24x7.lt

Nuotaiką keliantys maisto produktai (3023/0) 

Nuotaiką keliantys maisto produktaiNuotaiką pasikelti ir būti laimingesniems mums padėti gali daugelis dalykų: tai mėgstama muzika, atsipalaidavimo pratimai, meditacija, kokybiškas laikas su draugais ar šeima, geras miegas, rūpinimasis savo mylimais augintiniais ar tiesiog geras anekdotas.

Tai jau išbandyti ir tikrai veikiantys patarimai. Vis tik norite tikėkite, norite ne, bet nuotaiką pakelti gali ir maistas – ypač šie portale health.com mitybos ekspertės Cynthios Sass išvardyti produktai. Taigi, jei norite jaustis geriau ir dažniau savo veide matyti šypseną, į savo mitybos racioną būtinai įtraukite šiuos produktus.

Probiotikais praturtintas maistas

Probiotikai arba kitaip gerosios bakterijos, kurių gausu įvairiuose jogurtuose ar kefyre, yra itin reikalingi ne tik organizmo sveikatai, bet ir gerai emocinei savijautai.

Šios gerosios bakterijos skaido maisto angliavandenius ir tiesiogiai veikia medžiagų apykaitą (metabolizmą), kiekvienoje ląstelėje vykstančias chemines reakcijas, taip pat sintetina ir išskiria vandenyje tirpius vitaminus.

Kai dėl kokių nors priežasčių sumažėja gerųjų bakterijų, jų vietą užima puvimo ir kitos patogeninės bakterijos. Tuomet ne tik sutrinka virškinimas, pučia, skauda pilvą, viduriuojama, bet ir į kraują išskiriama toksinų, kurie nuodija visą organizmą. Todėl nenuostabu, kad, sutrikus žarnyno mikrofloros pusiausvyrai, atsiranda daugybė negalavimų: avitaminozė (net jeigu su maistu vitaminų gaunama užtektinai), alergija, kepenų ligos, kamuoja nuolatinis nuovargis ir bloga nuotaika.

Gerųjų bakterijų poveikį žmogaus nuotaikai įrodė ir mokslininkai. Neseniai Danijoje atlikto tyrimo metu 20-čiai sveikų savanorių buvo pasiūlyta keturias savaites vartoti arba gerųjų bakterijų papildus, arba placebą. Po mėnesio paaiškėjo, kad tie savanoriai, kurie vartojo gerąsias bakterijas, tapo gerokai laimingesni ir žymiai pagerėjo jų bendra organizmo savijauta.

Vaisiai ir daržovės

Didžiojoje Britanijoje leidžiamame žurnale „Health Psychology“ publikuotas tyrimas, kurio metu buvo išsiaiškinta, kad vaisiai bei daržovės taip pat gerina nuotaiką. Maždaug 300 tyrime dalyvavusių jaunuolių buvo paprašyta tris savaites kasdien akylai stebėti savo mitybą ir vesti žurnalą, kuriame jie užfiksuotų savo dienos savijautą bei nuotaiką.

Galiausiai mokslininkai pastebėjo, kad tie asmenys, kurie suvalgydavo daugiau vaisių ar daržovių, jausdavosi laimingesni ir kur kas geresnės nuotaikos nei tie, kurie šių produktų nevalgydavo. Negana to, pastebėta, kad daugiau vaisių ir daržovių valgantys asmenys daugiau energijos turėdavo ir kitą dieną, kai šių produktų daug ir nevalgydavo.

Kava

Nors dėl kavos naudos sveikatai mokslininkai vis dar vieningai ir nesutaria, manoma, kad protingas jos kiekis išties išeina į naudą. Vieno mokslinio tyrimo metu pastebėta, kad žmonės, kurie kavą gerti mėgsta tik anksti ryte, tą dieną jaučiasi kur kas energingesni, yra malonesni aplinkiniams ir jaučia didesnį pasitenkinimą gyvenimu.

Vis tik, jei kavos vartojama per daug, rezultatas gali būti priešingas. Tai įrodė kitas tyrimas. Mokslininkai pastebėjo, kad jei kavos per dieną suvartojama 2–3 kartus ar dar daugiau moterims iki 15 proc. per 10 metų laikotarpį padidėja tikimybė susirgti depresija, palyginti su tomis, kurios kavos išgeria tik vieną ar du kartus per dieną.

Juodasis šokoladas

Juodajame šokolade esantys anktioksidantai atpalaiduoja kraujagyslių sieneles, dėl to mažėja kraujo spaudimas ir gerėja kraujo cirkuliacija. Mokslinio tyrimo metu pastebėta, kad dvi savaites kasdien suvalgant iki 30 g juodojo šokolado žmogaus organizme akivaizdžiai sumažėja streso hormonų lygis.

Juodajame šokolade taip pat gausu magnio – mineralo, kurio trūkumas gali sukelti nuotaikos svyravimus, depresiją, irzlumą ar silpnumą.

Žalioji arbata

Japonijoje atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 40 tūkst. savanorių, metu pastebėta, kad žmonės, kurie per dieną išgerdavo bent penkis ar daugiau puodelių žaliosios arbatos, buvo 20 proc. mažiau linkę į stresą nei tie, kurie arbatos išvis negerdavo. Būtent dėl to mokslininkai pataria kavą dažniau keisti žaliąja arbata, mat jos gerti galite, kiek tik geidžia skrandis ar širdis.

Įvairiais arbatos lapeliais galite paskaninti ir ruošiamą maistą: ją dėti į įvairiais sriubas, troškinius, marinatus, padažus ar ruošdami sveikus kokteilius.

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke