24x7.lt

Salierai – ne visų mėgstama, tačiau itin maistinga daržovė: kaip juos ilgiau išlaikyti šviežius (94/0) 

Salierai – ne visų mėgstama, tačiau itin maistinga daržovė: kaip juos ilgiau išlaikyti šviežiusNors vieni salierais gardina salotas, troškinius, sriubas ar valgo juos žalius, kiti ryškaus šios daržovės skonio tiesiog nemėgsta. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, salierai itin tinkami pošventiniam laikotarpiui, kai norisi lengvesnio maisto – juose gausu vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, vitaminų bei žmogaus organizmui reikalingų mineralų, o jų panaudojimas kulinarijoje itin universalus: galima valgyti tiek saliero stiebą, tiek jo lapelius bei šakniagumbį.

Anot gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors kai kurie nemėgsta salierų skonio, ši daržovė privalo rasti vietą kasdienės mitybos racione. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierai priskiriami sveikiausių daržovių kategorijai.

„Salierai turi būti įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Visų pirma, tai – vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, eterinių aliejų. Šioje daržovėje taip pat yra vitaminų A ir C, įvairių mineralų – magnio, kalio, kalcio ir natrio“, – vardija gydytoja dietologė ir priduria, kad salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams.

Valgyti galima tiek salierų stiebus, tiek jų šakniagumbį ar lapelius, kurie gali tapti itin kvapniu prieskoniu: „Nors maistine verte jie skiriasi nežymiai, bet visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir geriausiai pajausti gaivų bei turtingą saliero skonį. Su šia daržove reikėtų drąsiai eksperimentuoti, o jos gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio iki šviežio ir traškaus jo stiebo.“

Vis dėlto, E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad su saliero skoniu dažnai sunkiau susidraugauja vaikai, todėl jų tėvai turėtų rasti patogią ir vaikams priimtiną šios daržovės valgymo formą. „Vaikus su salierų skoniu reikėtų supažindinti ir pratinti nuo pat mažens. Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad kaip traškus užkandis jis visuomet būtų lengvai pasiekiamas po ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu pratinti mažuosius“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad sezono metu prekybos centrų lentynose puikuojasi Lietuvos ūkininkų užauginti salierai. Žiemos metu jų stiebai atkeliauja iš Ispanijos, o šaknys – iš Olandijos.

„Norėdami kuo ilgiau išlaikyti salierų stiebus šviežius, parsinešę namo juos kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, kad nesuglebtų. Apvyniokite salierų stiebus sausu rankšluosčiu ir įdėkite į plastikinį maišelį arba sandariai suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve. Salierai taip gali išsilaikyti švieži ir tinkami vartoti iki dviejų savaičių. Norint, kad salierai būtų dar traškesni ir sultingesni galima juos pamerkti į vandenį. Tokie jie bus dar gardesni, tiek ruošiant kokteilius, tiek salotas ar užkandžiaujant žaliais salierų stiebais su varškės bei avinžirnių užtepėle“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Ji priduria, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežias salierų šaknis, jas taip pat būtų geriausia laikyti šaldytuve: „Salierų šaknys šaldytuve turėtų būti laikomos sandariame (geriausia plastikiniame) maišelyje. Be to, svarbu neplauti saliero šaknies, kol jos nebus paruoštos gaminti ar valgyti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas bent savaitę. Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams ir sriuboms“.

Salierų šaknų karis su kardamono ryžiais

500 ml kokosų pieno

1 svogūno

2 skiltelių česnako

25 g šviežio imbiero

1 didelės saliero šaknies

2 pomidorų

3 šaukštų aliejaus kepimui

1 šaukštelio kario miltelių

1 šaukštelio geltonos kario pastos

1 raudonosios paprikos

150 g basmati ryžių

Žiupsnelio kardamono

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės esančioje instrukcijoje. Virimo metu įberkite kardamono.

Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite ir labai smulkiai susmulkinkite. Saliero šaknį nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite.

Pomidorus smulkiai supjaustykite.

Įkaitinkite gilią keptuvę su 2 šaukštais aliejaus, sudėkite kario pastą, suberkite smulkintus svogūnus, česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite ir pakepkite apie 3 minutes. Sudėkite supjaustytus pomidorus, susmulkintą saliero šaknį, papriką, patroškinkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną, įberkite kario miltelių, druskos ir pipirų. Patroškinkite apie 20 minučių.

Salierų šaknų karį patiekite su kardamono ryžiais.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke