24x7.lt

Natūralioji medicina sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką  (4351/0) 

Natūralioji medicina sumažina širdies ir kraujagyslių ligų rizikąAlternatyvioji medicina gali padėti bendrosios praktikos gydytojams kovoti su lėtinėmis, tarp jų – širdies ir kraujagyslių (ŠKL), ligomis, teigia mokslininkai natūropatai.

Rezultatas – natūraliosios medicinos naudai
Trijuose Kanados miestuose buvo atliktas nedidelis randomizuotas klinikinis tyrimas, kuriame dalyvavo 246 pašto darbuotojai. Tyrimas tęsėsi 52 savaites. Buvo atrinkti subjektai, kurie pasižymėjo aukšta ŠKL rizika: padidėjusiu bendro ir didelio tankio cholesterolio kiekiu kraujyje.

Dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: vieną jų konsultavo šeimos gydytojai, kitą – šeimos gydytojai ir gydytojai natūropatai, kurie individualiai mokė sveikatos stiprinimo, mitybos, sveikos gyvensenos principų. Užsiėmimai buvo organizuojami septynis kartus, skiriant jiems ne mažiau kaip pusvalandį ar valandą. Gydymui papildomai buvo skiriami natūralūs maisto papildai (omega-3 nesočiosios riebalinės rūgštys, koenzimas Q10, augaliniai riebalai), specifinės dietos, rekomenduojamas fizinis aktyvumas.

Visiems dalyviams tris kartus metuose buvo vertinamas kraujospūdis, svoris, liemens apimtis, lipidai, gliukozės kiekis nevalgius, o naudojantis Flamingham algoritmu buvo apskaičiuojama rizika susirgti ŠKL dešimties metų laikotarpiu.

Tyrimas parodė, kad grupės, kurioje buvo taikomi alternatyvios medicinos mokymai ir gydymas, dalyvių  rizika sirgti ŠKL buvo 3 proc. mažesnė nei pirmosios grupės (7,74 proc. vs 10,81 proc.).  Šios grupės dalyviams metabolinis sindromas taip pat buvo retesnis (31,6 proc. vs 48,5 proc.).

Tyrėjai padarė išvadą, kad natūropatinė medicina, papildanti įprastinę pacientų priežiūrą, gali žymiai sumažinti riziką susirgti ŠKL dešimties metų laikotarpiu. Be to, yra neabejotina ekonominė taikomų metodų nauda visuomenei.

Jie pabrėžė, kad  alternatyvioji medicina – tai ne vien maisto papildo paskyrimas, bet individualus ir holistinis požiūris į pacientą, kurio visapusiškam mokymui turi būti skiriama pakankamai laiko, o tai yra daug sunkiau, nei specialistui išrašyti receptą. Teigiamų rezultatų galima sulaukti tada, kai visi metodai, tarp jų ir alternatyvios medicinos, derinami tarpusavyje.

Nepanaudojamas rezervas
Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų prezidentas gydytojas kardiologas prof. habil. dr. Algimantas Kirkutis, išgirdęs apie tyrimo rezultatus, nenustebo. Jis sakė neabejojąs, jog su natūraliosios medicinos pagalba galima pasiekti dar geresnių rezultatų.

„Jei būtų palyginę išleistas pinigų sumas, būtų buvę dar įdomiau, nes statinai, mažinantys cholesterolio kiekį, yra labai brangūs vaistai“, – sakė jis.

Prof. A. Kirkutis priminė, kad natūraliosios medicinos sistema yra holistinė, nukreipta į ligonio, o ne ligos, gydymą, į jo gyvybinių galių pagerinimą. Alopatinė medicina, atvirkščiai, siekia gydyti ligą, pavyzdžiui, mažinti cholesterolio kiekį kraujuje, vaistais.

„Bet juk to neužtenka – reikia dar padėti žmogui pasveikti“, – pabrėžė pokalbininkas.

Jo nuomone, natūralioji medicina neabejotinai turi būti integruojama į alopatinę mediciną – to ir siekia jo vadovaujami Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai.

Pirmiausia, ką reikia padaryti, jo nuomone, tai sutvarkyti įstatymų bazę, nes šiuo metu Lietuvos sveikatos apsaugą reglamentuojančiuose įstatymuose net nėra tokio žodžio kaip natūralioji medicina, šios srities specialistų neruošia universitetai. Todėl šioje srityje viešpatauja chaosas ir netvarka, kas kaip nori, taip ir gydo. Tik pradėjus natūraliosios medicinos veiklą norminti ir licencijuoti, atsisijotų pelai nuo grūdų, t. y. neliktų šarlatanų.

„Netvarka toje srityje labai didelė, bet tai rezervas, kurį galima būtų panaudoti“, – sakė A. Kirkutis.


Šaltinis
Seely D, Szczurko O, Cooley K, et a. Naturopathic medicine for the prevention of cardiovascular disease: a randomized clinical trial. CMAJ 2013; DOI:10.1503/cmaj.120567

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke