Pastaraisiais metais vis plačiau rinkoje platinami iš plastiko pagaminti stalo ir virtuvės indai, į kuriuos pridėta bambuko ar kitų „natūralių“ medžiagų. Dažniausiai tai daugkartiniam naudojimui, kavai, arbatai ar kitiems karštiems gėrimams skirti puodeliai, taip pat įvairūs indų rinkiniai vaikams, kurie ženklinami kaip „biologiškai skaidūs“, „ekologiški“, „natūralūs“, o kai į juos pridėta bambuko pluošto – „bambukiniai“ arba net „100 % bambukinis“. |
daugiau
|
|
|
|
|
Daugeliui žmonių sveikatos krizė siejasi su pasaulį drebinančia Covid-19 pandemija. Tačiau ir iki jos netilo pavojaus varpai – neregėtais mastais augo onkologinių ligonių gretos, kasmet daugėja ir sergančių diabetu ar širdies bei kraujagyslių ligomis. KTU Maisto instituto mokslininkai dalinasi 3 vertingais, bet labai paprastais patarimais, kurie leis atitolinti susitikimą su sveikatos problemomis. |
daugiau
|
| | | |
Šiais laikais vis jaunesni žmonės skundžiasi stuburo problemomis. Gydytojai pastebi, kad skausmas vis dažniau kankina ne tik tuos, kurie dirba aktyvų fizinį darbą, tačiau ir tuos, kurie visas dienas praleidžia prie kompiuterio. Taigi, tai ir biuro darbuotojų lemtis, kurios išvengti galima pasinaudojus keliais mūsų patarimais.
|
daugiau
|
| | | |
Dažnai manoma, kad aknė - tik paauglius kankinanti liga, tačiau jau kuris laikas Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad ji yra dažna ir tarp vyresnių žmonių. Šia problema pradėti rūpintis reikia kuo anksčiau ir neleisti jai įsismarkauti. Kiekvieną iškilusį spuogelį neteisinga būtų pulti vadinti akne, nes tai pagal tarptautinę odos klasifikaciją odos liga, susijusi su testosterono suaktyvėjimu organizme.
|
daugiau
|
| | | |
Šaltuoju metų periodu rankų oda neretai parausta, suskilinėja ar pradeda šerpetoti, o dėl koronaviruso pandemijos pradėjus dažniau dezinfekuoti rankas, žvarbus oras jų odai tampa dar pavojingesnis. Kokių veiksmų reikėtų imtis, kad rudenį ir žiemą rankos išliktų sveikos, bei kokios sudėties ieškoti, renkantis drėkinančias ir saugančias priemones?
|
daugiau
|
| | | |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kasmet nuo 1979 metų spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama priminti visuomenei, kaip svarbu atkreipti dėmesį į tuos, kurie kenčia badą, bei užtikrinti visų pasaulio gyventojų sveikatai palankią mitybą. 2020 metų Pasaulinės maisto dienos tema „Augti, maitinti, palaikyti – kartu. Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“. |
daugiau
|
| | | |
Spalio 10-ąją minima Pasaulinė košės diena. Šis patiekalas – dažnas pasirinkimas pusryčiams, nes košės gamyba neatima daug laiko ir dera su daugeliu ingredientų. Žinome, kad pusryčiai – vienas svarbiausių dienos valgių, tačiau nemažai žmonių skubėdami juos praleidžia arba jaučiasi dar sotūs, nes vėlai vakarieniavo. Gydytoja dietologė Lina Barauskienė pranešime žiniasklaidai atskleidė, kodėl pusryčius valgyti būtina ir kokius maisto produktus rinktis, kad gautume visų reikalingų maistinių medžiagų energingai dienos pradžiai.
|
daugiau
|
| | | |
Modernios medicinos tėvu laikomas Hipokratas yra sakęs, kad pirmiausia turėtų būti gydoma žodžiu, tada augalu ir tik tuomet peiliu. Peilis mūsų laikais atitiktų ne tik chirurginius įrankius, bet ir įvairius cheminius preparatus, nuo kurių dažniausiai ir prasideda šiandienis bet kurių ligų gydymas. Tačiau vis dažniau gydant įvairius negalavimus prisimenami ir augalai. Jų gydomąjį poveikį organizmui tyrinėja atskira medicinos sritis– fitoterapija. |
daugiau
|
| | | |
Rauginti kopūstai yra viena tų daržovių, kurią įtraukus į maisto racioną, kiekvienas galime praturtinti kasdienę mitybą. Pagrindinis klausimas – kaip pasigaminti raugintus kopūstus patiems? Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, visi gerai žino, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, o vienam asmeniui jų suvalgyti reikėtų bent 400 g. |
daugiau
|
| | | |
Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. |
daugiau
|
| | | |
|
|
|
|
|