24x7.lt

Ką būtina žinoti naudojantis soliariumais? (153/0) 

Ką būtina žinoti naudojantis soliariumais?Kol dar retai saulė džiugina savo spinduliais ir šiluma, žmonėms vis dažniau norisi pasilepinti dirbtiniais saulės spinduliais ir įdegusia oda. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) specialistai, nusprendusiems apsilankyti soliariume pataria pirmiausiai pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju, taip pat pasidomėti, ar soliariumo paslaugas teikiantis asmuo turi tą daryti leidžiantį higienos pasą bei įvertinti, ar tvarkinga soliariumo įranga. Su šeimos gydytoju reikėtų pasikonsultuoti dėl savo odos tipo, vartojamų vaistų ir galimos organizmo reakcijos į ultravioletinę spinduliuotę.

Jei soliariume dirba savo srities profesionalai, jie išsamiai paaiškins, kiek laiko turėtų trukti procedūra, tinkanti būtent jūsų odos tipui, aptars galimas rizikas bei šalutinius soliariumo spindulių keliamus pavojus, tačiau jeigu to neišgirsite ar neperskaitysite soliariumo pateikiamoje informacijoje, tokiu soliariumu rekomenduojame nesinaudoti.

Taip pat siūlome pasidomėti, ar soliariumo paslaugas teikiantis asmuo vykdo veiklą turėdamas leidimą-higienos pasą, kuris turi būti pateiktas soliariumo paslaugų vartotojams gerai matomoje vietoje. Jis liudija, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka higienos normos reikalavimus.

Leidimas-higienos pasas soliariumų veiklai išduodamas tik atsakingai įvertinus visus sveikatos saugai svarbius aspektus. Informaciją apie visus išduotus leidimus-higienos pasus galima rasti ir NVSC interneto svetainėje, atsidarius leidimų-higienos pasų sąrašą.

PAGRINDINIAI REIKALAVIMAI SOLIARIUMAMS

Prieš pradedant naudotis soliariumo paslaugomis pirmiausia siūloma apžvelgti aplinką kabinoje. Patalpoje (atskiroje zonoje) laukiantiems paslaugų vartotojams gerai matomoje vietoje turi būti raštu pateikta informacija apie soliariumo įrangos (soliariumo įrangoje sumontuotų ultravioletinių spindulių) gamintojo rekomenduojamą deginimosi trukmę ir režimą bei soliariumo įrangos naudojimo instrukcija lietuvių kalba.

Negalima teikti informacijos apie soliariumo gydomąjį, profilaktinį ar teigiamą poveikį sveikatai.

Nesinaudokite soliariumo paslaugomis, jeigu pastebite, nors vieną iš žemiau išvardintų veiksnių:

  • soliariumo įranga yra techniškai netvarkinga;
  • jeigu yra įskilęs ar kitaip pažeistas soliariumo įrangos gultas, pažeistos ar nuimtos ultravioletinių spindulių filtrų plokštės (UV filtrai), neveikia soliariumo įrangos laikmatis;
  • jeigu yra pažeisti (įskilę, subraižyti ir pan.), CE ženklu nepažymėti apsauginiai akiniai;
  • jeigu patalpos vizualiai atrodo nešvarios, netvarkingos, paviršiai nėra dezinfekuoti.

KAM NEREKOMENDUOJAMA NAUDOTIS SOLIARIUMU

  • turintiems I–II (itin šviesų) odos tipą;
  • turintiems daug apgamų ir strazdanų;
  • praeityje stipriai nudegusiems saulėje;
  • turintiems piktybinių odos pakitimų;
  • sirgusiems odos vėžiu ar turintiems odos vėžiu sirgusių šeimos narių;
  • vartojantiems odos jautrumą ultravioletiniams spinduliams padidinančius vaistus (preparatus). Pvz., antibiotikus, antidepresantus, sulfanilamidus, diuretikus, psoralenus, vitaminą A, retinoidus, vaistus nuo diabeto, grybelinių susirgimų, kontraceptinius preparatus ir kt.);
  • nėščioms moterims;
  • asmenims, sergantiems odos ligomis (jungiamojo audinio sisteminėmis ligomis, odos raudonąja vilklige, sklerodermija), tuberkulioze, cukriniu diabetu, katarakta, tireotoksikoze bei užkrečiamosiomis ligomis);
  • asmenims, turintiems širdies stimuliatorius ar transplantuotus organus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

 

Informacija iš:

Image Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke