24x7.lt

Mėgstate vaikščioti basi? Laiku atpažinkite pėdų ir nagų grybelį bei užkirskite jam kelią (158/0) 

Mėgstate vaikščioti basi? Laiku atpažinkite pėdų ir nagų grybelį bei užkirskite jam keliąDušas po aktyvios treniruotės sporto klube ar baseine, pasivaikščiojimas basomis ant lieptelio, o galbūt tik paprasčiausias atviros avalynės dėvėjimas. Visi šie iš pirmo žvilgsnio nekalti veiksmai gali tapti pėdų ir nagų grybelio priežastimi.


Kaip atrodo grybelinė infekcija?

Kaistančios ir niežtinčios pėdos bei natūralią spalvą praradę nagai yra vieni dažniausių grybelinės infekcijos simptomų, – pranešime žiniasklaidai pasakoja „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė. Taip pat oda pradeda luptis tarpupirščiuose ir paduose.

„Grybelinė odos infekcija dažnai sukelia stiprų niežulį, kartais deginimo jausmą. Ant nagų atsiranda baltų taškelių, jie pagelsta, paruduoja arba atsiranda kita neįprasta spalva, pavyzdžiui, žalsva. O ypač susirūpinti reikėtų, kai pradeda pleiskanoti pėdų oda, tarpupirščiuose atsiranda įtrūkimai, pūslelės, paraudimai“, – teigia E. Ramaškienė.

Vaistininkė priduria, kad pėdų ir nagų grybeliu užsikrečiama viešose vietose, kur neretu atveju vaikščiojama basomis – pavyzdžiui, baseinuose, sporto klubų dušuose ar pirtyse. Vos po šių pramogų pastebėjus pėdų pokyčius vaistininkė pataria kuo greičiau pradėti gydymą, kadangi ignoruojama infekcija gali sukelti tokias ligas kaip dilgėlinė ar egzema.


Pradžia – tarpupirščiuose

Grybelinė infekcija pirmiausia pažeidžia ketvirtą ir penktą kojų tarpupirščius, pasakoja vaistininkė. Anot jos, tarpupirščių oda tampa drėgna, joje gali atsirasti pūslelių, žaizdų ar įtrūkimų. Negydoma liga pamažu apima visą pėdą – formuojasi suragėjimai, atsiranda įtrūkimų, pro kuriuos plinta infekcija.

„Grybelinė infekcija iš padų plinta į kojų nagus, ypač į patyrusius traumą. Ligai įsisenėjus, kojų nagai pagelsta, sustorėja ir ima trupėti. Taip pat nagas gali nukristi, o tai išties skausminga. Visgi užkirsti kelią grybelinėms infekcijoms kojų tarpupirščiuose bei jų plitimui po pėdą ir nagus – nesudėtinga. Svarbiausia teisinga higiena“, – paaiškina E. Ramaškienė.

Vaistininkė pataria baseinuose, pirtyse ir viešuose dušuose avėti šlepetes, o po įvairių procedūrų sausai iššluostyti tarpupirščius ir naudoti dezinfekuojamąsias priemones. O jei šeimoje yra sergančiųjų grybeliu, patariama naudoti atskirus asmeninius higienos reikmenis – tai sumažins tikimybę užsikrėsti.


Neleiskite ligai įsisenėti

Esant odos pažeidimams svarbu pradėti gydymą iš karto, kol liga neįsisenėjo. Vaistininkė pataria naudoti specialų kremą nuo grybelio, kuris padės panaikinti ne tik simptomus, bet ir ligą sukėlusią priežastį. Dėl tokio poveikio smarkiai sumažėja pėdų grybelio atsinaujinimo tikimybė.

„Kremą tepkite 1-2 savaites, vieną kartą per dieną ant švarios odos. Tepkite ne tik pažeistą vietą, bet ir abiejų kojų padus, tarpupirščius. Tuo tarpu susidūrus su nagų grybeline infekcija patariama išoriškai naudoti tik tuos priešinfekcinius preparatus, kurie yra skirti būtent nagų, o ne odos grybeliui. Nusiteikite – gydymas gali trukti ne vieną mėnesį, todėl vaistus reikėtų sąžiningai vartoti kasdien iki kol matysite visai sveiką, nepažeistą nagą. Jeigu ligos simptomai neišnyksta, būtina kreiptis į gydytoją“, – pataria E. Ramaškienė.

Vaistininkė priduria, kad liaudiškos priemonės grybelinės infekcijos nepanaikins, bet profilaktiškai ant sveiko nago ar pėdų odos tepamas arbatmedžio aliejus gali padėti jam užkirsti kelią.


Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke