24x7.lt

Renkantis plaukų dažus būtina atidžiai perskaityti etiketę  (7694/0) 

Renkantis plaukų dažus būtina atidžiai perskaityti etiketęĮvairių plaukų dažymo produktų pasaulyje per metus yra parduodama už maždaug 12 bilijonų JAV dolerių. Manoma, kad plaukų dažymo priemones naudoja daugiau nei 50 proc. ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse gyvenančių suaugusiųjų. Moksliniai tyrimai rodo, kad kai kurios plaukų dažuose esančios medžiagos gali nulemti įvairius sveikatos sutrikimus.

Plaukų dažuose esančios cheminės medžiagos gali sukelti ne tik alergines reakcijas, dermatitus, bet ir įvairius plaukų struktūros pažeidimus, plauko maišelio uždegimus ir kt. Taip pat kai kurios medžiagos gali turėti ir kancerogeninį (vėžį sukeliantį) bei mutageninį (apsigimimus sukeliantį) poveikį. Atsižvelgiant į tyrimų rezultatus dar XX amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje daugumos oksiduojančių plaukų dažymo priemonių sudėtis buvo pakeista, siekiant pašalinti ingredientus, kurie galėtų nulemti vėžinius susirgimus.

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) specialistai teigia, kad gamintojas privalo užtikrinti bet kokio gaminio, taip pat ir plaukų dažymo priemonių, saugumą, tačiau ir pats vartotojas turi būti reiklus bei atsargus. Jie pataria pirmiausia atidžiai perskaityti etiketes. Jei jos neatitinka reikalavimų, vertėtų susimąstyti, kodėl nepateikta būtina informacija, ir galbūt įsigyti kitą produktą.

Ant plaukų dažų, ir parduodamų parduotuvėje, ir naudojamų grožio salone ar kirpykloje, pakuotės turi būti gamintojo arba asmens, atsakingo už kosmetikos gaminio pateikimą į rinką, pavadinimas ir adresas, gaminio tinkamumo naudoti terminas arba nupieštas atidaryto indelio simbolis, gaminio pagaminimo partijos numeris ar kitas žymuo. Tai būtina, jei paaiškėjus gaminį esant nesaugų ar nekokybišką reiktų išimti iš apyvartos visą partiją, sustabdyti gamybą ar net atlyginti padarytą žalą.

Ypač svarbi informacija – gaminio tinkamumo naudoti terminas. Ant gaminio gali būti parašyta galiojimo data arba nupieštas atidaryto indelio simbolis, kuris reiškia, kad atidarius pakuotę ją reikia sunaudoti per nurodytą terminą. Taip pat turi būti nurodyta gaminio paskirtis, ypatingi atsargumo įspėjimai, speciali įspėjamoji informacija bei ingredientų sąrašas. Ši informacija būtina, norint apsaugoti vartotojų, ypač turinčių tam tikrų sveikatos sutrikimų, todėl jautrių kai kurioms medžiagoms, sveikatą.

Jei gaminys perkamas Lietuvoje, jo kiekis, minimalus tinkamumo naudoti terminas, ypatingi atsargumo įspėjimai bei gaminio paskirtis būtinai turi būti pateikta lietuvių kalba. Visa informacija apie gaminį turi būti pateikta neištrinamomis, įskaitomomis ir gerai matomomis raidėmis.

Jei pakuotė yra per maža, kad ant jos tilptų visa reikiama informacija, ypatingi atsargumo įspėjimai, naudojimo sąlygos bei ingredientų sąrašas gali būti pateikiami prie gaminio pridedamame informaciniame lapelyje, o ant pakuotės nurodytas simbolis „Skaityti informaciniame lapelyje“.

2010 m. iki rugsėjo 7 d. VVSPT pavaldžios teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos, vykdydamos visuomenės sveikatos saugos kontrolę grožio paslaugas teikiančiuose objektuose nustatė, kad 12,88 proc. pažeidimų šiuose objektuose sudarė pažeidimai, susiję su kosmetikos gaminių neatiktimi teisės aktų reikalavimams bei jų naudojimu nesilaikant tinkamumo naudoti terminų. Kirpyklose ir grožio salonuose nustatoma nemažai plaukų, blakstienų, antakių dažų, nagų lako ir kitų kosmetikos gaminių ženklinimo pažeidimų. 2009 m. duomenimis, net ant 54,8 proc. patikrintų plaukų dažų pakuočių buvo pateikta neišsami ar nepilna informacija lietuvių kalba (51,6 proc. – lietuvių kalba nepateikti ypatingi atsargumo įspėjimai) bei nenurodytas ar netiksliai nurodytas plaukų dažų tinkamumo naudoti terminas. Ant 12,9 proc. patikrintų plaukų dažų pakuočių, kurių ženklinimas neatitiko teisės aktų reikalavimų, buvo pateikta vartotoją klaidinanti informacija (kosmetikos gaminio tinkamumo naudoti terminas, ypatingi atsargumo įspėjimai).

Daugiau http://www.vvspt.lt/







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke