Porai – visiems lietuviams puikiai pažįstama, dar XVI a. mūsų šalyje pradėta auginti daržovė, puošianti tiek šventinius patiekalus, tiek ir kasdienius valgius. Šis tolimas svogūno giminaitis išsiskiria iš kitų daržovių savo skoniu ir panaudojimo galimybėmis. Be to, šioje daržovėje gausu vitaminų A, C, K1, kurie padeda gerinti įvairias organizmo funkcijas. |
daugiau
|
|
|
|
|
„Mama, šito tikrai nevalgysiu“, „neskanios tos daržovės“, „nenoriu to, man nepatinka“ – tokias ir daugybę panašių frazių turbūt teko girdėti kiekvieniems tėvams. Maistui išrankias atžalas auginantys tėvai susiduria su daug iššūkių ir ramybės neduodančiais klausimais. Ką daryti, kad vaikas gautų visas jo augančiam organizmui reikalingas maistines medžiagas? Kaip paskatinti jį vartoti daugiau vaisių ir daržovių? Kaip mažiesiems įdiegti sveikos mitybos taisykles? Į šiuos ir kitus klausimus pranešime žiniasklaidai atsako vaikų mitybos specialistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė. |
daugiau
|
| | | |
„Kasdien terapijoje sutinku emociškai sužeistus suaugusiuosius. Dažnai sesijų metų atsiskleidžia ir sudėtingi santykiai su vaikais: pykčio priepuoliai, kaprizai, nevaldomas elgesys ar net kamuojančios ligos. Tėvai skundžiasi praradę ryšį su vaiku, nebesusikalbantys ir nebesikalbantys“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja gyvenimo transformacijų terapeutė Asta Asteen. |
daugiau
|
| | | |
Po Velykų užsilikęs margučių kalnas šaldytuve daugeliui kelia galvos skausmą. Vis dėlto tai proga pigiau ir tvariau pasigaminti gardžių užkandžių bei patiekalų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kietai virti kiaušiniai – tai baltymų ir vitaminų A, D, B12 šaltinis, tačiau per Velykas reikėtų vengti jų pertekliaus bei kiaušinių patiekalais mėgautis saikingai. |
daugiau
|
| | | |
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vos nuvažiavus pas tėvus ar senelius ir atsisėdus prie gausaus stalo. Po šventinio savaitgalio dažnas iškart bando badauti ar iki išsekimo sportuoti, bet drastiški žingsniai, grįžtant į normalų maitinimosi ritmą, nebūtini. Per iškrovos dieną taip pat nebūtina gerti vien tik vandenį – su lengvu, geriau vienos rūšies maistu, turėtume gauti pusę bazinės kalorijų normos. |
daugiau
|
| | | |
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti? Kokiuose maisto deriniuose gali slypėti pavojus? Ką daryti, kad šventinis Velykų meniu nevirstų kelione į vaistinę ar ligoninę? |
daugiau
|
| | | |
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių. Į šventinį valgiaraštį neretai vis dar žvelgiama pamirštant, kad net ir svarbiomis progomis besaikis maisto produktų vartojimas gali nemenkai sutrikdyti sveikatą. |
daugiau
|
| | | |
Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labiausiai jūsų lūkesčius ir kokybę atitinkančius kiaušinius. |
daugiau
|
| | | |
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tiesiog aktyviai pasivaikščioja ar lengvai bėgioja parke. Dažnai profesionaliai sportuojančius prižiūri sporto medikai, jiems skiriamos įvairios periodinės sveikatos patikros. Šeimos gydytoja Alma Astafjeva pranešime žiniasklaidai informuoja, ką daryti tarpinei grupei žmonių, kurie nepriskiriami profesionaliai sportuojantiems, bet jų krūviai yra gana intensyvūs. |
daugiau
|
| | | |
Laiko persukimas paveikia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų biologinius laikrodžius. Sveikatos specialistai sako, kad nors suaugusieji labiau nei vaikai skundžiasi tokia tvarka, jų organizmams prie jos prisitaikyti yra paprasčiau nei vaikų, kurie yra jautresni, stipriau jaučia poveikį, be to, ne visada supranta, kas vyksta jų organizme. |
daugiau
|
| | | |
|
|
|
|
|