24x7.lt

Savaitės klausimas: kodėl gyvūnų savininkams privalu skiepyti augintinius nuo pasiutligės? (86/0) 

Savaitės klausimas: kodėl gyvūnų savininkams privalu skiepyti augintinius nuo pasiutligės?Pasiutligė – viena seniausių virusinių infekcijų, pavojingų tiek žmonių, tiek  ir gyvūnų gyvybei, tačiau ji yra valdoma skiepais. Lietuvoje jau penkioliktus metus nuosekliai vykdant laukinių gyvūnų vakcinacijos programą, pavyko pasiekti, kad pasiutligės atvejų šalyje laukiniams gyvūnams neužregistruojama dvejus pastaruosius metus, naminiams gyvūnams – daugiau nei 5 m.

Tačiau pasiutligė tarp naminių ir laukinių gyvūnų aktyviai cirkuliuoja kaimyninėse šalyse (pavyzdžiui: Baltarusijoje, Rusijos Federacijoje, Ukrainoje, Lenkijoje), todėl visada išlieka rizika, kad užsikrėtusių laukinių gyvūnų gali atklysti ir į Lietuvą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai į medikus kreipėsi daugiau nei 5 tūkst. asmenų, nukentėjusių nuo įvairių laukinių ir naminių gyvūnų, tačiau nuo laukinių, pasiutlige sergančių gyvūnų, nenukentėjo nei vienas asmuo. Taigi, vienintelis patikimas būdas apsisaugoti nuo pasiutligės – neuždelstas skiepijimas. Gyvūnų laikytojai taip pat turi prisiminti savo pareigą reguliariai, kasmet ar kas dvejus, trejus metus (kaip nurodyta vakcinos gamintojo instrukcijoje), vakcinuoti auginamus gyvūnus nuo pasiutligės. 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke