24x7.lt

Ką reikėtų prisiminti prekiaujant ir perkant maisto produktus turgavietėse (125/0) 

Ką reikėtų prisiminti prekiaujant ir perkant maisto produktus turgavietėseAtėjus pavasariui ir vis labiau šylant orams, intensyvėja ir prekyba šalies turgavietėse. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad pažeidimų prekiaujant maisto produktais turgavietėse vis dar pasitaiko, užfiksuojama ir nelegalios prekybos atvejų. Tikrindami turgavietes VMVT inspektoriai  atkreipia dėmesį į tai, kaip jose prekiaujantys laikosi maisto saugos, higienos reikalavimų, ar užtikrina produktų atsekamumą, tinkamą ženklinimą.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad prekiaujantys maistu dirbtų pasitikrinę sveikatą bei išklausę reikalingus higienos mokymų kursus. Jie būtini, kad prekiautojai turėtų žinių apie bendruosius higienos principus dirbant su maistu, galėtų tinkamai vertinti galimas rizikas, mokėtų taikyti higienos reikalavimus, užtikrinant, kad vartotojus pasiektų saugus ir kokybiškas maistas.

VMVT inspektorių atliktos patikros Radviliškio rajono bei Jonavos turgavietėse parodė, kad bene dažniausiai pasitaikantys pažeidimai – neužtikrinamas mėsos gaminių ženklinimas, taip pat nustatyta maisto produktų tinkamumo vartoti terminų nesilaikymo atvejų, ne visiems produktams pateikti jų įsigijimo dokumentai, neretai prekeiviai nepasirūpina netgi būtiniausiomis higienos priemonėmis. Šių patikrų metu inspektoriai sulaikė ir uždraudė toliau į rinką tiekti virš 130 kg nesaugios produkcijos.

Ko reikia norint legaliai ir tvarkingai prekiauti maistu

VMVT patikina – tokias netikėtas patikras ir ypač savaitgaliais, kai prekyba dar aktyvesnė ir pirkėjų srautai gerokai didesni, planuojama tęsti. O kad netektų savo darbo vietoje sulaukti nenuolaidžiaujančių inspektorių, veiklą ragina įregistruoti ir prekiauti laikantis visų maisto saugos rekomendacijų.

Priminsime, kad visi prekiautojai, turgavietėse prekiaujantys su verslo liudijimais ar pagal individualios veiklos pažymas ir kiti juridiniai asmenys, privalo užsiregistruoti VMVT. Prekiautojas, pagal planuojamą veiklos vykdymo vietą turi kreiptis į teritorinį VMVT departamentą ir jam patogiu būdu tiesiogiai ar elektroninėmis priemonėmis pateikti nustatytos formos prašymą. VMVT departamento specialistai įvertinę pateiktus duomenis užregistruoja prekiautoją (daugiau informacijos: https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/dokumentai-pradedant-veikla/maisto-tvarkymo-subjekto-registravimas).

Rekomendacijos apsiperkantiems turgavietėse

Norint įsigyti tikrai saugų produktą turgavietėje ar laikinojoje prekyvietėje, visų pirma, reikėtų vengti maisto produktus pirkti prekyviečių prieigose, prie parduotuvių, šalikelėse.

Pirkėjai rinkdamiesi maisto produktus turi būti atidūs, patariama įdėmiai skaityti ženklinimo etiketes ir visada patikrinti, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas. Reikėtų nepirkti tokio gaminio, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis yra nuplėšta, ištaisyta, perklijuota, nes taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas.

Taip pat nereikėtų pirkti greitai gendančių  maisto produktų, jei matote, kad jie laikomi ne šaldytuve.  Ne mažiau svarbu ir vizualiai įvertinti produktą – ar nepasikeitusi jo spalva, konsistencija, ar nėra pašalinio nebūdingo kvapo. Visi maisto produktai privalo būti parduodami su etiketėmis.

Pastebėjus, kad įsigijote nekokybišką produktą, galima prašyti pakeisti jį į geros kokybės, arba prašyti nuolaidos ar grąžinti už produktą pinigus. Tačiau į pardavėją tokiu atveju reikia kreiptis tol, kol nesibaigė produkto tinkamumo vartoti terminas ir turėti jo įsigijimą patvirtinantį dokumentą – pirkimo kvitą.

Dažnai pirkėjai teiraujasi, ar gali prašyti parodyti parduodamų prekių palydinčius dokumentus, siekiant įsitikinti, kad kainų etiketėje nurodyta prekės kilmės šalis atitinka nurodytą prekės lydinčiame dokumente, arba, kad tikrai ūkininkas prekiauja savo produkcija ir pan. Paprastai, jei pardavėjas sąžiningas ir jam nėra ko slėpti,  jis parodo pirkėjui šiuos dokumentus, tačiau teisės aktai to nereglamentuoja. Tikrinti privalomus dokumentus gali tik kontrolę vykdančios institucijos.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke