24x7.lt

Po karantino viešojo maitinimo įstaigos susiduria su iššūkiais užtikrinant maisto saugą (271/0) 

Po karantino viešojo maitinimo įstaigos susiduria su iššūkiais užtikrinant maisto saugąValstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) kontrolės duomenimis, pastebima, jog pastaruoju metu maisto tvarkymo subjektai per mažai dėmesio skiria maisto žaliavų saugai, neįvertindami viešojo maitinimo įmonėse patiekalų gamybai naudojamų žaliavų tinkamumo vartoti terminų.

VMVT Vilniaus departamento inspektoriai, atlikdami viešojo maitinimo subjektų (kavinių, restoranų, ikimokyklinių ugdymo įstaigų valgyklų ir pan.) patikras, vis dažniau užregistruoja atvejų, kai subjektai patiekalų gamybai naudoja žaliavas, kurių tinkamumo vartoti terminai besibaigiantys ar visai pasibaigę.

Per šį mėnesį VMVT inspektoriai, kontroliuojantys maisto saugos, sanitarijos ir higienos reikalavimų laikymąsi, viešojo maitinimo įmonėms uždraudė naudoti 113 kg netinkamų maistui gaminti ir vartoti žaliavų dėl pasibaigusio jų tinkamumo vartoti terminų arba neužtikrinant jų atsekamumo. Karantino laikotarpiui Lietuvoje užsitęsus, dalis maisto tvarkymo subjektų buvo priversti laikinai stabdyti savo veiklą, ir, kaip paaiškėjo patikrų metu, – deja, bet kai kuriose kavinėse laiku nesunaudojo maisto žaliavų, kurias privalėjo sunaikinti.

Vilniuje dėl nustatytų pažeidimų VMVT Vilniaus departamento sprendimu buvo laikinai sustabdyta trijų kavinių veikla. Toks sprendimas priimtas kavinėse nustačius grubių maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų, kai tvarkant maistą nebuvo užtikrinta savikontrolės sistema, tinkama maisto gaminimo patalpų higiena, be to, užfiksuota ir žaliavų tinkamumo vartoti terminų bei atsekamumo pažeidimų, taip pat tvarkant maistą neišvengta maisto produktų kryžminės taršos atvejų.

Atnaujinti savo veiklą viešojo maitinimo įmonės galės tik pašalinusios visus nustatytus trūkumus ir po pakartotinio inspektorių patikrinimo. 

VMVT primena, kad restoranų, kavinių, valgyklų, užkandinių ir kitų maitinimo įmonių darbuotojams ne mažiau svarbus turėtų būti ir žaliavų atsekamumas – t. y. turi būti aišku, kada ir iš ko žaliavos įsigytos, kokia yra žaliavų kilmės šalis ar vieta, tinkamumo vartoti terminai.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad norint pagaminti saugius ir kokybiškus patiekalus, reikėtų pasirinkti patikimus maisto žaliavų tiekėjus, kurie suteikia visas reikalingas produktų saugos ir kokybės garantijas.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke