairias organizmo funkcijas.


Naudojo balsui skaidrinti

Porai pradėti kultivuoti dar senovės Egipte, maždaug prieš 3000 m. pr. Kr. Manoma, kad jie sudarė svarbią maisto raciono dalį šios civilizacijos mityboje. Archeologai apie tai sprendžia ne tik iš atrastų sėklų likučių, bet ir daugybės paminėjimų Senajame Testamente. Knygoje rašoma, kad žydai, palikę Egiptą, pasigenda šių daržovių savo racione.

Porai dažnai naudoti ir Romos imperijos gyventojų mityboje. Iš moksliniuose šaltiniuose pateikiamos informacijos galima spręsti, kad romėnai šią daržovę laikė pranašesne už svogūną ir česnaką. Iki šių dienų išlikusi legenda, kad imperatorius Neronas valgė juos prieš dainuodamas rečitalius. Tai, anot pasakojimo, leisdavo jam praskaidrinti balsą ir švariau išdainuoti sudėtingas kūrinių vietas. Nors šiais laikais porai tam jau nebenaudojami, tačiau jie vis dar išlieka mėgstama įvairių Europos šalių gyventojų daržove.


Svarbus vitaminų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad ne veltui porai taip vertinti senųjų civilizacijų gyventojų. Pasak specialistės, jie savyje turi visą aibę vitaminų. „Poruose gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis. Juose taip pat yra eilė vitaminų: A ir C, o K1 dar ir svarbus kraujo krešumo reguliavimui. Porai taip pat yra B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų”, – porų naudą organizmui vardija mitybos ekspertė.

Porai nuo savo giminaičių svogūnų skiriasi tuo, kad turi šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais jie siejami dėl bendros antibakterinį poveikį turinčios medžiagos. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad šios daržovės prieš savo giminaičius turi dar vieną pranašumą.

„Poruose yra itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių. Jie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų. Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Termiškai apdoroti porai išlieka turtingi mineralinių medžiagų, skaidulų. Be to, valgyti galima tiek žaliąją, tiek baltąją šios daržovės dalį. Karotinoidų daugiau gausime iš žaliosios poro dalies, o vitamino C – iš baltosios”, – sako gydytoja.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke