24x7.lt

Aplinkos sveikata – svarbi visuomenės sveikatos intervencija užkertant kelią pandemijoms (203/0) 

Aplinkos sveikata  – svarbi visuomenės sveikatos intervencija užkertant kelią pandemijomsTarptautinė aplinkos sveikatos federacija 2020 m. rugsėjo 26 d. paminėdama Pasaulinę aplinkos sveikatos dieną atkreipia dėmesį į aplinkos sveikatą, kaip pagrindinę visuomenės sveikatos intervenciją ligų pandemijos prevencijos metu, kai ypač svarbus vaidmuo atitenka aplinkos sveikatos specialistų veiksmams.

Aplinkos sveikatos specialistas yra gyvybiškai svarbus įgyvendinant ligų prevencijos priemones prasidėjus pirmiems pandemijos požymiams, atlieka svarbius pasirengimo nelaimėms darbus, profesionaliai ir laiku reaguoja į grėsmes ir riboja galimą infekcijos plitimą.

Aplinkos sveikata yra visuomenės sveikatos šaka, susijusi su visais natūralios ir sukurtos aplinkos aspektais. Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) pažymi, kad į aplinkos sveikatos sritį įeina visi fiziniai, cheminiai ir biologiniai veiksniai, turintys poveikį visuomenei ir žmogaus elgesiui. Taip siekiama užkirsti kelią ligoms ir sukurti sveiką ir draugišką aplinką. Kaip pagrindinė visapusiškos visuomenės sveikatos sistemos sudedamoji dalis, aplinkos sveikata siekia plėtoti pažangią visuomenės sveikatinimo politiką įgyvendinant ją per programas, kurių tikslas – sumažinti ligų plitimą, nepageidaujamų aplinkos veiksnių (ore, vandenyje, dirvožemyje ir maisto produktuose) poveikį gyventojų sveikatai ir suteikti bendruomenėms sveikesnę aplinką.

PSO duomenimis, 2020 m. 24 % mirčių visame pasaulyje yra susijusios su aplinkos veiksnių poveikiu, o tai yra maždaug 13,7 milijono mirčių per metus.

Prasta sveikata dažnai būna netinkamos aplinkos rezultatas. Siekiant pagerinti mūsų gyvenimo ir darbo sąlygas aplinkos sveikatos specialistų pastangomis tobulinama visuomenės gerovė ir įgyvendinami žmonių lūkesčiai. Prasta aplinkos kokybė daro didžiulį poveikį gyventojams, kurių sveikata jau ir taip yra pažeidžiama dėl kitų rizikos veiksnių. Taigi aplinkos sveikatos srityje turi būti atsižvelgiama į visuomenės ir aplinkos veiksnius, kurie padidina aplinkos poveikio ir ligų atsiradimo tikimybę.

Aplinkos sveikatos specialistą galima rasti kiekvienoje bendruomenėje, sunkiai dirbantį kiekvieną dieną, kad išsaugotų mūsų sveikatą, užtikrintų jos saugą bei sumažintų sveikatos netolygumus. Aplinkos sveikatos specialistai bendradarbiauja su įvairių sektorių specialistais. Turėdami skirtingą išsilavinimą, žinias ir patirtį, jie aktyviai dalyvauja visuomenės sveikatinimo ir saugos procesuose.

Šių metų pradžioje mes visi susidūrėme su koronavirusu, SARS-CoV-2, dabar vadinamu COVID-19. Ši infekcinė liga paveikė 216 pasaulio šalių gyventojus. 2020 m. sausio 30 d. PSO paskelbė COVID-19 protrūkį visuotine ekstremalia visuomenės sveikatos situacija, o 2020 m. kovo 11 d. – pasauline pandemija. Dėl šios ligos protrūkio ėmė smarkiai keistis žmonių gyvenimo sąlygos, netenkama daug gyvybių, didelius sunkumus patiria ekonomika viso pasaulio mastu. Ši liga pakeitė mūsų įpročius ir kasdienio gyvenimo būdą, išbandė visų šalių sveikatos sistemas, padarė įtaką daugelio žmonių gyvenimui bei atkreipė mūsų visų dėmesį į aplinkos sveikatos saugos svarbą kiekvienos pasaulio šalies gyvenime.

Aplinkos sveikatos specialisto veikla yra gyvybiškai svarbi priemonė įgyvendinant ligų prevencijos procesus. Aplinkos sveikatos specialisto darbas pandemijos metu apima labai platų spektrą – nuo pradinio atsako bet kurioje pasaulio vietoje kilus pandemijai (pasienio postų, oro uostų kontrolė, keliautojų patikra, karantino taisyklių laikymosi priežiūra, respiratorių tinkamumo testavimas, atvejų išskyrimas ir izoliavimo patalpų stebėjimas, kontaktų nustatymas, oro, jūros uostų sveikatos valdymas bei patikra) iki visuomenės švietimo. Galima teigti, kad turėdami platų pagrindinių funkcijų spektrą ir daugybę specializacijų, skirtų sveikatos prevencijai, aplinkos sveikatos specialistai atlieka daug platesnį vaidmenį kontroliuojant tiek dabartines, tiek būsimas pandemijas.
 
Pranešimą parengė Milda Karlaitė,
Aplinkos sveikatos specialistė,
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

 

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke