|
Vasariška gaiva ant jūsų stalo: šaltsriubių receptai (67/0) |
Šiltąjį sezoną, ko gero, niekas taip gerai neatvėsina kaip dubuo šaltos gaivinančios sriubos. Tačiau visai nebūtina kasdien mėgautis vis tuo pačiu šaltibarščių skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, kviečia eksperimentuoti virtuvėje bei atrasti vis naują šaltsriubės receptą. Įvairios tautos gamina savaip Įvairios šaltosios sriubos pradėtos gaminti prieš kelis tūkstančius metų. Šiandien, ko gero, kiekviena tauta gali pasigirti savu receptu. Mūsų ir slavų kraštuose paplitusi šaltsriubė su burokėliais ir kefyru – ne vieną užsienietį ji stebina savo gražia rožine spalva bei kelia abejonių, kaip įmanoma tokią spalvą išgauti natūraliu būdu. Pietų šalyse gaminamos šaltosios sriubos su pomidorais, įvairiomis kitomis daržovėmis bei vaisiais. Ispanai garsėja tradicine „gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba. Prancūzai gamina „vichyssoise“ – bulvių ir porų šaltsriubę, o bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu – „tarator“, šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais. Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu. Šaltsriubės – vitaminų šaltinis Anot J. Sabaitienės, šaltos sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. „Mums įprastuose šaltibarščiuose gausu šviežių daržovių, kurių nauda – neginčijama. Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai – taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, – sako J. Sabaitienė. Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Gamindami sriubą su rūgštynėmis, gausime C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat beta karoteno, magnio, kalcio, fosforo bei geležies. Pasirinkę avokadų šaltsriubę, organizmą aprūpinsime omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis: variu, kaliu, magniu. Avokadų ir agurkų šaltsriubė Jums reikės: 3 avokadų 1 ilgavaisio agurko 1 nedidelio svogūno 0,5 citrinos sulčių 400 ml paprasto jogurto 800 ml šaldyto daržovių sultinio Žiupsnelio druskos Ridikėlių, mėtos lapelių ir svogūnų laiškų papuošimui Paruošimas: Visus ingredientus susmulkinkite trintuve, supilkite citrinos sultis, jogurtą bei daržovių sultinį. Viską gerai išmaišykite, kad sriuba taptų tolygiai kreminio tirštumo. Patiekdami sriubą, ją papuoškite ridikėlių griežinėliais, mėtų lapeliais ir smulkintais svogūnų laiškais. Rūgštynių ir ridikėlių šaltsriubė Jums reikės: 2 l riebaus kefyro 1 ilgavaisio agurko 2 saujų šviežių rūgštynių 10-20 ridikėlių Kuokštelio krapų Ryšulėlio svogūnų laiškų Žiupsnelio druskos, pipirų 2 kiaušinių Paruošimas: Smulkiai supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, sukapokite krapus bei svogūnų laiškus. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite smulkintais krapais. Valgyti sriubą galima vieną arba su virtomis bulvėmis.
Informacija iš: Image: FreeDigitalPhotos.net
Powered by AkoComment 3.0 24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. Į viršų |