24x7.lt

Rabarbarai – marinuoti, troškinti, kepti (281/0) 

Rabarbarai – marinuoti, troškinti, keptiDideliais lapais ir ilgu mėsingu stiebu išsiskiriantys rabarbarai daržuose gali būti auginami ir kaip puošmena, ir kaip daržovė. Manoma, kad Kinijos civilizacija jų džiovintas šaknis naudojo jau prieš 3000 metų – kaip vidurinius laisvinančius vaistus. Pirmieji įrašai apie rabarbarus Vakarų civilizacijoje skaičiuoja daugiau nei 2000 metų. Tuo metu graikai ir romėnai juos taip pat naudojo medicininiais tikslais. Tik XVII a. vienas italų botanikas pristatė kelias populiariausias valgomas rabarbarų rūšis. Nepaisant to, dar kelis šimtmečius niekas jų, bent jau plačiu mastu, nevalgė. Tačiau šiuo metu rabarbarai išgyvena tikrą renesansą ir yra naudojami įvairių patiekalų gamyboje.

Prieš savaitę lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pasirodė pirmieji mūsų šalyje užauginti rabarbarai. Juos pristatė ūkininkė J. Krištopaitienė, rabarbarus auginanti daugiau nei 10 metų. Pasakoja pirmą kartą Danijoje, vieno ūkininko parduotuvėlė pamačiusi kitokius rabarbarus – kotai buvo skaisčiai raudoni, jų nereikėjo lupti ir buvo sultingesni, švelnesnio skonio nei iki šiol ragauti Lietuvoje. Šiuo metu per sezoną savo ūkyje J. Krištopaitienė užaugina apie 5 tonas rabarbarų.

„Gal rabarbarai ir atrodo paprasti, bet jie taip pat mėgsta priežiūrą, tenka daug ravėti. Visgi jie nėra lepūs, atlaiko šalnas net iki minus 6 laipsnių – tai ypač aktualu pavasarį. Tiesa, nemėgsta per daug drėgmės. Na, o didžiausias iššūkis – prekinę išvaizdą gadinantys sraigės ir šliužai“, – vardija ūkininkė.

Marinuokite, troškinkite ar kepkite

Rabarbarus auginanti J. Krištopaitienė juokauja, kad puiki šeimininkė ir iš kirvio moka košę išvirti – kulinarinių idėjų su rabarbarais yra begalė. Pavyzdžiui, smulkintus rabarbarus sumaišius su ispaninio šalavijo sėklomis ir užkonservavus, žiemą skonis primins kivius.

„Čia juk tik rabarbaras. Tad, rankas atsiraitojus, galima ir pyragą iškepti, ir sultis ar sirupą žiemai paruošti. Vyndariai net vynus pradėjo gaminti. Populiarėja ir liofilizuoti rabarbarai, rabarbarų cukatai. O kur dar rabarbarų ledai ar uogienės... Idėjų yra daugiau nei laiko, nes labiausiai tinkamas laikas kažką iš rabarbarų gaminti – iki liepos mėnesio. Paskui juose būna mažiau sulčių, o sausi stiebai netenka skonio“ – pataria J. Krištopaitienė.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto departamento gamybos direktorė, pritaria – rabarbaras yra universali daržovė.

„Traškus rabarbaro stiebas jį apdorojus termiškai suminkštėja, o ryškus rūgštus skonis susilpnėja, ypač įmaišius cukraus. Tikriausiai ne vienam sentimentų kelia vaikystės prisiminimai, kai rabarbarus valgydavome tiesiog jų stiebus pamirkydami cukruje, – šypsosi B. Baratinskaitė ir priduria: Rabarbarai žmogaus organizmui yra labai naudingi dėl juose esančių organinių rūgščių, antioksidantų bei skaidulinių medžiagų. Taip pat juose gausu magnio, fosforo, geležies, kalcio bei kalio: kiekvienas iš jų atlieka svarbų vaidmenį – rūpinasi kraujo, raumenų ir kaulų sistemų darna, yra naudingi inkstams bei taip pat stiprina mūsų imunitetą. Tačiau svarbu pabrėžti, jog šių augalų stiebus reikėtų valgyti saikingai, kadangi jie gali itin paspartinti ir mūsų virškinimo procesus.“

Maisto ekspertė pataria nuskintus rabarbarus laikyti šaldytuve. Jų galai greitai džiūva, todėl juos reikėtų apvynioti rankšluosčiu, įdėti į daugkartinį maišelį ar apvynioti folija – tik ne per stipriai. Rabarbarus galima ir užšaldyti prieš tai tiesiog supjausčius gabaliukais arba dar – minutei užpylus karštu vandeniu. Po to reiktų staigiai atvėsinti, geriausia panardinus į ledinį vandenį, ir nusausinti. Tada jau galima šaldyti.

Marinuoti rabarbarai – ant sumuštinio

Stiebą supjaustykite 1 cm pločio gabaliukais. Kiekvieną jų susmulkinkite iki degtuko storio lazdelių. Sumaišykite jas su raudonojo vyno actu, druska ir cukrumi pagal skonį. Leiskite kelias minutes pasimarinuoti, o tada galite berti į salotas ar ant sumuštinio vietoje kitų marinuotų daržovių.

Troškinti rabarbarai – ledams, pyragams ir blynams

Stiebą supjaustykite 1 cm pločio gabaliukais. Taip paruoštus rabarbarus berkite į nedidelę keptuvę – užpilkite saldžiu vandeniu. Vandenį paruoškite tokiomis proporcijomis: trims puodeliams rabarbarų reikia vieno arbatinio šaukšto vandens ir pusės puodelio cukraus. Kaitinkite ant nedidelės ugnies 15 minučių. Leiskite mišiniui atvėsti. Pilkite jį ant ledų, pyragų ar naudokite kaip sirupą prie blynų ar vaflių.

Kepti rabarbarai – limonadams ir kokteiliams

Smulkintus rabarbarus sumaišykite su cukrumi. Proporcijos: trims puodeliams rabarbarų reikia apie pusės puodelio cukraus. Kepkite 15-20 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Sutrinkite maisto trintuvu ir gaminkite naminį limonadą, gardinkite kokteilius arba sušaldykite kaip ledus.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke