24x7.lt

Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena - skirta atkreipti dėmesį į vyresnio amžiaus moterų padėtį (92/0) 

Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena - skirta atkreipti dėmesį į vyresnio amžiaus moterų padėtįLietuvoje gyvena kiek daugiau nei 2,8 mln. žmonių. Iš jų senyvo amžiaus (vyresni nei 60 metų) yra 28,35 proc. gyventojų. Tai - sąlyginai didelė dalis gyventojų, dėl to sveikatos ir socialiniai nelygumai, kuriuos patiria vyresnio amžiaus žmonės, yra ypač aktualūs dėl to, kad šios amžiaus grupės žmonės labai pažeidžiami.

Covid-19 pandemija dar tik padidino esamą nelygybę, o pastaruosius trejus metus sustiprėjo socialinis, ekonominis, aplinkos, sveikatos ir klimato poveikis vyresnio amžiaus žmonių, ypač vyresnio amžiaus moterų, kurios sudaro didžiąją dalį vyresnio amžiaus žmonių, gyvenimui. Tokia tendencija matoma ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje - daugiau nei 17 proc. gyventojų yra būtent garbaus amžiaus moterys.

Nors vyresnio amžiaus moterys ir toliau reikšmingai prisideda prie savo politinio, pilietinio, ekonominio, socialinio ir kultūrinio gyvenimo, jų indėlis ir patirtis iš esmės lieka nematomi ir į juos dažnai neatsižvelgiama, ypač dėl lyties visą gyvenimą lydinčios diskriminacijos. Diskriminacija dėl amžiaus ir lyties sukuria naujas nelygybes.

2022 m. Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos tema yra skirta pažymėti ir atkreipti dėmesį į svarbų vyresnio amžiaus moterų vaidmenį įveikiant pasaulinius iššūkius bei kaip stipriai jos gali paveikti sprendimų priėmimą. Šių metų tema norima pabrėžti būtinumą stiprinti viso pasaulio vyresnio amžiaus moterų atsparumą aplinkos, socialinei, ekonominei ir visą gyvenimą trunkančiai nelygybei.

Norima pripažinti gyvybiškai svarbų vyresnio amžiaus moterų visuomeninį indėlį bei skatinti įsiklausyti į jų nuomonę ir pripažinti veiklą, kuriant prasmingą politiką, kuria siekiama pagerinti visapusišką atsaką į vietinius, nacionalinius ir pasaulinius iššūkius bei katastrofas. Skatinami ir politiniai dialogai, kuriais siekiama sustiprinti vyresnio amžiaus žmonių teisių apsaugą ir šių žmonių indėlį į tvarų vystymąsi. 

Taip pat skatinama paskleisti patikslintus duomenis, suskirstytus pagal amžių ir lytį, surinktus visame pasaulyje, o Jungtinių tautų valstybės narės raginamos įtraukti vyresnio amžiaus moteris į visų politikos sričių veiklą, užtikrinant lyčių lygybę, kaip aprašyta generalinio sekretoriato pranešime „Mūsų bendra darbotvarkė“.

Nors visos deklaracijos yra globalios ir universalios, šią dieną būtina prisiminti ir sveiko senėjimo terminą. Būtent šiuo metu skiriamas nemažas dėmesys visuomenės sveiko senėjimo temai ir priemonėms - sveikai gyvensenai ir kitoms profilaktinės sveikatos priežiūros paslaugoms. Siekiama, kad senyvo amžiaus žmonės maksimaliai savarankiškai galėtų tenkinti pagrindinius poreikius, mokytis, tobulėti ir priimti sprendimus, turėtų galimybę keliauti, kurti ir palaikyti santykius bei savo veikla būti naudingais visuomenei. Kad ir kiek  stengtųsi valstybinės ir nevyriausybinės organizacijos, be pačių žmonių įsitraukimo tai bus neįmanoma padaryti.

Tam, kad būtų pasiekti minėti tikslai, valstybė ir savivaldybės investuoja nemažai resursų: šiuo metu įgyvendinamas Sveiko senėjimo užtikrinimo Lietuvoje 2014-2023 metų veiksmų planas (patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. liepos 16 d. įsakymu Nr. V-825 „Dėl Sveiko senėjimo užtikrinimo Lietuvoje 2014-2023 metų veiksmų plano patvirtinimo“), Nacionalinė mokslo programa „Sveikas senėjimas“ (patvirtinta Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2015 m. vasario 5 d. įakymas Nr. V-82 „Dėl Nacionalinės mokslo programos „Sveikas senėjimas“ patvirtinimo“).

Nacionalinėje mokslo programoje numatyti uždaviniai – sukurti naujus ligų rizikos veiksnių vertinimo ir profilaktikos metodus bei technologijas, ištirti jų poveikį sveiko ir kokybiško gyvenimo trukmei, pasitelkus biotechnologijų, nanotechnologijų, vaizdinimo, informacines ir telekomunikacijos technologijas, sukurti ligų, trumpinančių sveiko ir kokybiško gyvenimo trukmę, ankstyvos diagnostikos ir eigos prognozavimo metodus bei sukurti, tobulinti ir ištirti sveikatos būklių, darančių įtaką sveiko ir kokybiško gyvenimo trukmei, gydymo, ligonių reabilitacijos bei ilgalaikės stebėsenos metodus ir Lietuvos pagyvenusių žmonių socialinę atskirtį mažinančias technologijas.

Sveiko senėjimo veiksmų plano tikslai – gerinti vyresnio amžiaus žmonių sveikatą, daugiau dėmesio skiriant ligų profilaktikai, ankstyvajai ligų diagnostikai, sveikatos išsaugojimui ir stiprinimui, sveikatos atkūrimui bei gerinti kompleksinių sveikatos priežiūros paslaugų pagyvenusiems ir senyvo amžiaus žmonėms prieinamumą ir kokybę, plėtoti šias paslaugas. Šioje vietoje aktyviai veikia savivaldybių sivuomenės sveikatos biurai. Jie vykdo įvairias veiklas, kurios skatina senyvo amžiaus žmonių fizinį aktyvumą, sveiką mitybą, ligų prevenciją ir kontrolę, o aktyvi jų veikla bei užsiėmimų organizavimas senyvo amžiaus žmonės tikriausiai yra labiausiai pasiekiamos priemonės sveikam senėjimui užtikrinti. Viskas ko reikia – tik senjorų įsitraukimo.

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga – visus vyresnio amžiaus žmones norisi paskatinti rūpintis savimi: būti fiziškai aktyviems, rinktis sveikatai palankią mitybą bei sveiką gyvenimo būdą, nes tai pagerins jų fizinę ir psichinę savijautą, sumažins socialinę atskirtį ir leis nugyventi sveiką bei orią senatvę.

Daugiau informacijos suteiks Higienos instituto
Sveikatos mokymo centro
Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė
Diana Dalmotienė el.p.


Šaltiniai:
Oficialiosios statistikos portalas. Statistikos departamentas. Nuoroda internete: Oficialiosios statistikos portalas
„22 Theme: Resilience of Older Persons in a Changing World“, United Nations. Nuoroda internete: International Day of Older Persons | United Nations

Informacija iš:

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke