24x7.lt

Pėdų priežiūra žiemą – ką būtina žinoti atėjus šaltymečiui? (4311/0) 

Pėdų priežiūra žiemą – ką būtina žinoti atėjus šaltymečiui?Prasidėjus šaltajam sezonui dažnas pėdų priežiūrai ima skirti mažiau dėmesio. Juk slepiame pėdas kojinėse ir uždaruose batuose, tad estetinis vaizdas tampa nebe toks svarbus. O čia ir pasipila bėdos, susirgimai bei skausmingi negalavimai. Vilniuje įsikūrusios „Podologijos klinikos“ specialistė Agata Komar sako, kad būtent šaltuoju metų laiku pėdos prašosi kruopščiausios priežiūros.

„Paprastai atvėsus orams mūsų pėda didžiąją dalį dienos praleidžia uždaruose žieminiuose batuose, kurie kur kas labiau apspaudžia, trina ir vargina kojas, nei vasarinė avalynė. Žiemą kojos dažniau šlampa, prakaituoja, lengviau formuojasi nuospaudos ir odos įtrūkimai. Todėl nesvarbu, kad žiemą mažai kas mato mūsų pėdų grožį – pėdomis rūpintis reikia net labiau, nei šiltuoju metu“, – įspėja pėdų priežiūros specialistė.

Kokios pėdų bėdos dažniausiai vargina žiemą

Net ir tinkamai parinkta, kokybiška žieminė avalynė vis tiek yra uždaresnė, sunkesnė, kietesnės odos, nei demisezoniniai ar vasariniai batai. O jei dar sugalvosite pataupyti pirkdami žieminius batus, visai gali būti, kad be skausmingų problemų neišsisuksite.

Bene dažniausias iš tokių negalavimų – nuospaudos. Skausmingos, vandeningos pūslelės kartais atsiranda odos paviršiuje, o kartais – po suragėjusios odos sluoksniu. Nuospaudos yra natūrali odos apsauginė reakcija į trynimą, brūžinimą, spaudimą. Jos nėra pavojingos, tačiau ilgainiui tampa labai skausmingos. Jei nuospauda yra po suragėjusia oda, jai panaikinti gali prireikti ir specialisto pagalbos, nes vadinamasis nuospaudos „geluonis“ nuolat ant jo minant spaudžiasi į gilesnius odos sluoksnius ir kelia vis didesnį skausmą.

„Nors kartais nuospaudos dažnai pranyksta pakeitus avalynę ar naujai avalynei prasitampius ir prisitaikius prie pėdos, dažnai ši problema pati nedingsta. Tuomet žmonės paprastai bando nuospaudas karpyti, kitaip žaloti ar klijuoti vaistinėse parduodamus pleistrus nuospaudų gydymui. Tokia praktika nepatartina, jei susidūrėte su didele, skausminga ir ilgai negyjančia nuospauda. Galite prisidaryti bėdos – pažeisti aplinkinius audinius. O tuomet specialistui jau reikės gydyti ne tik nuospaudą, bet ir kitus negalavimus. Todėl išmintinga būtų nuospaudas patikėti podologui. Pati nuospaudos šalinimo procedūra nėra nei labai skausminga, nei brangi. O gijimas bus kur kas greitesnis, ir netrukus vėl galėsite džiaugtis gera savijauta bei sveikomis pėdomis“, – tikina pėdų priežiūros specialistė Agata Komar.

Kita dažna pėdų problema žiemą – sutrūkinėjusi, išsausėjusi oda. Čia kalta ne tik žieminė avalynė. Prasidėjus šildymo sezonui sausėja viso kūno oda, ne išimtis ir pėdos. Be to, atšalus orams paprastai norime gerti mažiau skysčių. Sausėjanti oda – vienas iš dehidratacijos požymių. Savaime sausa oda gali nesukelti nemalonių pojūčių. Kur kas labiau vargina suragėjusios odos įtrūkimai, dar vadinami hiperkeratoze. Šis negalavimas dažnai pastebimas tik tuomet, kai jau būna įsisenėjęs ir ima kelti skausmą. Todėl geriausia išeitis skirti pėdų priežiūrai pakankamai dėmesio, šveisti ir maitinti pėdų odą, kad vėliau netektų kovoti su hiperkeratoze.

Bene skausmingiausias pėdų negalavimas – įaugęs nagas arba onichokriptozė. Ši bėda taip pat dažna spaudžiančių, nepatogių ir nekokybiškų batų palydovė. Ko gero iš visų pėdos negalavimų šis yra pavojingiausias tuo, kad gali sukelti didžiulius skausmus ir kai kuriais atvejais pareikalauti net chirurginio gydymo. Todėl pastebėjus įauginėjantį nagą verta nedelsti ir kreiptis į specialistus, kol problema neįsisenėjo, o skausmas netapo nepakeliamas.

Žieminei avalynei geriau netaupyti

Turbūt jau supratote, kad kokybiška, minkštos odos, erdvi avalynė žiemą tiesiog būtina. Specialistai sako, kad perkant batus žiemą reikia būti itin atidiems.

„Dažnas nusiperka savo dydžio batus, tačiau vėliau, paspaudus šaltukui, sugalvoja į tuos batus sugrūsti koją su storesne kojine. Žinoma, pėda nesidžiaugia. Suspaustos pėdos pasekmė – įaugę nagai, nuospaudos, padidėjęs prakaitavimas. Todėl pirkdami žieminius batus apgalvokite, su kokiomis kojinėmis juos nešiosite, ar nereikėtų palikti šiek tiek erdvės. Na ir žinoma, jei turite plokščiapadystę ar panašias pėdos deformacijas, renkantis batus reikėtų pasitarti su specialistu. Jis padės išsirinkti avalynę ar specialius įdėklus jai, kurie suteiks pėdai sveiką ir patogią padėtį“, – sako podologė A. Komar.

Norėdami išlaikyti pėdas sveikas, mažiau pavargti vaikščiodami, žieminę lauko avalynę turėtumėte avėti tik lauke. Geriausiu atveju darbe ar kitoje patalpoje reikėtų persiauti į lengvus, pėdai kvėpuoti leidžiančius batus. Jeigu tokios galimybės nėra, pasirūpinkite, kad nešiojama avalynė būtų kuo lengvesnė ir minkštesnė, o kojinės – tik natūralaus pluošto. Tuomet koja mažiau vargs ir prakaituos.

Priežiūra namie ir pas specialistą

Pėdų priežiūra žiemą – ką būtina žinoti atėjus šaltymečiui?Daugumai pėdų negalavimų kelią užkerta reguliarus lankymasis pas pėdų priežiūros specialistą. Bent kartą per mėnesį rekomenduojama pasilepinti gydomuoju pedikiūru. Tai – ko gero pati efektyviausia pėdų negalavimų prevencija. Pėdų priežiūros specialistas ne tik pasirūpins lygia ir švelnia pėdų oda, bet ir nurodys, kokias priemones verta naudoti namuose, kad nevargintų negalavimai. Podologo konsultacija gali būti labai naudinga tiems, kurie susiduria su pasikartojančiomis pėdų problemomis.

Žinoma, pėdomis reikia rūpintis ir namuose. Visų pirma grįžus namo rekomenduojama iš karto pėdas nusiplauti muilu ir šiltu vandeniu. Tiek namuose, tiek už jų durų rekomenduojama mūvėti natūralaus pluošto kojines. Venkite ir sintetinių šlepečių. Jose pėdos kur kas greičiau prakaituoja ir šunta.

Bent kartą per savaitę palepinkite pėdas šveitikliu. Jei vaistinėse ir parduotuvėse parduodamos priemonės jums per brangios, šveitiklį lengvai pasigaminsite namie sumaišę šaukštelį maistinio ar kosmetinio aliejaus su keliais šaukštais kavos ar druskos. Pirma pamirkykite pėdas vonelėje su jūros druska ar soda, tuomet kruopščiai masažuodami įtrinkite šveitikliu. Po procedūros palepinkite pėdas joms skirtu kremu ar aliejumi. Jei pėdos prakaituoja, galite įtrinti jas arbatmedžio aliejumi ar naudoti priemones su juo. Belieka šmurkštelėti į vilnones kojines ir džiaugtis sveikomis, gražiomis pėdomis!

Parengė:
Agata Komar
Podologijos Klinika
Antakalnio g. 40, Vilnius 10305

http://podologijosklinika.lt/ 







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke