24x7.lt

Komplikuoto sutrikimo spąstuose – vis daugiau Lietuvos gyventojų  (114/0) 

Komplikuoto sutrikimo spąstuose – vis daugiau Lietuvos gyventojų Tamsiuoju metų periodu žmonės įprastai pradeda labiau skųstis užklupusiu bendru silpnumu, atsiradusiu nuovargiu ir koncentracijos stoka. Gydytoja neurologė Loreta Leščinskienė įspėja, kad jaučiant šiuos ir panašius simptomus, nederėtų į juos numoti ranka. Tai gali būti pirmieji lėtinio nuovargio sindromo (LNS) simptomai, kurių negydant, gali išsivystyti rimtos sveikatos problemos.

Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, nuo LNS sindromo kenčia 17–24 milijonai viso pasaulio gyventojų. „Affidea Lietuva“ gydytoja neurologė teigia, jog žmonės jaučiamą nuovargį savaime dažniau priima kaip pervargimo ar poilsio trūkumą, dažnai net nesusimąstydami, jog už šių simptomų gali slėptis ir rimtesnės sveikatos problemos, tokios kaip lėtinio nuovargio sindromas.

„Lėtinio nuovargio sindromas yra komplikuotas sutrikimas, charakterizuojamas kraštutiniu nuovargiu, kuris tęsiasi ne mažiau šešių mėnesių ir jei nėra patvirtinti kiti susirgimai. Jis gali atsirasti tiek suaugusiems, tiek vaikams. Yra pastebima, jog dažniau į minimos patologijos spąstus patenka 20–40 metų moterys, todėl labai svarbu laiku atpažinti lėtinio nuovargio sindromo požymius, kadangi negydant, po šiuo sutrikimu gali slėptis ir daugiau neatpažintų ligų, ypač tokių kaip depresija“, – aiškina gydytoja, pridurdama, jog įprasto nuovargio simptomai dažniausiai išnyksta tinkamai pailsėjus, LNS – ne.

Gydytoja pabrėžia, jog priežastys sukeliančios LNS iki šiol nėra aiškios. Tai gali būti virusų sukeltos infekcijos, tokios kaip Epstein Barr, Herpes ir kitų virusų, imuninės sistemos, hormoniniai sutrikimai, stresas, ilgalaikiai perkrūviai darbe, nesilaikant darbo ir poilsio rėžimo. LNS gali turėti daugybę skirtingų simptomų, kurie kiekvienam asmeniui pasireiškia vis kita forma. Nuovargio jausmas kai kuriems asmenims gali tapti nuolatine būsena.

„Asmuo, kenčiantis nuo LNS, dažnai ilgą laiko tarpą skundžiasi sutrikusiu miegu, kamuojama nemiga arba nuovargiu net ir išmiegojus pakankamą laiko tarpą. Kartais sergantieji skundžiasi sąnarių, raumenų, galvos skausmais. LNS taip pat būdingas atminties, dėmesio koncentracijos sumažėjimas, sąnarių, gerklės skausmai, galvos svaigimas ypač stojantis ar keliantis, jaučiamas ypatingas nuovargis po fizinio ar protinio krūvio. Dėmesį reikia atkreipti ir į tai, jog nuovargis taip pat yra vienas dažniausių simptomų, sergant širdies, vidaus, onkologinėmis, neurologinėmis ligomis ar depresija“, – dėsto gydytoja neurologė.
 
L. Leščinskienė tikina, jog simptomai ir jų sunkumas gali kisti ir nenuspėjamai progresuoti kiekvieną dieną, tad siekiant užkirsti kelią šio sindromo vystymuisi, padėti gali specialisto konsultacija ir ankstyvoji diagnostika.

„Kartais dėl išsekimo ir nuolatinio nuovargio sumažėja atsparumas ligoms ir prasideda dažni gerklės skausmai, kartojasi peršalimo ligos. Tokiais požymiais besiskundžiančiam pacientui rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir atlikti bendrą kraujo tyrimą, bendrą baltymo, mikroelementų, tokių kaip  jonizuoto kalcio, bendrą kalcio, kalio, natrio, feritino kiekius kraujyje, vitamino D3 koncentraciją, skydliaukės hormonus, kepenų fermentus bei lėtinių infekcijų žymenis“, – aiškina specialistė.

Gydytoja neurologė atkreipia dėmesį ir pažymi tai, jog specifinio LNS gydymo nėra, dažniausiai yra taikomas gydytojo paskirtas simptominis gydymas, vadinamas esamų simptomų palengvinimu. Pacientui, kenčiančiam nuo šio komplikuoti sutrikimo, taip pat labai svarbu psichologinė psichoterapinė pagalba, lengvas fizinis aktyvumas, galimybė atsiriboti nuo nesibaigiančių darbų bei suderinta mityba, kurioje gausu magnio, cinko, B, C, D3 grupių vitaminų.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke