24x7.lt

KTU mokslininkės: ar iš tikrųjų žinome, ką reiškia sveikai gyventi?Aplink daug mitų, kaip gyventi sveikai – ką valgyti, kaip sportuoti, kaip ilsėtis. Sveika gyvensena – sritis, kurioje gausu išgalvotų istorijų, mitų ar sprendimų, kuriems įtaką daro sveikos gyvensenos mados. Dažnai šioje informacijos gausoje sunku atskirti tiesą nuo išgalvotų istorijų. Kuo sveikoje gyvensenoje svarbus holistinis požiūris ir ką tai apima? Kaip nepakliūti į mitybos madų pinkles? Šiuos ir kitus klausimus aptaria Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkės ir dėstytojos, kurios ekspertinėmis žiniomis dalijasi su studentais sveikos gyvensenos paskaitų metu.

daugiau

Po savaitės suksime laikrodžius valanda atgal: pradėkite tam ruoštis jau šį savaitgalįPaskutinį spalio savaitgalį – iš šeštadienio į sekmadienį – suksime laikrodžius viena valanda atgal. Nors teigiama, kad rudenį laiko sukimas yra lengvesnis negu pavasarį, žmonėms tokios pasekmės kaip sutrikęs miegas, nuovargis ir dirglumas gali justis ir savaitę, o jautresniems – netgi tris savaites.

daugiau

Kokie yra didžiausi sėslaus gyvenimo būdo pavojai ir kaip vėstant orams išsijudinti?Kai lauke įsivyrauja rudeniška žvarba, o giedrą dangų pakeičia cepelinų spalvos dargana, dažnas renkasi gyventi sėsliau – daugiau laiko praleidžiama namuose, įninkama į filmus ir serialus, mažiau dėmesio skiriama fiziniam aktyvumui ir laikui gamtoje. Specialistai atskleidė, kokie pavojai tyko įnikus į sėslų gyvenimo būdą ir pasidalino patarimais, padėsiančiais šaltąjį sezoną praleisti sveikai bei aktyviai.

daugiau

Kaip paruošti ir apsaugoti kūną nuo traumų žiemą? Pataria kineziterapeutasKai termometro stulpelis nukrenta žemyn ir keliai virsta slidžiais ledo takais, padidėja rizika patirti įvairių traumų – nuo kulkšnies patempimų iki sudėtingų riešo lūžių. Nesvarbu, ar ketinate mėgautis žiemos pramogomis, ar tiesiog kasdien vaikštote mieste, kineziterapeutas Rokas Rožėnas primena - svarbu tinkamai pasiruošti, kad išvengtumėte nemalonių sužeidimų, ir pateikia vertingų patarimų, kaip pasirūpinti savo kūnu, kad žiemos laikotarpis praeitų be traumų.

daugiau

Psichologė: jauni žmonės vis dažniau susiduria su ketvirčio amžiaus krize„Ketvirčio amžiaus krizę galima apibrėžti kaip nerimą dėl gyvenimo kokybės ir krypties, siekiant įsitvirtinti suaugusiųjų pasaulyje. Ji paprastai ištinka 18–25 m. jaunus suaugusiuosius, tačiau gali užsitęsti ir iki 30-35 metų“, – sako „Depresijos įveikimo centro“ psichologė Miglė Remeikė, į kurią pagalbos vis dažniau kreipiasi jauni žmonės.

daugiau

Vaikų nemigos priežastysVaikų nemiga ir miego sutrikimai yra gana dažni reiškiniai, ypač ankstyvame amžiuje. Daugelis tėvų susiduria su vaikų miego sunkumais, įskaitant nemigą, naktinius košmarus, baimes, vaikščiojimą miegant ar šlapinimąsi į lovą. Šios problemos gali ne tik sutrikdyti vaikų miego ritmą, bet ir sukelti tėvų nuovargį bei stresą. Laimei, daugeliu atvejų šios problemos gali būti sprendžiamos keičiant kasdienius įpročius ir nakties ritualus.

daugiau

Medicinos psichologė: nedaugelis žino, kad pyktis beveik visada slepia kitas emocijasEmocijos – natūrali žmogaus reakcija į aplink vykstančias situacijas, padedanti prisitaikyti, įvertinti grėsmės lygį ir apskritai – patirti gyvenimą. Natūralu, kad skirtingi įvykiai sužadina skirtingas emocijas, tačiau svarbu suprasti, kad kiekviena iš jų turi savo paskirtį ir nė viena nėra bloga. Pavyzdžiui, pyktis dažnai suprantamas kaip nemaloni ir nepageidaujama emocija, bet iš tikrųjų žmonėms yra labai naudingas. Apie jį ir tai, kaip kontroliuoti jo raišką, plačiau pasakoja Klaipėdos „InMedica“ klinikos Psichikos sveikatos centro medicinos psichologė Aušrinė Virketytė.

daugiau

Gėlės maiste: kokias jų rūšis naudoti saugu, o kurias – rizikinga?Maisto puošime ir patiekalų gamyboje naudojamos gėlės jau tapusios daugelio gamintojų atributu. Maistas neretai puošiamas ir džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais dėl siekio nustebinti ir suteikti daugiau patrauklumo. Kai kurios gėlių rūšys iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos gėlės yra valgomos ir kai kurių žiedai gali sukelti sveikatos negalavimų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina gamintojus atidžiau rinktis maiste norimas naudoti valgomąsias gėles. 

daugiau

Į ką tėvai turėtų atkreipti dėmesį nustatydami elgesio ribas paaugliamsPerėjimas iš vaikystės į suaugusiųjų pasaulį – ypatingas laikotarpis, suteikiantis naujas patirtis ir išgyvenimus tiek paaugliams, tiek jų tėvams. Tiesa, šis pokyčių metas neretai siejamas su iššūkiais – suaugusieji baiminasi, kad negebės susikalbėti su savo konfliktuojančiais vaikais, be to, nuolat lydi klausimas, kiek kontrolės ir laisvės reikėtų suteikti savo atžaloms. Vilniaus „InMedica“ klinikos Psichikos sveikatos konsultacijų centro medicinos psichologė Milda Novickė teigia, kad paauglystė – laikas, kai susigadinti santykius su vaiku yra labai lengva, tačiau suaugusieji turėtų mokėti prisiimti atsakomybę už jų išsaugojimą.

daugiau

Kiek išgerti kavos ir arbatos, kad jos padėtų gerinti širdies ir kraujagyslių veikląLietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, tautiečiai – kur kas labiau prisiekę kavos, o ne arbatos, mėgėjai. Pasirodo, kava yra populiariausias karštasis gėrimas visoje šalyje. Tačiau ar žinojote, kad tiek kavos, tiek arbatos saikingas vartojimas gali padėti sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis?

daugiau
1 - 10 iš 2860 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke