24x7.lt

Prie silkės dera ne tik grybai: trys dar neatsibodę egzotiniai deriniai (73/0) 

Prie silkės dera ne tik grybai: trys dar neatsibodę egzotiniai deriniaiKūčių stalas be silkės – ne Kūčių stalas. Silkė per šią šventę patiekiama su pačiais įvairiausiais pagardais: šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, grybais. Tačiau jeigu tradiciniai skoniai bėgant metams kiek pabodo – laikas paeksperimentuoti: silkę praturtinti pačiais įvairiausiais ingredientais: avokadais, džiovintomis ar šviežiomis uogomis.

Nuo apelsinų iki braškių

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau įvairiausios uogos ar vaisiai puikiai dera ir prie visų pamėgtos tradicinės silkės.

„Silkę skanu pagardinti apelsinais. Tereikia apelsino gabalėlius sumaišyti su šviežiais porais ir majonezu. Dar vienas netikėtas derinys su silke – kiviai. Juos reikėtų supjaustyti gabalėliais, sudėti juos į dubenį, tuomet į tą patį dubenį suberti kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnų laiškus, krapus, viską pagardinti prieskoniais ir majonezu“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja V. Juodkazienė.

O Skandinavijoje šią žuvį dažnai praturtina šviežiomis uogomis. Prie silkės su burokėliais dažnai derinamos šilauogės. Šiam patiekalui pasigaminti, įmantrių ingredientų neprireiks, o jo skonis tikrai nustebins, sako V. Juodkazienė.

Silkę galima valgyti netgi su braškėmis. V. Juodkazienė, teigia, kad tokiam patiekalui paruošti taip reikėtų vos kelių ingredientų – braškių, silkės, mėgstamų prieskonių, žalumynų, tokių kaip mėtos ir šaukštelio garstyčių.

Tradiciškai gaminama su sezoniniais ingredientais

Tradiciškai silkė gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Kaip teigia ekspertė, grybai prie silkės puikiai tinka tiek švieži, tiek džiovinti. Tačiau taip pat prie silkės dera ir džiovinti vaisiai ar uogos.

„Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo. Slyvų ar razinų galima įmaišyti į keptas daržoves – paprastai morkas, svogūnus. Šiuos ingredientus šiek tiek patroškinus keptuvėje, gautas daržovių mišinys atvėsinamas ir dedamas ant silkės“, – sako V. Juodkazienė.

Pasiilgusiems egzotiškų skonių maisto ekspertė siūlo išbandyti receptą su uogomis.

Silkė su burokėliais ir šilauogėmis

Jums reikės:

Silkės filė

2 vidutinio dydžio burokėlių

100 g šilauogių

50 g cukraus

50 g acto

50 g vandens

2 lauro lapų

2 gvazdikėlių

1 šakelės čiobrelių

Šaukštelio krienų

Šviežių krapų

Gaminime:

Burokėlius išvirkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Tuomet puode užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir prieskonius ir sudėkite burokėlius ir šilauoges. Viską troškinkite apie 10 minučių. Galiausiai atvėsinkite ir užpilkite ant gabalėliais supjaustytos silkės. Viską supilkyte į stiklainį ir prieš patiekdami palikite bent 24 valandas šaldytuve. Silke patiekite ant juodos duonos, ant jos nepamirškite uždėti ir burokėlių ir uogų. Viską pagardinkite krienais ir krapais.

Silkė su apelsinais ir imbieru

Jums reikės:

3 apelsinų

1 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų žirnelių

½ arbatinio šaukštelio malto imbiero

Druskos ir pipirų

½ raudonosios paprikos

Laiškinio svogūno

Silkės filė

Gaminame:

Apelsinus nuplaukite karštu vandeniu, nusausinkite ir išspauskite 2 apelsinų sultis. Tuomet likusį apelsiną supjaustykite ir sudėkite į apelsinų sultis. Ten pat suberkite sutrintus raudonųjų pipirų žirnelius, suberkite imbiero miltelius ir pagardinkite druska bei pipirais. Paprikas supjaustykite plonomis juostelėmis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, gabalėliais supjaustykite silkę. Visus gautus ingredientus sumaišykite ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve.

Silkė su avokadais

Jums reikės:

Silkės filė

Apelsino

Avokado

Druskos ir pipirų

Aliejaus

Medaus

Citrinos sulčių

Gaminame:

Nulupto apelsino skilteles ir avokadą supjaustykite ir sumaišykite su silkės gabaliukais. Tuomet šlakelį alyvuogių aliejaus, nedidelį šaukštelį medaus ir žiupsnelį druskos bei pipirų bei citrinos sultis sumaišykite nedideliame indelyje ir juo apliekite gautą patiekalą.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke