Ant krikščioniškas tradicijas gerbiančios šeimos Kūčių stalo šiukštu nerastumėte mėsos ar pieno produktų, todėl įvairia paruošta žuvis yra gana dažnai švenčių metu vartojamas produktas. Nepaisant to, kokio tipo žuvį mėgtumėte – silkę, lydeką, ar lašišą – KTU mokslininkai įsitikinę, tai – sveikatos šaltinis. |
daugiau
|
| | | |
Sutrikęs virškinimas, galvos ar pilvo skausmai, jo spazmai, pūtimas, apsinuodijimas, padidėjęs skrandžio rūgštingumas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, alerginės reakcijos – problemos, kuriomis šventiniu laikotarpiu dažniausiai skundžiasi žmonės. |
daugiau
|
| | | |
„Netekties skausmas – dažnas gyvenimo palydovas, tačiau neretai sunkumų akivaizdoje kylančias emocijas stengiamės užgniaužti, tarsi apsisiausdami pozityvumo skraiste. Visgi tokios neišgyventos emocijos niekur nedingsta, gali apie save priminti įvairiausiais būdais, net ir depresiniais simptomais“, – sako Depresijos įveikimo centro psichologė Sigita Tindžiulytė. |
daugiau
|
| | | |
Artėja didžiausios metų šventės, kurios daugumai asocijuojasi su džiaugsmu. Tačiau žmones įsukantis pasiruošimo joms maratonas kelia nemažą stresą, o vienas kitą vejantys darbai išmuša žmones iš įprasto paros ritmo. Jaučiamas įtampa, nuovargis, neretai sutrinka miego režimas. Ką daryti, kad dar iki švenčių neįvarytume savęs į kampą? Ir kaip jas atšvęsti, kad po jų savijauta nebūtų dar prastesnė? |
daugiau
|
| | | |
VMVT specialistai atsako, jog vartoti šokoladą, kuris vietomis yra pabalęs nėra pavojinga. Šokoladas dėl jame esančio cukraus yra laikomas negreitai gendančiu produktu, o tokio pobūdžio pakitimai nėra susiję su sauga. Pagamintame šokolade ar jo produktuose vyksta cukraus ir riebalų pakitimai, kurie gali atsirasti dėl aplinkos temperatūros pasikeitimo ar laikymo aplinkoje, kurioje yra per didelė santykinė drėgmė. |
daugiau
|
| | | |
Minint tarptautinę arbatos dieną, gruodžio 15-ąją, Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), kurios veikloje Lietuva dalyvauja nuo 1991 m., atkreipia dėmesį į šios žaliavos vertingumą bei reikšmę ne tik įvairioms kultūroms, bet ir globaliai ekonomikai. Lietuvoje nustatomi pavieniai neatitikimų atvejai, kuomet arbata arba žolelės gėrimams gaminti pripažįstami nesaugiais. Šie produktai, jei tinkamai tvarkomi, priskiriami nerizikingų maisto produktų kategorijai. |
daugiau
|
| | | |
Gydytojo kabinete šiuo metu dažniausiai skundžiamasi nuovargiu, energijos trūkumu, sumažėjusiu darbingumu, sunkumu susikoncentruoti, dažnesniu sirgimu peršalimo ligomis, virškinamojo trakto sutrikimais. Apie negalavimus galinčius palengvinti sezoninius maisto produktus ir maisto papildus pacientai dažniausiai ir teiraujasi. Gydytoja Rasita Kybartienė įvardija, kokių vitaminų bei mineralų organizmui reikia atėjus žiemai. |
daugiau
|
| | | |
Egzistuoja daugybė dietų, kurios veikia, kaip mokslas sako, tik jei jų laikomasi visą gyvenimą. Tik ar galima laikytis tokios dietos, pavyzdžiui, visą gyvenimą nevalgant angliavandenių? Greičiausiai taip – tik sveikatos išsaugoti, tikėtina, nepavyks. Maisto technologė, knygos „Sveiko maisto gamyba“ autorė Raminta Bogušienė dalinasi vienintelės mokslu pagrįstos dietos principais ir praktiniais patarimais, kuriuos labai paprasta integruoti į savo gyvenimą. |
daugiau
|
| | | |
Siekiant apsaugoti vartotojus, bendrųjų higienos, maisto saugos ir atsekamumo reikalavimų laikymąsi visose maistą gaminančiose ir tiekiančiose įmonėse, tikrina ir prižiūri Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. Tačiau, apie 90 proc. per maistą plintančių ligų protrūkių Lietuvoje užregistruojama dėl namų sąlygomis netinkamai ir nesaugiai pagaminto maisto. Į maistą patekę plintančių ligų sukėlėjai (bakterijos, virusai) gali rimtai sutrikdyti sveikatą, todėl gaminant maistą namuose labai svarbu vengti kryžminės taršos, laikytis maisto higienos taisyklių. |
daugiau
|
| | | |
|