24x7.lt

6 įspūdingi vitamino C privalumai (156/0) 

6 įspūdingi vitamino C privalumaiVitaminas C (askorbo rūgštis) yra maistinė medžiaga, palaikanti normalią kraujagyslių, kremzlių, raumenų ir kaulų kolageno funkciją. Vitaminas C taip pat labai svarbus organizmo gijimo procesui.

Vitaminas C yra antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų - molekulių, kurios susidaro organizmui skaidant maistą, veikiant tabako dūmams ir saulės, rentgeno ar kitų šaltinių spinduliuotei - poveikio. Laisvieji radikalai gali turėti įtakos širdies ligoms, vėžiui ir kitiems sutrikimams. Vitaminas C taip pat padeda organizmui įsisavinti ir kaupti geležį. Kokiais dar privalumais pasižymi šis vitaminas?

 

Kiek man reikia vitamino C?

Suaugusiesiems nuo 19 iki 64 metų reikia 40 mg vitamino C per dieną. Kadangi jūsų organizmas negamina vitamino C, turite jo gauti su maistu. Vitamino C yra citrusiniuose vaisiuose, uogose, bulvėse, pomidoruose, paprikose, kopūstuose, briuseliniuose kopūstuose, brokoliuose ir špinatuose.

Vitamino C taip pat galima įsigyti maisto papildų, paprastai kapsulių pavidalu. Itin aukšta kokybe ir veiksmingumu pasižymi Ecosh maisto papildai, kurie gerina imunitetą ir saugo nuo peršalimo.

 

Gali sumažinti lėtinių ligų riziką

Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, galintis sustiprinti natūralią organizmo apsaugą. Antioksidantai - tai molekulės, kurios stiprina imuninę sistemą. Tai jos daro apsaugodamos ląsteles nuo kenksmingų molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais. Kai laisvieji radikalai kaupiasi, jie gali skatinti vadinamąjį oksidacinį stresą, kuris siejamas su daugeliu lėtinių ligų.

Tyrimai rodo, kad vartojant daugiau vitamino C, antioksidantų kiekis kraujyje gali padidėti iki 30 %. Tai padeda natūraliai organizmo gynybai kovoti su uždegimu.

 

Gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką

6 įspūdingi vitamino C privalumaiVitamino C stoka prisideda prie oksidacinio streso atsiradimo. Tai - oksidacinė žala, kurią sukelia disbalansas tarp laisvųjų radikalų ir kūno antioksidantų.

Manoma, kad oksidacinis stresas turi įtakos kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi. Pagrindinė to priežastis yra ta, kad oksidacinis stresas gali sukelti aterosklerozę, t. y. arterijų sustorėjimą arba sukietėjimą dėl iš cholesterolio, riebalų ir kitų medžiagų susidariusių apnašų. Tai gali sukelti vainikinių arterijų ligą.

Tyrimai taip pat rodo, kad oksidacinis stresas gali turėti tam tikrą reikšmę šioms ligoms:

  • išemijai (sutrikusi kraujotaka);
  • hipertenzijai (aukštas kraujospūdis);
  • kardiomiopatijai (širdies raumens būklė);
  • širdies hipertrofijai (širdies raumens padidėjimas ir sustorėjimas);
  • širdies nepakankamumui (sutrikęs pajėgumas užtikrinti kiekvieną organą deguonimi ir maisto medžiagomis).

2020 m. tyrimas parodė, kad vitamino C papildai padėjo sumažinti hipertenzija sergančių žmonių kraujospūdį. Hipertenzija, ypač kartu su ateroskleroze, yra širdies ligų rizikos veiksnys.

 

Gali palaikyti antinksčių funkciją ir hormonų pusiausvyrą

Vitamino C vaidmuo neuroendokrininėse sistemose prasideda smegenyse, bet pasklinda po visą organizmą ir padeda subalansuoti hormonus. Pavyzdžiui, vitaminas C atlieka svarbų vaidmenį hipotalaminėje-hipofizinėje-antinksčių (HPA) ašyje. Antinksčiuose yra didžiausia vitamino C koncentracija visame organizme ir jie būtini tinkamam kortizolio išsiskyrimui.

Palaikydamas oksidantų ir antioksidantų pusiausvyrą antinksčiuose, vitaminas C skatina emocinę gerovę ir daugelį kitų fiziologinių funkcijų. Antinksčiai dalyvauja reguliuojant medžiagų apykaitą ir sveiką kraujospūdį, palaiko imuninę sistemą ir kt.

 

Gali skatinti greitesnį žaizdų gijimą

Vitaminas C padeda organizmui gaminti kolageną, kurio yra odoje, raumenyse ir kituose audiniuose. Žmonės, gaunantys mažai vitamino C, susiduria su lėtesniu žaizdų gijimu, nes jų organizmas mažiau gamina kolageno. Sveikimo metu gydytojai netgi gali rekomenduoti papildus žmonėms, kurių vitamino C kiekis yra mažas.

 

Gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusių regos ligų

Teigiama, kad vitaminas C taip pat apsaugo nuo akių ligų, pavyzdžiui, kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos. Manoma, kad egzistuoja stiprus ryšys tarp didelio kasdienio citrusinių vaisių suvartojimo ir mažesnės kataraktos rizikos.

 

Gali skatinti kolageno sintezę

Vitaminas C padeda sintetinti kolageną, kuris randamas jungiamajame audinyje visame kūne. Kolagenas yra gausiausias baltymas organizme ir atlieka svarbų vaidmenį jungiamuosiuose audiniuose, pavyzdžiui, esančiuose mūsų organuose ir plaukuose, odoje bei naguose. 2015 m. rugsėjį žurnale Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology paskelbtame tyrime nustatyta, kad vietiškai tepant odą vitaminu C padidėja kolageno gamyba ir oda atrodo jaunesnė.




Susijusios prekės

ATLANT milteliai 15g N28
Rutin forte kapsulės N30
TotalPOWER man tabletės N30



Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke