24x7.lt

Kaip kvepalai veikia mūsų uoslę ir psichiką? (1561/0) 

Kaip kvepalai veikia mūsų uoslę ir psichiką?Kiekvieną dieną nepajusdami ir apie tai nepagalvodami mes naudojame uoslę pasauliui pažinti, maistui įvertinti, pasimėgauti gėlių aromatu, galiausiai, renkantis tobulus kvepalus. Nors daugelis uoslės, kaip pojūčio, labai nesureikšmina, tačiau kiekvieną dieną ji mums padeda kur kas daugiau nei galime pagalvoti.

Kvapas padeda priimti sprendimus

Pavyzdžiui, mokslininkai nustatė, kad uoslė mums padeda rasti žmogų, kuris “atitinka” mūsų fiziologinius poreikius. Detalizuojama, kad žmogus dažniausiai renkasi tą žmogų, kurio kvapas skiriasi nuo savojo. Ne veltui sakoma, kad “priešingybės traukia”. Tačiau kaip yra su kvepalais? Akivaizdu, kad aromatai teigiamai veikia mūsų psichiką. Ne veltui žmonės išleidžia tūkstančius, kad galėtų įsigyti unikalius kvepalus. Juolab, vyrai pasiruošę pirkti kvepalus moterims, kad tik jos kvepėtų taip, kaip nori jie. Tam tikra prasme tai yra “pasižymėjimas”. Tai mus suartina su gyvūnais, su pirmykščiu elgesiu.

Taigi, ar tikrai kvapai nedaro įtakos mūsų gyvenimo sprendimams? Akivaizdu, kad daro.

Uoslės ir sąmonė santykis

Uoslės receptoriai padeda suvokti medžiagas, kurios yra mūsų nosyje. O nosyje jos atsiranda įkvėpus. Taigi, mažytės medžiagos, kurios turi tam tikrą kvapą, tarsi prilimpa prie mūsų uoslės receptorių ir uoslė perduoda signalą smegenims, kurios padaro išvadas apie kvapą. Ne veltui tas pats kvapas skirtingų žmonių yra suvokiamas skirtingai. Kol vienam vieni kvepalai kvepia, tuo tarpu kitiems kvapas gali būti ne tik kad nemalonus, tačiau net ir atgrasantis. Štai todėl nepabandytus pirkti kvepalus moterims internetu yra kiek rizikinga. Niekada negalite žinoti – ar tas kvapas moteriai patiks.

Kvapo suvokimas priklauso nuo genetikos. Ką tai reiškia? Kad kvapo suvokimas yra užprogramuotas mūsų genuose. Lygiai taip pat kaip ir skonio receptoriai, tad ne veltui vieni mėgsta saldžiai, o kiti sūriai. O kvapas ir uoslė turi glaudžią tarpusavio sąveika. Juolab, kadangi drėgmė aktyvina mūsų uoslės suvokimą – tuos pačius kvapus skirtingose vietose mes taip pat galime justi skirtingai. Pavyzdžiui, kvepalai namuose nebus tokie “aštrūs” kaip kad būnant lauke po lietaus, nes drėgmėje jų aromatas taps intensyvesnis.

Nors paleontologai nurodo, kad žmogaus galvos smegenų vieta atsakinga už klausą ir uoslę susitraukė tada, kai žmogus prisijaukino šunis, tačiau uoslė – būtina. Juk ji ne tik padeda pažinti pasaulį, tačiau ir padeda patirti malonumus.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke