Naujausi tyrimai parodė, kad socialinė žiniasklaida susijusi su didesniu jaunų suaugusiųjų (jauni suaugusieji angl. young adults – tai vystymosi amžiaus tarpsnis nuo vėlyvosios paauglystės iki visiškos suaugystės) depresijos, nerimo bei perdegimo lygiu. Ši karta, kuri jau gimė ir užaugo vykstant skaitmeninei revoliucijai, yra itin aktyvi socialinių tinklų vartotoja. Socialiniai tinklai siūlo daugybę galimybių – bendrauti, mokytis ir dalintis informacija, tačiau yra ir tamsioji to pusė, ypač jauniems suaugusiems, kurie vis dar ieško savęs. |
daugiau
|
|
|
|
|
Rudenį daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Kodėl šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas bei kurie produktai turi daugiausiai naudingųjų savybių? |
daugiau
|
| | | |
Kas yra kvercetinas? Kvercetinas yra augalinės kilmės pigmentas, priklausantis flavonoidų grupei. Jis suteikia spalvą daugeliui vaisių ir daržovių, tačiau mokslininkų dėmesį patraukė ne tik dėl to. Kvercetinas saugo augalus nuo įvairių aplinkos sąlygų, tokių kaip vėjas, lietus, ir sausra. Pastaraisiais dešimtmečiais mokslininkai atrado, kad kvercetinas turi stiprių antioksidacinių savybių, kurios gali būti naudingos ir žmonėms. |
daugiau
|
| | | |
Sulaukus lietaus miškuose vėl ims dygti grybai, šįsyk labiau rudeniniai. Kaip sako vaistininkas iš Telšių Kęstutis Beržinis, atsirinkti, kurie tinkami maistui, o kurie ne, verta jau miške. O ruošiant grybus pravartu žinoti, kaip išsaugoti naudingiausias grybuose esančias medžiagas. „Grybautojams akiratį tikrai praplės tiek grybų katalogas, tiek įvairios programėlės. Randi neaiškų grybą, kempinę ar kerpę, nufotografuoji, ir iškart matai, ar jis tau reikalingas, ar ne. Atranką geriausia daryti dar miške – taip saugiau“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. |
daugiau
|
| | | |
Fizinis aktyvumas yra neginčijamai naudingas visų amžiaus grupių žmonėms. Senjorams fizinis aktyvumas gali pagelbėti ne tik fizinei, bet ir psichologinei, socialinei sveikatai. Negana to, reguliarus judėjimas gali pagerinti gyvenimo kokybę ir padėti išvengti lėtinių ligų. Ekspertai ragina senjorus gyventi aktyviai ir dalijasi, kaip saugiai judėti vyresniame amžiuje. |
daugiau
|
| | | |
Rugsėjo 1-oji – naujos pradžios, kito gyvenimo etapo atskaitos taškas, kai pirmakursiai pradeda akademinį gyvenimą. Šis laikas džiaugsmingas ne visiems: daugeliui studentų, ypač pirmakursių, šis metas yra perpildytas nerimo, streso, nežinomybės, baimės. Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Pirminės psichikos sveikatos priežiūros centro gydytojas psichiatras Algirdas Dambrava pastebi, kad pirmakursiai kaip ir pirmokai dažnai patiria nerimą dėl nežinomybės, susijusios su nauja aplinka, dėstytojais, studijų tvarkaraščiu ir bendrakursiais. Didelį stresą gali kelti netikrumas dėl to, ar jie – vos prieš porą mėnesių mokyklos duris užvėrę moksleiviai – dabar galės prisitaikyti prie naujų iššūkių, rasti savo vietą tarp kitų studentų naujoje mokymo įstaigoje. |
daugiau
|
| | | |
Lietuviai įsitikinę, kad kasdien kiekvienam žmogui reikia nueiti 10 tūkst. žingsnių. Tam yra sukurta ne viena žingsnių rinkimo programėlė, kai kurios jų už žingsnius net siūlo įvairių prizų. Tačiau kodėl būtent 10 tūkstančių? Kokia tokio kasdienio žingsniavimo organizmui nauda? Ir kam nueiti tiek žingsnių gali būti pavojinga? |
daugiau
|
| | | |
Įsibėgėjant pasiruošimui mokslo metams, specialistai siunčia svarbią žinią tėvams: dabar pats metas pasikalbėti su vaikais apie jų savijautą, emocinę sveikatą ir sunkumus, su kuriais jie galbūt susiduria. |
daugiau
|
| | | |
Tinkama hidratacija ir elektrolitų balansas yra esminiai veiksniai siekiant išlaikyti gerą savijautą ir sportinę formą. Bėgikams, ypač ilgesnių distancijų metu, būtina ne tik vartoti pakankamai vandens, bet ir atkreipti dėmesį į elektrolitų balansą, kurį užtikrinti padės maistas bei papildai. |
daugiau
|
| | | |
Lydytas sviestas (ghi) yra kepimo riebalų rūšis, plačiai naudojama Indijos virtuvėje. Pastaraisiais metais šio sviesto populiarumas išaugo ir kitose pasaulio šalyse. „Ghi“ gaminamas kaitinant sviestą, atskiriant vandenį ir pieno medžiagas bei taip paliekant grynus, nuskaidrintus sviesto riebalus, pasižyminčius sodriu skoniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad nors šį sviestą reikia vartoti saikingai, vis dėlto jis gali tapti vienu iš vitaminų A, E ir K2 šaltinių. |
daugiau
|
| | | |
|
|
|
|
|