24x7.lt

Odos priežiūra šaltuoju metų laiku: pataria kosmetologė (1783/0) 

Odos priežiūra šaltuoju metų laiku: pataria kosmetologėSiekiant tinkamai pasirūpinti tiek veido, tiek kūno oda, svarbu suprasti, kokį reikšmingą vaidmenį ji atlieka. Svarbiausia odos paskirtis – saugoti mūsų organizmą nuo išorinių dirgiklių ir žalingų medžiagų – žvarbaus vėjo, šalčio, karščio ir saulės spindulių, kenksmingų cheminių medžiagų, mus supančių bakterijų. Jei odą prižiūrėsime tinkamai, tikėtina, kad organizmas bus apsaugotas nuo sunkių sveikatos sutrikimų ateityje, o mes džiaugsimės gražia ir sveikai atrodančia oda. Apie odos priežiūrą šaltuoju metų laiku pasakoja kosmetologė Vaida Galvanauskaitė.

Šiaulių valstybinės kolegijos dėstytoja pabrėžia, kad odos priežiūra apima keletą aspektų, kuriuos būtų galima priskirti ir prie sveiko gyvenimo būdo: svarbu taisyklingai maitintis, suvartoti pakankamai vandens, vengti žalingų įpročių, išlaikyti reguliarų fizinį aktyvumą, tinkamą poilsio režimą, mažinti stresą. Šalia šių pagrindinių veiksnių tiek pat dėmesio reikėtų skirti ir tinkamų kosmetikos priemonių pasirinkimui, tikslingam jų naudojimui.

„Svarbu suvokti, kad oda – tai ne atskiras organas, ji nuolat atsinaujina ir šalina iš organizmo susikaupusius toksinus, kitas nuodingas medžiagas (oda pašalina toksinių medžiagų net 3,5 karto daugiau nei inkstai ir žarnynas) tam, kad kiti gyvybiškai svarbūs organai veiktų tinkamai. Todėl, žvelgiant į veidrodį ir apžiūrint odą, netikslinga būtų vertinti matomą vaizdą vien tik kaip odos problemas“, – pabrėžia specialistė.

Pasak Vaidos, jei kalbame apie odos priežiūrą šaltuoju metų laiku, prasidėjus šildymo sezonui vertėtų atkreipti dėmesį į santykinį drėgmės lygį patalpose, kuriose praleidžiama daugiausia laiko. Rekomenduojama, kad santykinė drėgmė turėtų būti tarp 40–60 proc. Jeigu oras sausesnis, drėgmė nuo kūno paviršiaus garuoja intensyviau, atsiranda odos ir gleivinių sausumo jausmas.

„Taip oda praranda barjerines savo savybes, todėl ilgainiui jai gali būti sunku tinkamai atlikti apsaugines funkcijas. Pagerinti situaciją galime naudodami drėkinamąsias kosmetines priemones, nes drėgmės lygis svarbus visiems odos tipams be išimties. Klaidinga manyti, kad šaltuoju metų laiku drėkinamųjų priemonių reikėtų vengti ar visai atsisakyti. Svarbu jas naudoti tinkamai, atkreipti dėmesį į odos būklę ir nepamiršti: jei užtepėme ant odos kremo, prieš išeidami į lauką turime palaukti bent 20–30 minučių“, – akcentuoja Vaida.

V.Galvanauskaitė pataria: jeigu planuojama būti lauke ilgą laiką, esant žvarbiam vėjui ar žemai temperatūrai, svarbu gerai apsaugoti odą. Tokiu atveju reikėtų pasirūpinti ne tik šiltais drabužiais, bet ir tinkama kosmetine priemone. Ypač riebios tekstūros kremas labiausiai tinka sausą arba normalų odos tipą turintiems asmenims. Didesnė problema kyla turintiems riebią ar mišrią odą: nors tokia oda pati išskiria daugiau sebumo nei kitų tipų, dažnai to nepakanka esant ypač atšiauriam orui. Rekomenduojama apsaugai rinktis ne augalinio pagrindo vaškus (jie puikiai tiks esant sausai ir normaliai odai), bet sintetinio, pavyzdžiui, su silikonais. Silikonas arba silikono pagrindo medžiagos (pvz., Cyclomethicone) padengia odą plona, švelnia plėvele ir sukuria apsauginį barjerą, saugantį nuo žalingo aplinkos poveikio. Be to, silikono molekulės yra per didelės, kad prasiskverbtų giliai į poras, todėl neerzina odos. Reikia nepamiršti, kad nors silikonas dėl savo didelių molekulių nusėda tik odos paviršiuje ir sudaro apsauginę plėvelę, vis dėlto jis gali paskatinti odos riebalavimąsi. Svarbu prisiminti, kad, grįžus į šiltą patalpą, tokią priemonę vertėtų pašalinti nuo odos. Asmenys, daugiausia laiko praleidžiantys uždarose patalpose, automobiliuose, daugiau dėmesio turėtų skirti odos drėgmei palaikyti ir atkurti.

Simptomams palengvinti ir veidui sudrėkinti daugelis naudoja terminį vandenį (dažniausiai purškiamą), tačiau ne visi žino, kad jei paliekame terminį vandenį ant veido nudžiūti, jis ne sudrėkina, bet išsausina odą. Garuojant šiam vandeniui, kartu su juo nuo odos paviršiaus išgaruoja ir drėgmė, įvyksta dar stipresnis drėgmės praradimas. Yra keli būdai, kaip tokią priemonę naudoti tinkamai: purkšti ant švarios odos, truputį pamasažuoti, kol visiškai įsigers, toliau naudoti serumą ir kremą. Jei purškiatės terminį vandenį, kad atgaivintumėte veidą dienos metu darbe, būtinai iš karto odą nusausinkite servetėle.

Kai iš žemos temperatūros lauke patenkame į šiltą patalpą, tai taip pat gali būti išbandymas mūsų odai. Jeigu temperatūrų skirtumas yra daugiau nei 20°C, oda nebespėja normaliai prisitaikyti. Žmogus jaučia, kad jo veido oda „dega“ – kaip tik tuo metu netenkama daug drėgmės. Jeigu tik yra galimybė, reikėtų sudrėkinti „degančias“ vietas kambario temperatūros vandeniu ir pasitepti odai tinkančiu kremu (jo sudėtyje turėtų būti kraujagysles stiprinančių medžiagų).

Šaltuoju metų laiku svarbu stengtis išlaikyti odos apsaugines savybes, papildomai jos nesausinti priemonėmis, kurių sudėtyje yra daug alkoholio, spirito ar mentolio. Jokiu būdu netinka muilas, verčiau rinktis švelnesnius prausiklius, skirtus veido odai. Rekomenduojama per dažnai ir per ilgai nesimaudyti karštoje vonioje, nesiprausti labai karštu vandeniu, nes visa tai ne tik slopina apsaugines odos savybes, bet kartu ją ir sausina.

Vaida Galvanauskaitė primena, kad, siekdami tinkamai pasirinkti kosmetines priemones, didžiausią dėmesį turėtumėme skirti savo odos tipui nustatyti ir esamai odos būklei įvertinti. Tik po to reikia atkreipti dėmesį į sezoniškumą, lauko temperatūrą, jos svyravimus, santykinį drėgmės lygį patalpose.

„Skiriami tokie pagrindiniai odos tipai: normali, sausa, mišri ir riebi oda. Odos tipai labiausiai atsiskleidžia paauglystėje suintensyvėjus hormonų veiklai. Pagal tai, ką jaučiame ir pastebime odoje, galimos įvairios odos būklės: jautrumas, dehidratacija, suintensyvėjęs sebumo išsiskyrimas ir kita. Svarbu nepamiršti, kad mūsų odos būklė gali kisti priklausomai nuo jau minėto gyvenimo būdo, aplinkybių (labiausiai dėl dažnai patiriamo streso), hormonų svyravimų, amžiaus ir, žinoma, aplinkos pokyčių“, – sako kosmetologė.

Oda gali tapti jautresnė, sausesnė ar riebesnė, todėl jos priežiūra turėtų būti parenkama ir keičiama atsižvelgus į esamą odos tipą ir problemą. Tik tinkamos kosmetikos priemonės gali pagerinti odos būklę, todėl svarbu rinktis atsakingai.

Urtė Drąsutytė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


24x7.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 
Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos




Kontaktai
Skaitos kompiuterių servisas UAB
Farmacinių informacinių sistemų skyrius
K.Petrausko 19A, Kaunas
tel: (8~37) 330 220

vaistai.lt facebooke