24x7.lt

Imuninė sistema saugo nuo depresijos? Jeilio mokslininkai pastebėjo šį tą netikėto (175/0) 

Imuninė sistema saugo nuo depresijos? Jeilio mokslininkai pastebėjo šį tą netikėtoImuninė sistema mus saugo nuo patogenų - daugiausia virusų ir bakterijų. Bet ar ji gali apsaugoti nuo psichinės sveikatos problemų? Naujas Jeilio universiteto mokslininkų darbas rodo, kad tai - viena iš imuninės sistemos funkcijų.

Ankstesni tyrimai rodo, kad užblokavus gama interferonus ir taip sumažinus imuninių T ląstelių koncentraciją, pelėse galima išgauti depresiją primenančius simptomus. Gama interferonai - tai tirpūs citokinai, kurie kadaise buvo žinomi tiesiog kaip imuniniai interferonai. Dabar Jeilio mokslininkai, pasitelkę galingas naujas technologijas, leidžiančias analizuoti pavienes ląsteles, išanalizavo T ląstelių galimybes paveikti žmogaus psichinę būklę ir sveikatą.

Šį tyrimą paskatino naujas atradimas - mokslininkai sveikų žmonių stuburo smegenų skystyje aptiko imuninių ląstelių, kurios įprastai aptinkamos tik išsėtine skleroze sergančių žmonių centrinėse nervų sistemose. Tai mokslininkus paskatino galvoti, kad imuninės sistemos ląstelės ne tik medžioja iš aplinkos organizmą puolančius patogenus, bet ir saugo nuo psichinės sveikatos problemų.

Taigi, dabar mokslininkai paėmė T ląstelių mėginius iš sveikų žmonių stuburo ir juos ištyrė. Imuninė sistema centrinėje nervų sistemoje yra aktyvesnė nei buvo manyta ir apsauga nuo bakterijų bei virusų neatrodo kaip vienintelis jos darbas šioje vietoje. Mokslininkai suprato, kad sveikų žmonių imuninės ląstelės centrinėje nervų sistemoje turi ir kitą paskirtį - tikėtina, kad jos gali padėti išvengti depresijos. Norint tai patvirtinti, reikės papildomų tyrimų, tačiau mokslininkai mano, kad imuninės ląstelės padeda reguliuoti cheminius procesus, kurie kartais sukelia tokias ligas kaip depresija.

Be to, mokslininkai pastebėjo ir skirtumą tarp sveikų ir išsėtine skleroze sergančių žmonių imuninių ląstelių. Nors jos yra labiau panašios nei skirtingos, sveikų žmonių imuninės ląstelės centrinėje nervų sistemoje nėra pajėgios daugintis ir sukelti uždegiminius procesus, matomus autoimuninėse ligose.

Jei mokslininkai patvirtins, kad imuninė sistema padeda kovoti su depresija, tai gali padėti kurti naujus šios ligos gydymo būdus. Be to, tai gali padėti kurti rekomendacijas apie depresijos prevenciją. Galiausiai, tai pakeis mūsų supratimą apie imuninės sistemos funkcijas ir veikimą.

 

Parengta pagal:
Transcriptomic and clonal characterization of T cells in the human central nervous system

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke