24x7.lt

Gimdos kaklelio vėžys: prevenciškai pasitikrina tik kas ketvirta moteris (Video) (403/0) 

Gimdos kaklelio vėžys: prevenciškai pasitikrina tik kas ketvirta moterisNors Lietuvoje nemokamai pasitikrinančių dėl gimdos kaklelio vėžio moterų skaičius kasmet išlieka stabilus, ligonių kasų specialistai ir medikai sunerimę – dėl šios klastingos onkologinės ligos šiemet prevencinėje programoje sudalyvavo tik kas ketvirta tikslinio amžiaus gyventoja. Moterys raginamos nedelsti ir susirūpinti savo sveikata jau šiandien.
 
„Per 8 šių metų mėnesius dėl gimdos kaklelio vėžio nemokamai pasitikrino 78 tūkst. moterų. Tai yra tiek pat 25–59 m. amžiaus (imtinai) pacienčių, kiek ir per tą patį laikotarpį pernai. Statistika nedžiugina, juolab žinome, jog tokio amžiaus moterų, prisirašiusių prie pirmines asmens sveikatos priežiūras paslaugas teikiančių gydymo įstaigų, yra 9 kartus daugiau – beveik 750 tūkst.", – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė.
 
Pagal Lietuvoje vykdomą gimdos kaklelio vėžio prevencijos programą minėto amžiaus moterys, apdraustos privalomuoju sveikatos draudimu, kartą per 3 metus gali nemokamai profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Moteriai papildomai už šias paslaugas mokėti nereikia, nes Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų šiai prevencinei programai vykdyti yra skiriama pakankamai – šiemet daugiau nei 2 mln. eurų.

„Gimdos kaklelio vėžys pasaulyje vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties priežasčių. Todėl reguliari profilaktinė patikra yra būtina, norint anksti nustatyti ikivėžinius pakitimus ir apsaugoti moteris nuo išplitusio gimdos kaklelio vėžio. Juolab, kad ankstyvos stadijos gimdos kaklelio vėžys dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, taip ir Lietuvoje moterys reguliariai profilaktiškai tikrinamos dėl šios ligos, todėl galima gydyti ankstyvus gimdos kaklelio ląstelių pakitimus, nelaukiant, kol jie progresuos į vėžinius", – sako gydytoja akušerė ginekologė prof. Daiva Vaitkienė.
 
Pasak jos, kiekviena moteris turi suprasti, jog vengimas tirtis – susirgimo neatitolins, o ankstyva gimdos kaklelio vėžio prevencija padės išvengti sunkios ligos ar padidins susirgusiųjų galimybę išgyti. „Todėl raginu moteris nedelsti kreiptis į šeimos gydytoją ir nemokamai pasitikrinti. Pirmiausia moteriai atliekamas gimdos kaklelio citologinio tepinėlio tyrimas, o, įtarus pakitimus, atliekama gimdos kaklelio biopsija. Jei kelias ligai užkertamas laiku, ne tik išvengiama didesnių gydymo išlaidų, bet ir išsaugoma moters sveikata ir darbingumas", – pabrėžia profesorė.
 
Daugiau informacijos apie programos vykdymą galima rasti VLK interneto svetainėje.
 
Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima pagal 4 vėžio prevencijos programas – prostatos, storosios žarnos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties. Daugiau informacijos apie nemokamas vėžio prevencijos programas galima rasti čia.

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke