24x7.lt

Adatas ir švirkštus pakeis spaustuvai? Kaip veikia šis naujas vaistų pristatymo į organizmą būdas? (321/0) 

Adatas ir švirkštus pakeis spaustuvai? Kaip veikia šis naujas vaistų pristatymo į organizmą būdas?Net jei nebijote adatų, tikriausiai nenorėtumėte kasdien leistis vaistų. Tai - skausminga ir odą žeidžianti procedūra. Tačiau kai kuriems žmonėms tai tenka daryti kasdien. Šis naujas prietaisas, šiek tiek primenantis varstotą, gali pakeisti adatas ir švirkštus. Geriausia tai, kad vaistai pristatomi be jokių odos pažeidimų.

Tikriausiai ir jūs pažįstate bent vieną žmogų, kuris turi reguliariai leistis kokius nors vaistus, pavyzdžiui, insuliną. Prie visko galima priprasti, tačiau šią senovinę procedūrą galima pakeisti kuo nors mažiau nemaloniu. Singapūro mokslininkai, kartu su tarptautine komanda, įkvėpimo sėmėsi iš tradicinės kinų medicinos, kur įvairūs tepalai yra tiesiog įspaudžiami į odą.

Mokslininkai atliko eksperimentus su pelėmis. Keliais magnetais jie suspaudė odos klostę ir ją ištyrinėjo mikroskopu. Mokslininkai pastebėjo, kad tai odoje atveria daugybę maždaug 3 mikronų dydžio porų, kurios leidžia efektyviai įveikti odos barjerą. Tyrimas patvirtino, kad tai būtų tinkamas metodas insulinui dozuoti.

Žinoma, niekas nenori žnaibyti savo odos magnetais, todėl mokslininkai sukūrė prietaisą - paprastą metalinį spaustuvą. Jis žymiai palengvina vaistų skyrimą. Tereikia suspausti odos klostę ir į ją įtrinti vaistus. Po kelių minučių galima tęsti dienos darbus.

Panašių vaistų dozavimo būdų jau yra. Pavyzdžiui, egzistuoja specialių pleistrų su mikroadatomis. Tačiau spaustuvų metodas skiria daugiau vaistų ir sukelia mažiau skausmo. Paprasti pleistrai taip pat nėra tokie efektyvūs. Tuo tarpu injekcijos įprastomis adatomis, žinoma, yra greitesnės, tačiau tai nebūtinai yra privalumas.

Visų pirma, pažeidžiama oda. Antra, insulinas gali suveikti per greitai ir žmogui gali imti svaigti galva. Spaustuvų metodas visiškai neišstums adatų - kai kuriems pacientams jis tiesiog netiktų. Tačiau kai kuriais atvejais tai bus saugesnis ir ne toks skausmingas vaistų skyrimo būdas.

Tos poros pranyksta vos per kelias dienas. Oda nėra skausminga, nelieka jokių žymių. Taigi, bent jau dalies injekcijų taip pavyktų išvengti, tačiau reikės dar nemažai tyrimų, kol šis metodas bus patvirtintas.

 

Parengta pagal:
Temporal pressure enhanced topical drug delivery through micropore formation
 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke