24x7.lt

Tarsi iš detektyvinio serialo - jau visai greitai bus galima nustatyti ir pirštų antspaudų amžių (277/0) 

Tarsi iš detektyvinio serialo - jau visai greitai bus galima nustatyti ir pirštų antspaudų amžiųNusikaltimo vietoje palikti pirštų antspaudai gali padėti įrodyti, kad nusikaltimą padarė būtent tas įtariamasis. Tačiau tyrimui padėtų ir tai, jei nusikaltimo vietos tyrėjai žinotų, kada pirštų antspaudai buvo palikti. Ir jau visai netolimoje ateityje tai bus įmanoma.

Iš tikrųjų, filmai dažnai perdėtai pirštų antspaudams suteikia labai didelę svarbą. Taip, žmogaus pirštų antspaudai yra unikalūs, tačiau jie taip pat yra labai panašūs vieni į kitus. Be to, dauguma nusikaltimo vietose randamų pirštų antspaudų yra tik daliniai arba stipriai iškraipyti. Kita vertus, pirštų antspaudai iš tikrųjų padeda identifikuoti nusikaltėlį - sunku gintis, kad ten nebuvai, kai kriminalistai tau rodo būtent toje vietoje aptiktus pirštų antspaudus, kurie idealiai sutampa su taviškiais.

Tada lieka gintis, kad ten buvai prieš nusikaltimą - tai seni pirštų antspaudai. Ir žinote ką? Nusikaltimo vietų tyrėjai negali nustatyti tikslaus pirštų antspaudų amžiaus. Bet galbūt šią problemą dabar pavyks išspręsti.

Pirštų antspaudai ant įvairių paviršių lieka dėl to, kad žmogaus pirštai yra padengti natūraliais odos riebalais. Mūsų oda pati save sutepa, taip apsaugodama savo paviršių ir užkirsdama kelią išsausėjimui. Tas plonas riebalų sluoksnis pirštais gali būti prispaudžiamas prie įvairių lygių paviršių, palikdamas tą unikalų (ar beveik unikalų) raštą, kuris ir yra surenkamas tiriant nusikaltimą. Tačiau mokslininkai teigia, kad galima tirti ir pačius riebalus. Taip, jų ant paviršių yra visai mažai, tačiau jų gali pakakti, kad būtų nustatyta, kiek laiko sąveikavo su ore esančiu ozonu.

Mokslininkai pasikvietė tris žmones dalyvauti tyrime. Jie, žinoma, mokslo vardan turėjo paaukoti savo pirštų antspaudus. Pasitelkę masių spektrometrijos metodą mokslininkai galėjo nustatyti, kaip sparčiai yra kiekvieno tyrimo dalyvio trigliceridai - odos išskiriami riebalai, kuriuos ardo ore esantis ozonas. Vieno tyrimo dalyvio pirštų antspauduose palikti trigliceridai iro žymiai greičiau nei kitų, tačiau mokslininkai įsitikino, kad šis metodas padeda nustatyti pirštų antspaudų amžių.

 
Tai reiškia, kad aptikus įtariamąjį ir patvirtinus, kad nusikaltimo vietoje yra jo pirštų antspaudai, galima atlikti tyrimus, kurie nustatys tų antspaudų amžių, patvirtindami arba paneigdami įvairias versijas. Geriausia tai, kad masių spektrometrijos metodas nesugadina piršto antspaudo pavyzdžio. Ir net nesvarbu, kad jis yra padengtas dulkėmis, skirtomis pirštų antspaudų paėmimui.

Tiesa, būtina pabrėžti, kad tai - tik pati šių tyrimų pradžia. Mokslininkai nori pradėti kur kas didesnio masto tyrimus, kurie patvirtintų šio metodo patikimumą ir apibrėžtų tikslias technikas, kuriomis vėliau galėtų pasikliauti nusikaltimų vietų tyrėjai.

 

 

Parengta pagal:
Determining Fingerprint Age with Mass Spectrometry Imaging via Ozonolysis of Triacylglycerols

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke