24x7.lt

Neatsakingas beicų naudojimas – rizika sveikatai (94/0) 

Neatsakingas beicų naudojimas – rizika sveikataiŠiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sustiprino rinkai tiekiamų maistinių ir pašarinių grūdų kontrolę. Ypač didelis dėmesys yra skiriamas grūdų užterštumui beicuotomis sėklomis, nes svarbu, kad jos nesusimaišytų su maistui ar pašarams naudojamais grūdais.

„Šiais metais vykdomos kontrolės metu nustatytos jau 4 grūdų siuntos galimai užterštos beicuotomis sėklomis. Visų 4 siuntų tiekimas rinkai buvo laikinai sustabdytas, paimti įtarimo mėginiai pesticidų ir beicų veikliųjų medžiagų liekanų tyrimui. Taip pat buvo patikrinti grūdų kilmės ūkiai ir siuntas gabenusios transporto įmonės, informacija apie galimus augalų apsaugos priemonių naudojimo pažeidimus perduota Valstybinei augalininkystės tarnybai. Atlikus laboratorinius tyrimus, pesticidų ir beicų veikliųjų medžiagų liekanų nenustatyta, todėl siuntas leista realizuoti“, – informuoja VMVT Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėja Snieguolė Trumpickaitė Dzekčiorienė.

Pasak vadovės, nors pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų, tačiau atliekant ūkio subjektų patikrinimus buvo nustatyta kitokių pažeidimų: pašarų gabenimo veiklos vykdymas neturint tokiai veiklai reikalingo leidimo (registracijos), transporto veikla užsiimantis subjektas neužtikrino gabenamų siuntų atsekamumo, neregistravo transporto priemonių valymo, neužtikrino kryžminės taršos valdymo grūdų gabenimo metu. Atliekant patikrinimus grūdų kilmės ūkiuose neatitikimų nenustatyta.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad vienas iš svarbiausiu grūdų augintojų uždavinių – tiekti saugius ir kokybiškus produktus vartotojams. Beicavimas arba dar kitaip sėklų dezinfekavimas prieš sėją ankstyvuose augimo tarpsniuose apsaugo augalų sėklas nuo grybinių ligų, tačiau labai svarbu beicuotas sėklas laikyti atskirai nuo grūdų, kurie bus naudojami žmonių maistui ar pašarams.

„Siekdama apsaugoti vartotojų ir gyvūnų sveikatą, VMVT ir toliau vykdys griežtą grūdų kontrolę, o nustačiusi neatitikimus, taikys rinkos ribojimo priemones ir administracines sankcijas“, – tikina S. Trumpickaitė Dzekčiorienė.

VMVT atkreipia dėmesį, kad beicuotos sėklos yra pavojingos žmonių ir gyvūnų sveikatai, todėl net  mažiausi jų kiekiai negali patekti į maistui ir pašarams skirtus grūdus. Grūdus auginantys ūkiai, grūdų tiekėjai, gabentojai ir supirkėjai privalo imtis visų reikalingų priemonių tokiai kryžminei taršai išvengti. Pagal Reglamento (EB) 767/2009 dėl pašarų tiekimo rinkai ir naudojimo III priedą beicais apdorotų sėklų buvimas pašaruose yra draudžiamas.

Nesilaikant instrukcijų ir netyčia įkvėpus, prarijus ar patekus per odą tam tikram kiekiui tokių augalų apsaugos produktų, jie gali sukelti galvos skausmą, pykinimą, vėmimą, sąmonės, judesių koordinacijos ar net kvėpavimo sistemos sutrikimų. Todėl visuose beicavimo etapuose būtina naudoti apsaugos priemones.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke