24x7.lt

Kosmetika gali būti pavojinga  (5224/0) 

Netinkamai paženklinta kosmetika gali virsti sveikatos problemomisEtiketėse trūksta įspėjimų lietuvių kalba
Kasmet teritorinių visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų specialistai, vykdydami grožio paslaugas teikiančių objektų – kirpyklų, kosmetikos kabinetų, grožio salonų, manikiūro ir kt. paslaugas teikiančių – tiesioginę visuomenės sveikatos saugos kontrolę, vertina, ar teikiant paslaugas kosmetikos gaminiai naudojami laikantis tinkamumo naudoti terminų ir instrukcijų, ar atitinka higienos normos reikalavimus.

2009 m. buvo atliktas 3581 patikrinimas. 1067 patikrinimų metu nustatyta pažeidimų. Dalis jų buvo susijusi su teisės aktų reikalavimų neatitinkančios kosmetikos naudojimu (pavyzdžiui, sudėtyje buvo draudžiamų medžiagų, kosmetikos gaminiai buvo netinkamai paženklinti), taip pat buvo atvejų, kai buvo nesilaikoma gaminių naudojimo instrukcijos, naudota pasibaigusio galiojimo termino kosmetika.

Pasak Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) Saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Renatos Kudukytės, ne visada kirpyklose, grožio salonuose naudojama tinkamai paženklinta kosmetika. Dažniausiai ženklinimo reikalavimų neatitinka plaukų dažai. Taip pat visuomenės sveikatos specialistai randa neteisingai paženklintų nagų priežiūros gaminių, plaukų priežiūros priemonių, blakstienų ir antakių dažų, aerozolinių kosmetikos gaminių ir kt.

Vienas iš dažniausių pažeidimų – ant pakuočių nepateikta privaloma informacija, pavyzdžiui ypatingi saugumo įspėjimai, lietuvių kalba. Tarkime, perspėjimas, kad sudėtyje yra rezorcinolio, kuriam patekus į akis jas reikia gerai praplauti vandeniu, anglų kalba yra, o lietuviškai – ne.

2009 m. patikrinimų metu rasta kosmetikos gaminių, ant kurių pakuočių ypatingi atsargumo įspėjimai nebuvo pateikti nei originalo, nei valstybine kalba, nors kosmetikos gaminio ingredientų sąraše buvo medžiagų, kurioms esant tokia informacija yra būtina.

Ingredientų sąrašas būtinas
Kaip vieną iš trūkumų visuomenės sveikatos specialistai mini tai, kad ant kai kurių kosmetikos gaminių nepateiktas arba netiksliai pateiktas kosmetikos gaminio ingredientų sąrašas. „Jei ingredientų sąrašo nėra, neįmanoma įvertinti, ar gaminyje nėra medžiagų, kurioms konkretus žmogus yra alergiškas. Taip pat, jei nenurodyti ingredientai, neaišku, kokie yra kosmetikos gaminio naudojimo ypatumai. Galbūt reikia imtis ypatingų atsargumo priemonių, kad būtų apsaugotas ir paslaugos teikėjas (pavyzdžiui, kirpėja), ir paslaugos gavėjas“, – sako R. Kudukytė.

Ne ant visų kosmetikos gaminių rastas gaminio pagaminimo partijos numeris ar kitas žymuo, pagal kurį galima identifikuoti gaminį. „Šio žymens prireikia, jei pasirodo, kad gaminys yra nesaugus, – aiškina VVSPT atstovė. – Tik turint informaciją apie gaminio partiją galima greitai iš rinkos pašalinti visą partiją nesaugių gaminių.“

Ypač svarbu – tinkamumo naudoti terminas
Grožio paslaugų teikėjus tikrinę specialistai atkreipė dėmesį, kad nemažai nustatyta atvejų, kai nenurodytas arba netiksliai nurodytas kosmetikos gaminio tinkamumo naudoti terminas. Reikalaujama, kad ši informacija būtų ir ant pirminės gaminio pakuotės, kuri tiesiogiai liečiasi su kosmetikos gaminiu, ir ant antrinės. Tačiau gana dažnai gaminio tinkamumo naudoti terminas pateikiamas tik ant antrinės kosmetikos gaminio pakuotės, kuri paprastai išmetama gaminio dar nesunaudojus. Taigi atsiranda rizika, kad jis bus naudojamas pasibaigus galiojimo laikui, t. y., kai tampa pavojingas jį naudojančio žmogaus sveikatai.

Dar viena problema, su kuria susiduria kosmetikos naudotojai – ant pakuočių pateikta klaidinanti informacija. Dažniausiai ji susijusi su galiojimo terminu. „Pavyzdžiui, gamintojas originalo kalba nurodo, kad atidarius indelį gaminį galima naudoti 12 mėnesių, o platintojo parengtoje lietuviškoje etiketėje parašyta, kad jo naudojimo terminas – 60 mėnesių, – pasakoja R. Kudukytė. – Kadangi atsiranda galimybė, kad kosmetikos gaminys gali būti naudojamas pasibaigus galiojimo terminui, tokios klaidos gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.“

VVSPT atstovė grožio paslaugų teikėjus ragina labai rūpestingai rinktis naudojamą kosmetiką – juk nuo jos priklauso ne tik klientų, bet ir jų pačių sveikata. „Norėdami būti tikri, kad naudojate tikrai kokybišką ir sveikatai nekenksmingą gaminį, įsitikinkite, kad ant jo pakuotės yra pateikta visa būtina informacija. Jei informacijos trūksta, arba ji pateikta neišsamiai, ištrinamomis, neįskaitomomis raidėmis, geriau tokio gaminio atsisakyti“, – sako R. Kudukytė. O klientams ji pataria nesidrovėti ir kilus įtarimui dėl gaminio kokybės, galiojimo termino ar naudojimo būdo paprašyti parodyti etiketę ar informacinį lapelį.

Daugiau http://www.vvspt.lt/







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke