24x7.lt

Savaitės klausimas: kokius produktus galima liofilizuoti? (84/0) 

Savaitės klausimas: kokius produktus galima liofilizuoti?Liofilizacija yra vienas iš daugelio džiovinimo būdų, kuris šiuo metu itin populiarus. Liofilizuoti galima bet kokį maisto produktą, kurio sudėtyje yra vandens: tai ir vaisius, uogas, daržoves, prieskonius, taip pat ir sultis, valgomų gėlių rūšių žiedus, medų, mėsą, pieną, varškę, ledus, jogurtą ar net kavą.

Liofilizuojant iš produktų pašalinamas vanduo, kuris yra paverčiamas dujomis. Džiovinant uogas, vaisius liofilizacijos būdu jie užšaldomi vakuume ir džiovinami šaltyje. Tokiu būdu išsaugomos biologiškai vertingos medžiagos (pvz., vitaminas C išsaugomas 100 %), išlaikomas pirminės žaliavos tūris, neprarandama vaisiaus forma, vitaminai ir fermentai, išlieka natūrali spalva, kvapas, skonis, gaunama traški, puri struktūra. Pavyzdžiui, liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos, cheminės sudėties, puri traški uoga, bet 10 kartų lengvesnė, nes joje nelieka drėgmės.

Liofilizuotų produktų kvapas ir skonis yra toks pats kaip natūralaus, tik dar intensyvesnis, labiau koncentruotas. Liofilizuoti maisto produktai, užpilti šaltu vandeniu, per 2–3 min atgauna iki išdžiovinimo turėtas savybes.

Liofilizuotuose gaminiuose lieka tik 4–5 proc. drėgmės, todėl tokie produktai gali tinkamai laikomi ilgai negęsti net iki dviejų, trijų metų, jei nekeičiamos laikymo sąlygos, tinkamai parinkta uždara pakuotė, apsauganti nuo drėgmės patekimo ir nuo tiesioginių saulės spindulių.

Liofilizuoti maisto produktai jau daug metų vartojami kūdikių maisto gamybai, karo pramonėje, kavos ruošimui, konditerijoje ir pan. Namų sąlygomis liofilizuoti produktai tinka košių gardinimui, kokteilių gamybai, vaikų saldumynų poreikiui sumažinti.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke