Kai užsimanome užkandžio per pietų pertrauką ar sėdėdami priešais televizorių, prisiminkime vieną naudingiausių jų: riešutus. Riešutai – maistingas ir biologiškai aktyviomis medžiagomis turtingas produktas. Saujelė jų suteiks energijos, papildys organizmą vitaminais, mineralais. Kai kurios riešutų rūšys savo mitybine verte ir sudėtimi pranoksta kitas. Tai įrodo ir naujausi moksliniai tyrimai. Tad pasidomėkime trimis populiariausiomis riešutų rūšimis, kurios pačios naudingiausios mūsų organizmui. Migdolai Migdolų riešutai – vienas populiariausių sveikų užkandžių pasaulyje, ypač mėgstamas žaliavalgių ir vegetarų. Juose yra 26 proc. angliavandenių, iš kurių – 12 proc. maistinių skaidulų, taip pat 20 proc. aukštos kokybės baltymų, kuriuose gausu amino rūgščių. Itin vertingais riešutais migdolai laikomi dėl šių medžiagų: vitaminų E, B, kalcio, magnio, kalio bei fitosterolių, mažinančių blogojo cholesterolio kiekį. |
daugiau
|
| | | |
Europoje vos kelios valstybės galėtų pasigirti tokios geros kokybės vandens ištekliais, kokius turi Lietuva, tačiau visuomenėje egzistuoja daugybė mitų susijusių su vandens vartojimu, todėl kartais sunku suprasti, kas yra tiesa, o kas yra tik iš nuogirdų gimę mitai. Populiariausius mitus apie vandenį ir jo vartojimą atskleidžia Lietuvos žaliųjų partijos valdybos narys, VšĮ „Žaliosios politikos institutas“ viceprezidentas, aplinkosaugos ir vadybos ekspertas Rimantas Šerkšnas. Pirmas mitas: Lietuvoje negalima vartoti nevirinto ir nefiltruoto vandentiekio vandens Netiesa. Beveik visoje Lietuvoje tiekiamas tik iš požeminių (giluminių) gręžinių gaunamas vanduo. Giluminiam vandeniui esminės įtakos neturi aplinkos tarša, jo kokybė yra nuolat tikrinama, kadangi vandentiekio vamzdynais vartotojams tiekiamo geriamojo vandens saugą ir kokybę bent iki įvado į vartotojų pastatus garantuoja geriamojo vandens tiekėjai ir kontroliuoja atitinkama valstybinė tarnyba. |
daugiau
|
| | | |
Kad ir kaip geidulingai atrodytų vieni ar kiti kelnaičių modeliai, tačiau, kasdien jas dėvint, galime sau pasidaryti meškos paslaugą. Ginekologai sudarė sąrašą tokių kelnaičių modelių, kurių nederėtų nešioti kasdien. Pirmojoje vietoje atsidūrė figūrą formuojantys apatiniai. Kodėl? Jie itin aptempia kūną, suplokština pilvuką, pakelia sėdmenis. Aišku, jais apsitempusios atrodome nuostabiai net su labiausiai linkius paryškinančia suknele, tačiau ankšti apatiniai turi ir kitą medalio pusę. Kaip teigia specialistai, dažnas tokio apatinio trikotažo dėvėjimas sutrikdo kraujotaką, kenkia vidaus organams. Apskritai bet kokie stipriai aptempiantys apatiniai neduoda naudos: dažniausiai jaučiamės ne tik suvaržytos bet, dargi sutrikus limfos apytakai, organizme užsilaiko nuodingosios medžiagos, toksinai, padidėja makšties ir šlapimo takų ligų tikimybė, skatinamas prakaitavimas, dirginama oda. Taigi, rinkdamosi figūrą formuojančius apatinius, pirmiausia atsižvelkite į dydį, dėvėkite juos kuo rečiau ir ne ilgiau kaip 5–6 valandas per dieną. |
daugiau
|
| | | |
Teigiama, kad intuityvusis valgymas – naujas būdas, kaip įveikti emocinį valgymą ir sureguliuoti svorį. Kuo pagrįstas šis naujai išpopuliarėjęs metodas? Moksliniai tyrimai ir statistika patvirtina, kad, nustojus laikytis dietos, 95 proc. žmonių buvęs svoris grįžta, o 70 proc. priauga daugiau kilogramų. Todėl ilgai buvo ieškoma būdų, kaip be dietų padėti atsikratyti antsvorio, nes pastebėta, kad valgymo ribojimas sukelia organizmui neigiamų pasekmių ir valgymo sutrikimų. Dvi amerikietės gydytoja dietologė Evelyn Tribole ir vaikų bei paauglių nutukimo gydymo ekspertė Elyse Resch sukūrė metodą, kurį pavadino „intuityviuoju valgymu“. Sąvoka atsirado prieš 20 metų JAV, o Lietuvoje išpopuliarėjo visai neseniai. |
daugiau
|
| | | |
Žinome, kad vitaminai A, C ir E, o taip pat selenas ir kitos medžiagos, vadinamos antioksidantais, turi didelės įtakos mūsų sveikatai. Bet jie dar ir stabdo senėjimo procesus. Laisvieji radikalai, toksinai, sunkiųjų metalų dalelės, atakuojantys mūsų organizmą, sukelia ligas ir priartrina senatvę, o produktai, kuriuose gausu antioksidantų, užtikrina patikimą organizmo gynybą. Bostono universiteto Mitybos centro vadovas Jamesas Josephas tikina, kad tik 4 dažnai vartojami produktai gali ne tik pakeisti sintetinius vitaminus, bet ir sustabdyti senėjimą. Tai raudona žuvis, brokoliai bei špinatai (geriausia švieži arba paruošti garuose) ir mėlynės. |
daugiau
|
| | | |
Vydūnas, matyt, buvo pirmasis žinomas Ajurvedos gydymo sistemos propaguotojas mūsų šalyje. Dėka Ajurvedos žinių jam pavyko nugalėti to laikmečio rykštę – džiovą. Kodėl ši sistema patiko Vydūnui ir iki šių laikų sužavi tiek daug lietuvių? Pasigilinus į Ajurvedos teoriją, galima rasti ne vieną priežastį, kas būtent sužavi lietuvį Ajurvedos sistemoje. Pirma priežastis – logiška sistema Žodis „ajurveda“ reiškia žinios ir gyvenimas. Pasak Ajurvedos akademijos direktorės Linos Lukošienės, Ajurvedoje pirmiausia dėmesys skiriamas protui, o paskui jau kūno gydymui. „Žinios mums labai svarbios, jos būna dviejų rūšių – vienos yra subjektyvios, sukurtos mūsų proto; kitos – autentiškos senovinės žinios, kurios yra atėjusios iš labai senų laikų. Kokios yra pastarosios? |
daugiau
|
| | | |
Sporto ir sveikatingumo klubo „G7 Sportas“ treneriai pastebi tendenciją, kad mases žmonių pritraukiantys populiarūs bėgimo renginiai šią sporto rūšį paverčia madingu reiškiniu, nublankindami pamatinę bėgimo reikšmę. Tai viena natūraliausių sporto rūšių, tačiau bėgimas be specialaus pasirengimo ir žinių gali tapti nemalonių skausmų ar rimtesnių traumų priežastimi. Viena seniausių sporto rūšių šiais laikais sparčiai populiarėja labiau kaip madingas reiškinys, o ne kaip naudinga žmogui fizinė veikla: „Darosi neramu dėl žmonių, kurie dalyvauja organizuojamuose bėgimo renginiuose tik todėl, jog tai šiuo metu itin populiarus būdas demonstruoti domėjimąsi sveika gyvensena. Bėgimas sveika ir naudinga tada, kai pats žmogus turi sveiką požiūrį į šį sportą, priešingu atveju, vietoj lauktos naudos ir geros savijautos gali tekti gydytis rimtas traumas“, - sako sporto ir sveikatingumo klubo „G7 Sportas“ asmeninis treneris Egidijus Kučinskis. |
daugiau
|
| | | |
Žmonės atsisako mėsos dėl įvairių priežasčių. Jei jaučiate, kad jūsų gyvenime atėjo toks momentas, ir nenorite pakenkti sveikatai, siūlome išvengti pagrindinių naujokų klaidų. 1. Nepamirškite vitamino B12 Didžiąją dalį mineralų ir vitaminų gauname iš augalinio maisto, pavyzdžiui, kalcio – iš žalių daržovių ar sojų varškės sūrio, omega-3 riebalų rūgščių – iš sėmenų ir t. t. Tačiau vitamino B12 teks vartoti papildomai. Galite ilgai nejusti jo stygiaus, nes organizme kaupiamos jo atsargos, bet, metams bėgant, B12 sukaupiama vis mažiau. Todėl patartina valgyti kuo daugiau grūdinių kultūrų ir retkarčiais gerti papildus, taip pat periodiškai reikėtų išsitirti kraują. |
daugiau
|
| | | |
2013-aisias, Sveikatingumo metais, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras ne tik koordinuoja ir ragina visuomenę bei kitas organizacijas organizuoti sveikatos mokymus ir renginius, bet ir pats organizuoja bei dalyvauja įvairiuose sveikatinimo renginiuose. Vienas iš jų įvyko šį savaitgalį Lietuvos futbolo federacijos stadione, kur futbolo turnyre susitiko Lietuvos sporto žurnalistų ir medikų rinktinės. Savo pavyzdžiu žurnalistai ir medikai vaikams ir jaunimui parodė, kad bet kokio amžiaus žmogus gali užsiimti malonia sportine veikla. Šiais metais vien futbolo rungtynėmis, beje, kuriose rezultatu 2:1 pergalę iškovojo medikai, neapsiribota, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialiai įrengtoje palapinėje renginio dalyviai galėjo pasitikrinti sveikatą. |
daugiau
|
| | | |
|